Qualcomm ar putea lansa o versiune ”overclock” pentru Snapdragon 8 Gen 2, sperând să egaleze Apple 16 Bionic

15.09.2022
Qualcomm ar putea lansa o versiune ”overclock” pentru Snapdragon 8 Gen 2, sperând să egaleze Apple 16 Bionic

Părând să ignore problemele nu tocmai mici avute cu actuala generație Snapdragon 8 Gen 1, Qualcomm ar vrea să forțeze și mai mult arhitectura Snapdragon 8 Gen 2, sperând să ajungă din urmă rivalul Apple A16 Bionic.

Recunoscut pentru tendința de a opri fără avertisment sesiunile de jocuri pe Android, acuzând probleme cu supraîncălzirea telefonului, chipsetul Snapdragon 8 Gen 1 nu a reușit să livreze performanțe la nivelul oferit de rivalul Apple. Apărând ca o versiune îmbunătățită, Snapdragon 8+ Gen 1 nu a reușit decât să aducă performanțe marginal îmbunătățite, livrate în momentele când capabilitățile re răcire ale telefonului nu sunt deja copleșite cu prea multă căldură reziduală. Per total, Qualcomm nu are un răspuns credibil pentru familia de chipseturi Apple, deocamdată.

Realizat folosind procesul de fabricație TSMC pe 4 nm, Snapdragon 8 Plus Gen 1 nu prea reușește să țină pasul cu rivalul A16 Bionic, asta deși cel din urmă împarte aceeași tehnologie de fabricație pe 4nm.

Intrat de mult timp pe bursa zvonurilor, înlocuitorul Snapdragon 8 Gen 2 ar trebui să aducă salvarea reputației Qualcomm, consolidând totodată poziția companiei ca și furnizor implicit de chipseturi pentru telefoane Android din gama de top, într-o perioadă când rivalul MediaTek amenință tot mai mult acest statut.

Potrivit zvonurilor de până acum, Snapdragon 8 Gen 2 ar urma să atingă 3.4-3.5GHz pe nucleul de procesare principal, comparat cu 3.2GHz pe actualul chipset Snapdragon 8+ Gen 1. În tabăra opusă, chipsetul A16 Bionic dezvoltat de Apple atinge deja 3.46GHz, simultan promițând performanțe cu 40% mai bune decât poate fi obținut cu chipseturile rivale dezvoltate pentru tabăra Android.

Un alt detaliu interesant ține de procesorul grafic, unitatea GPU botezată Adreno 740 urmând că livreze performanțe superioare chipseturilor Apple A-series. Ce-i drept, zvonul citat nu lămurește dacă este vorba de cea mai nouă iterație A16 Bionic, sau un chipset Apple de generație anterioară.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult