Qualcomm pregătește Snapdragon 8 Gen 1+. Primele telefoane bazate pe acesta sunt așteptate în iunie

25.03.2022
Qualcomm pregătește Snapdragon 8 Gen 1+. Primele telefoane bazate pe acesta sunt așteptate în iunie

Samsung ar putea lansa versiunea Plus a chipsetului Snapdragon 8 Gen 1 încă din luna mai, primele dispozitive bazate pe acesta sosind o lună mai târziu.

Versiunea „refresh” a celui mai puternic chipset Qualcomm pentru telefoane mobile este livrată exclusiv de TSMC, folosind o versiune optimizată a nodului de fabricație pe 4nm. Producătorul britanic a decis, împreună cu alți clienți valoroși, să renunțe la serviciile furnizorului Samsung Foundry după ce a ieșit la iveală că randamentul și eficiența tehnologiei sale de fabricație pe 4nm este mult sub nivelul promis. Concret, surse din industrie ar fi dezvăluit că rata de succes a nodului de fabricație Samsung pe 4nm este la un nivel dezamăgitor, doar 35% dintre cip-urile extrase de pe discurile de siliciu funcționând la parametrii suficient de buni pentru a putea fi livrate clienților. În practică, situația ar putea fi chiar mai rea decât atât, existând suspiciuni cum că nici măcar cip-urile declarate viabile nu ar fi chiar la parametrii de eficiență doriți. Potrivit zvonurilor, nu toate cipurile Snapdragon 8 Gen 1 au performanțe egale, Qualcomm livrând cipuri mai eficiente, sau mai fierbinți, în funcție de „relațiile” avute cu respectivul brand smartphone.

Spre comparație, rata de succes obținută de TSMC pentru versiunea sa a nodului de fabricație pe 4 nm este considerată a fi de 70%, de două ori peste cea a Samsung. Astfel, este plauzibil ca TSMC să poată acomoda cu mai mare ușurință volumul uriași de comenzi pentru chipseturi pe 4nm, păstrând suficientă marjă și pentru selectarea cip-urilor care pot funcțional la frecvențe și mai mari, livrate apoi cu eticheta „Plus”.

Snapdragon 8 Gen 1+, cu nume de cod SM8475, vine probabil cu aceleași dotări ca și versiunea actuală, performanțele cu câteva procente mai mari fiind obținute exclusiv prin optimizarea consumului de energie și creșterea frecvențelor de funcționare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult