Qualcomm anunță Snapdragon X65 și X62, modem-uri 5G cu viteze de până la 10 Gbps

10.02.2021
Qualcomm anunță Snapdragon X65 și X62, modem-uri 5G cu viteze de până la 10 Gbps

În urma anunțului de la MediaTek, care a dezvăluit de curând că a dezvoltat un modem 5G comparabil în performanță cu cel mai performant de la Qualcomm, producătorul american s-a văzut nevoit să răspundă. Astfel au apărut două noi modem-uri 5G din gama Snapdragon: X62 și X65, cu performanțe care pot atinge viteze de transfer de până la 10 Gbps. Desigur, acestea nu sunt realizate numai pentru smartphone-uri, putând fi integrate în multe alte tipuri de dispozitive, inclusiv în computere sau mașini.

Snapdragon X65 este primul modem 5G care atinge viteze de transfer de 10 Gbps

Discuția din jurul tehnologiei 5G este în spațiul public de mulți ani și va mai dura o perioadă lungă până când conexiunile 5G de mare viteză vor fi adoptate de către operatorii din toată lumea. Totuși, producătorii de componente nu așteaptă până când infrastructura va ajunge la clienții finali. Avem deja telefoane cu 5G care au ajuns la a treia generație, iar vitezele de transfer ridicate abia acum încep să își facă apariția.

Practic, noile modem-uri Snapdragon X65 și X62 fac parte din cea de-a doua generație de hardware dedicat pentru acest tip de conectivitate, adoptând câteva standarde noi precum 3GPP Release 16. Acest lucru înseamnă că dispozitivele echipate cu aceste modem-uri vor putea folosi un spectru extins de frecvențe 5G, adăugate de curând în standard, dar vor putea folosi și alte frecvențe, care încă nu au fost adăugate, dar vor putea fi adăugate pe parcurs.

Desigur, așa cum sugerează și numele, modelul X65 este cel pentru dispozitive high-end, capabil de cele mai înalte viteze de transfer, în timp ce X62 va fi folosit pentru dispozitive mid-range.

Snapdragon X65 este cel care poate atinge 10 Gbps viteze de transfer la download, putând face asta agregând până la 10 canale mmWave pe 100 MHz și unul de 300 Mhz prin patru canale Sub-6 GHz. Acest modem este de asemenea compatibil cu frecvențele din banda C și chiar frecvențe din spectrul Wi-Fi 6E, care încă nu au fost date spre licitație. Snapdragon X62 va atinge în schimb viteze de până la 4,4 Gbps, mai puțin chiar și decât modemul X60 din prezent, care depășește 7 Gbps, dar nu va fi compatibil cu frecvențele noi. Qualcomm a specificat că țintește către piața de internet pentru acasă și hotspot-uri pentru modem-ul X62, însă acesta ar putea ajunge și în chipset-urile Snapdragon 700 din generația următoare.

Desigur, aceste două modem-uri sunt anunțate pentru generațiile următoare de dispozitive. Cel mai probabil, primele dispozitive compatibile vor fi lansate abia în 2022, odată cu lansarea noii generații de chipset-uri de la Qualcomm, care probabil că le vor integra direct. Alte companii, precum Apple, vor putea cumpăra modem-urile separat. Ba chiar Qualcomm vinde chiar și antenele necesare pentru partenerii care nu vor să apeleze la soluții proprietare sau la unele de la alți producători.

sursa: Android Police

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult