Qualcomm a dezvăluit GPU-ul Adreno 530 integrat în Snapdragon 820

12.08.2015
Qualcomm a dezvăluit GPU-ul Adreno 530 integrat în Snapdragon 820

Qualcomm a dezvăluit chipset-ul Snapdragon 820 indirect, vorbind despre noul său GPU: Adreno 530. Deşi nu a vorbit despre capabilităţile procesorului, avem acum o idee destul de clară despre capabilităţile pe care le vom găsi la capitolul procesare grafică în smartphone-urile din viitorul apropiat. Detaliile despre GPU sugerează că vom avea de a face cu un chipset mult mai performant, cu un consum de energie redus şi un proces de fabricaţie mai eficient.

Adreno 530 va fi cu 40% mai performant decât cipul grafic integrat în Snapdragon 810. Cu toate că va fi mult mai puternic, acesta va fi mult mai eficient decât predecesorul său, Qualcomm promiţând o scădere cu 40% a consumului de energie. Probabil că aceste capabilităţi sunt atinse folosind un proces de fabricaţie mai nou, pe 14 sa 16nm. Alături de aceste îmbunătăţiri, Snapdragon 820 va integra şi noua funcţie „standalone GPU Power Manager”, care va ajuta de asemenea la eficientizarea consumului de energie, oprind nucleele procesorului grafic atunci când nu sunt folosite.

Era de aşteptat ca acest cip să ofere suport pentru API-urile OpenGL ES 3.1 şi Android Extension Pack, însă Qualcomm a dezvăluit că Adreno 530 va oferi şi suport pentru OpenGL ES 3.2, rezultând în compatibilitate cu API-ul Vulkan. Suportul pentru OpenGL 2.0 va asigura procesare GPU în aplicaţiile care vor folosi aceste capabilităţi, în special în aplicaţii pentru editare foto şi video.

La capitolul funcţii mai speciale, smartphone-urile echipate cu Snapdragon 820 vor putea afişa conţinut pe display-uri externe cu rezoluţii 4K cu o frecvenţă a cadrelor de până la 60 pe secundă, fiind cipul fiind compatibil cu standardul HDMI 2.0. De asemenea, procesorul de imagine Spectra, integrat în procesor va asigura capabilitatea de a înregistra material video folosind trei senzori separaţi simultan. Spectra oferă suport pentru senzori de 25 de megapixeli şi pentru filmare la 30 de cadre pe secundă la rezoluţie maximă. Au fost dezvăluite funcţii avansate ale procesorului de imagine precum reducerea zgomotului, corecţie de culoare şi zoom optic accelerat de GPU.

Informaţiile despre Snapdragon 820 sunt foarte interesante şi oferă o fereastră către ceea ce va fi posibil în spaţiul mobil începând de anul viitor. Întrucât cipul nu a fost încă lansat, sunt slabe şanse să vedem dispozitive bazate pe acesta înainte de începutul lui 2016.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult