Qualcomm cheamă Meizu în tribunal, acuzând „folosirea cu rea credinţă” a unor tehnologii brevetate

17.10.2016
Qualcomm cheamă Meizu în tribunal, acuzând „folosirea cu rea credinţă” a unor tehnologii brevetate

Abia ieşit dintr-o investigaţie antitrust desfăşurată de autorităţile chineze, închisă doar după plata a aproape 1 miliard de dolari compensaţii, gigantul Qualcomm întoarce armele împotriva unui mare producător smartphone din China.

În procesul deschis simultan în tribunale din Statele Unite, Germania şi Franţa, Qualcomm acuză Meizu de folosirea fără drept a unor tehnologii brevetate din domeniul standardelor de comunicaţii 3G şi 4G, regăsite în dispozitive comercializate în întreaga lume. Potrivit companiei americane, reprezentanţii Meizu „au refuzat să negocieze cu bună credinţă un acord de licenţiere”, lăsând nici o altă opţiune decât protejarea prin acţiune legală a drepturilor de proprietate intelectuală.

Des întâlnită la companiile asiatice, ignorarea dreptului la proprietate intelectuală şi folosirea tehnologiilor brevetate fără acordul proprietarilor rămâne în general fără consecinţe atât timp cât produsele incriminate sunt comercializate exclusiv în pieţele locale, protejate de legislaţia permisivă. Ambiţiile celor de la Meizu pentru extinderea în pieţele internaţionale expun însă compania la acţiuni în instanţă iniţiate la tribunalele internaţionale, riscând oprirea de la vânzare a produselor şi obligarea la plata unor despăgubiri consistente. În cazul de faţă, în postura de reclamant este o companie care îşi obţine majoritatea veniturilor de pe urma licenţierii tehnologiilor brevetate, fiind puţin probabil ca avocaţii acesteia să cedeze fără o victorie consistentă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult