Qualcomm Snapdragon 805: procesor grafic nou, nuclee Krait mai rapide şi decodare video H.265

20.11.2013
Qualcomm Snapdragon 805: procesor grafic nou, nuclee Krait mai rapide şi decodare video H.265

În topul celor mai performante soluţii hardware pentru platformele mobile, Snapdragon 800 este un produs impresionant cu care pot rivaliza doar soluţiile Apple A7 sau Samsung Exynos 5420. Qualcomm vrea să sublinieze însă că nu degeaba este liderul acestei industrii, compania anunţând astăzi mult mai puternica soluţie Snapdragon 805.

Noul procesor Qualcomm oferă o multitudine de noutăţi, acesta promiţând îmbunătăţiri atât ale nucleelor de procesare cât şi ale nucleului grafic. Actualul procesor Krait 400, implementat doar pe modelele din familia Snapdragon 800, va fi înlocuit de un model nou Krait 450, acesta urmând să aducă îmbunătăţiri interne de arhitectură care nu au fost încă dezvăluite, o viteză de tact care poate urca acum la 2,5 GHz şi o interfaţă cu memoria care va oferi o lăţime de bandă dublă: 25,6 GB/s prin utilizarea unei arhitecturi quad-channel. Apple rămâne însă pe moment singurul proprietar al unui cip cu o arhitectură pe 64 de biţi, Krait 450 urmând să fie tot un produs pe 32 de biţi, însă acesta va aduce măcar suport pentru mai mult de 4 GB de memorie RAM prin utilizarea Large Physical Address Extensions.

Nucleul grafic Adreno a ajuns la generaţia a patra, modelul Adreno 420 care va fi implementat pe Snapdragon 805 promiţând performanţe îmbunătăţite cu 40 de procente faţă de actualul Adreno 330 şi redare video 4K, un progres normal de la actualul 2160p suportat de Snapdragon 800. În plus, Snapdragon 805 va fi şi primul cip pentru terminale mobile capabil să decodeze hardware formatul video H.265, viitorul înlocuitor al omniprezentului H.264.

Nucleul grafic va fi însoţit de un procesor de imagine nou care permite transferul şi procesarea unor cantităţi de date de ordinul gigapixelilor, înregistrare video cu fluenţă mai bună şi stabilizarea imaginii cu ajutorul giroscopului. Noul cip va putea fi secondat fie de actualele modemuri 4G din familia Gobi MDM9x25, care oferă suport LTE Advanced cu viteze de până la 150 Mbps, fie de nou anunţatul modem MDM9x35 care permite atingerea unor rate de transfer de 300 Mbps.

Odată cu noul procesor Snapdragon, Qualcomm a anunţat şi două produse cu care intenţionează să intre pe noi pieţe prin utilizarea bagajului de brevete şi tehnologii ale subsidiarei sale Atheros. Bazate pe cipurile din familia Snapdragon 600 din care au fost înlăturate modemul radio şi interfaţa grafică, unităţile de procesare IPQ8064 şi IPQ8062 beneficiază de interfeţe USB, PCIe sau SATA şi vor motoriza routere sau playere multimedia de reţea.

Atât Snapdragon 805 cât şi IPQ8064 şi IPQ8062 sunt disponibile deja producătorilor interesaţi, produsele bazate pe acestea urmând să ajungă pe rafturile magazinelor în prima jumătate a anului viitor. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News