Producătorul chinez BOE repus pe lista furnizorilor de ecrane iPhone 14, după ce Apple l-a „descalificat” la începutul verii

07.07.2022
Producătorul chinez BOE repus pe lista furnizorilor de ecrane iPhone 14, după ce Apple l-a „descalificat” la începutul verii

Constrâns de lipsa altor parteneri competenți, Apple reprimește BOE pe lista furnizorilor de ecrane iPhone 14, producătorul chinez promițând să nu mai „dilueze” neanunțat specificațiile convenite cu gigantul american.

Folosit și în trecut drept „rezervă” pentru furnizarea de ecrane destinate produselor Apple „refurbished”, cel mai mare producător de ecrane OLED din China a reușit până la urmă să intre în grupul select de furnizori Apple certificați, după ce anterior a fost prins cu modificări neanunțate menite să aducă livrările de ecrane la volumele cerute de clientul american, sacrificând din calitatea produsului finit.

Dornici să câștige prin orice mijloace contractul cu Apple mult râvnit, furnizorul Beijing Oriental Electronics (BOE) a schimbat pe ascuns specificațiile produselor deja comandate, mizând pe șansa ca Apple să nu sesizeze modificările operate cu scopul depășirii anumitor limitări tehnologice, respectiv maximizarea marjelor după care sunt acceptate ecranele livrate, în detrimentul calității imaginii și, posibil, fiabilitatea pe termen lung. Dacă planul reușea, Apple ar fi primit comenzile de ecrane iPhone 13 solicitate încă din luna octombrie 2021, iar producătorul BOE ar fi avut aproape în „buzunar” contractul promis pentru 30 milioane de ecrane destinat echipării viitoarei generații iPhone 14. Totul se baza pe capacitatea producătorului chinez de a livra ecrane OLED care să întrunească exigențele de calitate impuse de Apple, în număr suficient pentru a proba capacitatea dea a onora un contract mult mai mare.

Potrivit datelor obținute din surse apropiate celor două companii, producătorul BOE ar fi „ajustat” lățimea circuitelor TFT imprimate în substratul ecranului fără a informa în prealabil clientul, schimbarea fiind descoperită cu ocazia testelor de calitate întreprinse de inginerii companiei americane. Prins cu minciuna, BOE a fost rapid eliminat de pe lista furnizorilor de încredere, măsura părând că va scufunda definitiv ambițiile producătorului care de-a lungul timpului s-a bucurat de susținerea mai mult sau mai puțin vizibilă a Partidului Comunist Chinez. La fel ca Huawei.

Între timp, negocierile purtate în cerc restrâns cu compania americană par să fi detensionat situația, de ajutor fiind și actualele condiții de piață, Apple nefiind sigur că poate procura suficiente ecrane OLED pentru a livra iPhone 14 în volum suficient pentru o lansare globală.

Potrivit statisticilor neoficiale, Apple a comandat cel puțin 90 milioane de ecrane OLED pentru iPhone 14, vizând acoperirea stocurilor de telefoane pentru anul în curs. Fără ambiții prea mari, BOE este așteptat să livreze ecranul LTPS OLED de 6.1 inch folosit cu versiunea de bază a seriei iPhone 4, cumpărătorii modelelor avansate fiind tratați cu soluțiile unor furnizori de renume, precum Samsung sau LG. Prezentate în mod defalcat, comenzile de ecrane iPhone 14 ar fi de 60 milioane unități livrate de  Samsung, 25 milioane unități livrate de LG și doar 5 milioane de ecrane de la furnizorul chinez, BOE rămânând în „perioadă de probă” pentru cel puțin încă o generație iPhone.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult