Telefoanele mid-range se pregătesc de un upgrade major cu Snapdragon 6 Gen 1

29.08.2022
Telefoanele mid-range se pregătesc de un upgrade major cu Snapdragon 6 Gen 1

Ne apropiem deja de lansarea procesorului Snapdragon 8 Gen 2, însă Qualcomm nu a lansat încă întreaga generație de chipset-uri „Gen 1”. Am primit doar modelele high-end din seria 8, cât și un mid-range superior din seria 7, fără un membru al seriei 6, construit pentru smartphone-uri accesibile. Se pare însă că așteptarea va merita, întrucât Snapdragon 6 Gen 1 este aproape de lansare și ar putea aduce îmbunătățiri semnificative, care va ridica nivelul de bază al performanței pe dispozitive de medie.

Toate informațiile despre noul procesor Snapdragon 6 Gen 1, scăpate pe internet

Evan Blass, unul dintre cei mai vechi „leakeri” din industrie a publicat primele detalii despre Snapdragon 6 Gen 1. Acesta nu a descris doar noul chipset ci a oferit un screenshot dintr-o prezentare (aparent) oficială de la Qualcomm, în care sunt listate toate specificațiile hardware ale acestuia. Față de modelul Snapdragon 695 din generația precedentă, noul 6 Gen 1 va îmbunătăți semnificativ puterea de procesare și capabilitățile de filmare, dar va veni și cu suport pentru tehnologii de generație nouă.

Snapdragon 6 Gen 1 va beneficia de nuclee Kryo de până la 2,2 GHz cu suport pentru cele mai noi tehnologii de conectivitate. Acest cip pentru telefoane mid-range va permite conectarea la rețele 5G sub-6GHz cu viteze de opână la 2,9 Gbps, datorită modemului Snapdragon X62 integrat, cât și la rețele Wi-Fi 6E, datorită sistemului Qualcomm FastConnect 6700. Tot acesta integrează și Bluetooth 5.2, compatibil cu toate tehnologiile companiei, precum aptX Voice, aptX Losless și aptX Adaptive.

snapdragon 6 gen 1 spec sheet

Procesorul de imagine Spectra, care ajută la interpretarea datelor captate de senzorii foto, asigură compatibilitate cu diverse configurații. Cel mai mare upgrade este la filmare, unde pot fi folosite sisteme cu trei camere de 13 megapixeli petru captare video 4K la 30 FPS cu zero lag, sau sisteme 25+16 megapixeli, sau 48 megapixeli pe o singură cameră la 4K 30 FPS. Pentru fotografii, poate fi folosită o singură cameră de maximum 108 megapixeli. Se pare însă că vor putea fi folosite și sisteme de camere care filmează în 4K și care pot realiza simultan, în timpul filmării și fotografii la 48 megapixeli.

Acest procesor de imagine din Snapdragon 6 Gen 1 este și cel care va debloca posibilitatea de a filma în 4K cu HDR pe telefoane mid-range, ceva ce era imposibil până în prezent.

Cel mai important upgrade ar putea fi procesul de fabricație modern

Snapdragon 6 Gen 1 integrează și un GPU Adreno, care permite redarea de jocuri în HDR și care poate decoda nativ videp H265 sau VP9, pentru un consum redus de energie în timpul streaming-ului video de pe internet. Nu în ultimul rând, procesorul integrează suport pentru memorii DDR5 de până la 2.750 MHz și 12 GB, cât și încărcare rapidă la standardul QuickCharge 4+.

Fiind un procesor construit pe 4nm, la fel ca cele mai performante modele din piață, consumul de energie așteptat este unul redus.

Având în vedere că avem deja aceste informații despre noul procesor, este foarte posibil să avem parte de un anunț oficial în următoarele câteva săptămâni. Lansarea seriei Gen 2 este așteptată a sfârșitul lunii noiembrie, în cadrul Snapdragon Summit.

sursa: Evan Blass

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult