Qualcomm anunță Snapdragon 6 Gen 1 și Snapdragon 4 Gen 1: procesoare mid-range îmbunătățite

07.09.2022
Qualcomm anunță Snapdragon 6 Gen 1 și Snapdragon 4 Gen 1: procesoare mid-range îmbunătățite

Suntem deja foarte aproape de lansarea următorului chipset high-end de la Qualcomm, presupusul Snapdragon 8 Gen 2, dar compania încă mai lansează procesoare din generația „1”, care a debutat în 2021 cu SD8G1, cipul pe care îl regăsim în mai toate smartphone-urile high-end de pe piață. Acum, gama Gen 1 este completată cu două variante mid-range, Snapdragon 6 Gen 1 și Snapdragon 4 Gen 1, care aduc funcții avansate pe dispozitivele mai ieftine. Vom începe însă să vedem aceste cipuri în telefoanele accesibile abia din 2022.

Snapdragon 6 Gen 1: performanță de flagship de acum câțiva ani

Snapdragon 6 Gen 1 nu este tocmai o surpriză, întrucât am aflat încă de săptămâna trecută informații despre acesta, cu lista completă de specificații și capabilități. Acesta este un procesor mid-range octa-core care beneficiază de patru nuclee Cortex-A78 și patru nuclee Cortex-A55, o configurație pe care o vedeam în trecut doar pe flagship-uri (Era Snapdragon 865/855). Qualcomm anunță un aport de performanță de 40% față de Snapdragon 695 pe partea de CPU și cu 35% pe partea de GPU. Astfel, telefoanele cu SD6G1 ar putea fi semnificativ mai performante în jocuri video.

Pentru gaming, Qualcomm anunță și câteva funcții despre care am mai auzit în trecut pe procesoarele mai puternice: variable rate shading și jank reduction, pentru performanță îmbunătățită și freamerate mai stabil. Și Pe partea de AI, Snapdragon 6 Gen 1 primește o îmbunătățire semnificativă, cu procesare de 3 ori mai rapidă. La partea de conectivitate avem de a face cu un modem Snapdragon X62 cu 5G, Bluetooth 5.2 și Wi-Fi 6E.

Cel mai mare upgrade îl vor avea însă telefoanele de medie la capitolul camere. Cu acest procesor, telefoanele ieftine vor putea folosi sisteme de camere cu până la 200 megapixeli, sau sisteme care să funcționeze simultan cu 25+16 megapixeli sau 13 megapixeli în format triplu. De asemenea, telefoanele din gama medie primesc filmare 4K, întrucât SD695 nu putea oferi astfel de rezoluții în filmare.

Noul Snapdragon 4 Gen 1 este similar cu procesorul 695 din prezent

În cazul modelului din gama inferioară, Snapdragon 4 Gen 1, Qualcomm pare să mute capabilitățile de pe modelul 695 la un preț mai accesibil, dar totuși cu câteva capabilități în plus. Vorbim despre un chipset cu CPU pe format 2+6 (Cortex-A78/Cortex-A55). Acesta va oferi un aport de performanță de doar 15% față de Snapdrago 480 din prezent pe CPU și 10% pe GPU.

Avantajele sunt însă în conectivitate: 5G la peste 2 Gbps cu ajutorul modemului Snapdragon X51 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 și suport pentru încărcare rapidă QuickCharge 4+ și ecrane FullHD+ la 120 Hz.

Primele telefoane cu Snapdragon 6 Gen 1 vor apărea în primul trimestru din 2023, iar Motorola deja a confirmat că va lansa un astfel de model. În cazul lui Snapdragon 4 Gen 1, iQOO este primul partener confirmat, care va lansa modelul Z6 Lite înainte de sfârșitul anului 2022.

sursa: Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult