Qualcomm va livra conectivitate Snapdragon Satellite pentru telefoanele cu Android

27.02.2023
Qualcomm va livra conectivitate Snapdragon Satellite pentru telefoanele cu Android

Qualcomm anunță parteneriate cu Motorola, Nothing, HONOR, OPPO, vivo și Xiaomi pentru Snapdragon Satellite, un nou serviciu pentru comunicații bidirecționale prin satelit.

Deși este intenționată în primul rând pentru telefoane premium echipate cu chipsetul Snapdragon 8 Gen, conectivitatea prin satelit va fi prezentă, cu anumite limitări, și pe alte modele mid-range cu chipset Qualcomm compatibil 5G.

Astfel, pe modele flagship bazate pe Snapdragon 8 Gen 2 vom putea trimite și recepționa mesaje SMS prin satelit, dacă conexiunea la rețelele terestre de telefonie mobilă nu este disponibilă. La nivel de bază, funcționalitatea va fi limitată la alertarea serviciilor de urgență și schimburi de mesaje text cu operatorii acestora.

Deși chipseturile Qualcomm sunt întâlnite pe milioane de telefoane cu Android, conectivitatea prin satelit a fost anunțată mai întâi de rivalul Apple, ca o exclusivitate pentru posesorii de telefoane iPhone 14. Între timp, Google, Samsung și Huawei au anunțat propriile implementări ale acestui serviciu, adăugat pe modele selectate de telefoane cu Android.

Qualcom va asigura noul serviciu Snapdragon Satellite în baza unui parteneriat cu Iridium, cel mai vechi furnizor de servicii de telefonie prin satelit, activ încă din anul 1997. Spre deosebire de alternative nou apărute, precum Starlink, rețeaua Iridium se bazează pe doar 75 de sateliți, însă cu o capacitate individuală mult mai mare decât micro-sateliții SpaceX. Reînnoiți în anul 2019 cu tehnologii de ultimă generație, aceștia pot prelua mai multe apeluri telefonice simultan și livra conexiuni de internet mai rapide, însă la costuri în general prea mari pentru consumatorii de rând. Avantajul este că rețeaua de sateliți amplasați pe orbită relativ înaltă, de aproximativ 780Km deasupra Pământului, oferă o acoperire mai mare și cu mai puține fluctuații de semnal decât rețeaua Starlink.

Dincolo de smartphone-uri,  va fi disponibil și pentru alte categorii de dispozitive compute, precum cele echipate la bordul autoturismelor și chiar accesorii IoT.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult