Procesorul Exynos 5 Octa va deveni în curând un model octo-core adevărat

10.09.2013
Procesorul Exynos 5 Octa va deveni în curând un model octo-core adevărat

La începutul acestui an, Samsung a făcut ceva vâlvă anunţând primul procesor cu opt nuclee pentru terminalele mobile, însă evoluţia acestuia nu a fost atât de bună pe cât şi-ar fi dorit sud-coreeni. Primul model a avut probleme de design, necesitând o actualizare hardware care a fost implementată abia pe Galaxy Note 3, iar utilizarea celor opt nuclee în paralel va sosi în ultima parte a acestui an.

Anunţat în luna ianuarie a acestui an, primul model al cipului Exynos 5 Octa (Exynos 5410) a fost subminat de funcţionarea defectuoasă a interfeţei care permitea sincronizarea datelor între nucleele Cortex-A7 şi cele Cortex-A15. Inginerii Samsung au ales să facă această sincronizare prin intermediul memoriei RAM, mult mai lentă decât un cache rapid, iar performanţa a avut de suferit, compania preferând să lanseze cele mai multe modele ale telefonului Galaxy S 4 cu o soluţie Qualcomm Snapdragon 600.

Cea de-a doua revizie hardware, Exynos 5420, a fost implementată pe nou anunţatele Galaxy Note 3 şi Galaxy Note 10.1 (2014). Aceasta repară problema modelului original şi aduce un procesor grafic nou, însă noul model foloseşte aceeaşi arhitectură simplificată big.LITTLE In-Kernel Switcher, care nu permite utilizarea concomitentă a nucleelor Cortex-A7 şi Cortex-A15.

Samsung a anunţat astăzi că cipul Exynos 5 Octa va primi o actualizare, acesta urmând să fie capabil să folosească toate cele opt nuclee în acelaşi timp. Prin trecerea de la arhitectura In-Kernel Switcher la Heterogeneous Multi-Processing, Exynos 5 Octa va fi capabil să utilizeze toate cele opt nuclee în paralel şi să execute sarcinile intensive pe puternicele nuclee Cortex-A15, mai micile Cortex-A7 urmând să fie folosite pentru executarea firelor de execuţie cu consum redus de timp de procesor.

Compania a anunţat că actualizarea procesorului Exynos 5 Octa va fi disponibilă începând cu ultimul trimestru al acestui an, acest pas necesitând o actualizare software a produselor care îl folosesc. Samsung a pierdut însă ocazia de a folosi acest avantaj în scopuri promoţionale, micul rival MediaTek anunţând, nu demult, că a dezvoltat prima soluţie octo-core reală.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News