Qualcomm ar putea plăti 680 de milioane de dolari către utilizatorii de iPhone și Samsung

26.02.2021
Qualcomm ar putea plăti 680 de milioane de dolari către utilizatorii de iPhone și Samsung

Qualcomm ar putea despăgubi utilizatorii de smartphone-uri din Marea Britanie cu aproximativ 480 de milioane de lire sterline, dacă producătorul american de procesoare va pierde noul proces intentat de „Which?”, o asociație a consumatorilor. Asociația acuză Qualcomm de încălcarea legilor concurenței, care a dus la creșterea prețurilor produselor de la Apple și Samsung prin obligarea companiilor să plătească licențe scumpe.

Qualcomm ar putea despăgubi clienții Apple și Samsung

Conform Which?, Qualcomm și-a folosit poziția dominantă în piață pentru a vinde licențe pentru brevetele sale, dar și procesoare către Apple și Samsung la prețuri mai mari decât cele normale. Astfel, companiile respective au fost nevoite să crească prețurile produselor sale, „pasând” astfel costurile către clienți. Procesul cere o despăgubire între 17 și 30 de lire pentru fiecare client afectat de această practică din 2015 și până în prezent, suma variind în funcție de ce model de smartphone a cumpărat fiecare și câte dispozitive a cumpărat în această perioadă.

Desigur, reprezentanții Qualcomm spun că în acest caz compania a făcut nimic greșit, citând o decizie din Statele Unite pentru un caz similar:

„Cum probabil acuzatorii sunt conștienți, aceste afirmații au fost deja contrazise vara trecută de un for unanim de judecători în cadrul Curții de Apel Ninth Circuit din Statele Unite.”

Compania a avut de plătit chiar și amenzi pentru alte practici neloiale, precum cea din 2018 de 997 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru că a plătit compania Apple pentru a avea exclusivitate pentru modem-uri, sau în 2019 când a plătit 242 de milioane de euro pentru că a vândut modem-uri 3G sub prețul pieței.

482 de milioane de lire sterline (683 milioane de dolari americani), adică suma cerută de Which?, reprezintă doar 2,8% din veniturile Qualcomm pe anul 2020.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult