Realme GT Master Edition review: un „mid-range premium killer”?

15.09.2021
Realme GT Master Edition review: un „mid-range premium killer”?

Dacă Realme 8 5G era modelul „entry”, Realme 8 Pro era mid-range-ul și Realme GT era un „flagship killer”, noul Realme GT Master Edition nu poate fi decât un „mid-range premium killer”. Brandul chinez, care a intrat pe piața din România abia anul acesta, propune un nou model care concurează cu dispozitive din gama mid-high precum OnePlus Nord2 sau Samsung A72. Fiind parte a seriei GT, acesta promite performanță înaltă, câteva funcții avansate, camere decente și un ecran atrăgător, totul la un preț accesibil.

Realme GT Master Edition păstrează liniile de design ale modelului original

Nu sunt sigur că înțeleg decizia de a numi acest model „Master Edition”, întrucât asta sugerează că este un dispozitiv superior lui Realme GT. În realitate însă, cele două telefoane sunt similare din anumite puncte de vedere, dar acesta este mai ieftin și folosește un procesor dintr-o gamă inferioară. Din punct de vedere al design-ului, se vede că acestea fac parte din aceeași serie.

Realme GT Master Edition front

Vorbim în ambele cazuri de telefoane echipate cu display-uri de dimensiuni „normale”, cu diagonală de 6,4”, cu paneluri OLED la 120 Hz și sisteme de cameră triple, aproape identice în materie de specificații. Design-ul diferă puțin, iar la acest capitol, aș putea spune că prefer Master Edition, în varianta testată. Chiar dacă și originalul GT și noul GT Master folosesc un capac din plastic, cel cu textură mată de culoare albă este mai plăcut în utilizare. În primul rând, acesta nu atrage la fel de multe amprente, iar zgârieturile sunt mai puțin evidente pe el. Din acest motiv, aș putea folosi acest dispozitiv chiar și fără husă. Există și o variantă mai specială, cu un capac gri care imită un troller, care, la fel, ar putea fi folosit fără probleme și fără protecție.

Desigur, ecranul din sticlă rămâne vulnerabil atunci când nu folosești o husă, dar Realme include una în pachet, iar de data aceasta nu avem de a face cu una ieftină din silicon transparent. Vorbim despre una (probabil) la fel de ieftină, dar de culoare gri mat, mai plăcută la atingere. Nici aceasta nu va proteja telefonul de șocuri mai „serioase”, dar este mai bună decât nimic. De asemenea, ecranul are din fabrică o folie de protecție aplicată, iar în cutie se regăsesc și un încărcător rapid de 65W, alături de un cablu de încărcare.

Realme GT Master Edition back center

Telefonul integrează chiar și un jack de căști, fără să compromită design-ul subțire, sau capacitatea bateriei. Căștile nu sunt însă incluse în pachet, dar probabil că oricine are deja o pereche de căști cu jack pe acasă, dacă nu chiar căști wireless. Ce nu are însă este un slot pentru card, dar măcar poate găzdui două cartele SIM simultan.

Ecranul la 120 Hz este în continuare foarte bun

Fără să pun cele două ecrane de pe Realme GT și GT Master Edition unul lângă celălalt aș putea spune că ambele folosesc exact același ecran. Specificațiile par identice de la rezoluția Full HD+ la refresh rate-ul la 120 Hz, inclusiv luminozitatea maximă de 1.000 de nits fiind aceeași. În practică, nu am sesizat diferențe. Vorbim despre un ecran AMOLED luminos și rapid, care afișează animații foarte fluide.

Realme GT Master Edition screen bottom

Am ajuns deja în era în care diferențele între ecranele de pe dispozitivele accesibile și cele foarte scumpe nu mai sunt atât de mari. Probabil singurul dezavantaj real față de un ecran de pe modelele Samsung de top, de exemplu, este lipsa unui refresh rate variabil prin utilizarea unui panel LTPO. Poți configura ecranul doar la 60 sau 120 Hz, sau poți să lași software-ul să schimbe automat între cele două valori în funcție de conținutul afișat și aplicațiile folosite. Vizionarea de conținut HDR pe acest ecran este posibilă în aplicații precum YouTube sau Netflix, iar experiența este una foarte bună.

Diferența de performanță între Realme GT și GT Master Edition este vizibilă doar în teste

Cea mai mare diferență între Realme GT Master Edition și originalul GT lansat în urmă cu câteva luni este procesorul. În locul lui Snapdragon 888, în continuare unul dintre cele mai performante procesoare de pe piață, vine Snapdragon 778G, un model performant pentru gama de medie. Acesta nu dezamăgește însă și oferă o experiență de utilizare în mare parte identică cu cea a procesorului de top. Astfel de procesoare fac grea justificarea cumpărării unui telefon cu procesor mai performant, întrucât oferă, cel puțin în teste, performanță similară cu ceea ce oferea și Samsung pe modelele flagship cu Exynos în 2020.

Probabil că singurul dezavantaj real ar fi cipul grafic, care este semnificativ mai lent decât cel de pe Snapdragon 888. Pentru jocurile de Android precum PUBG sau Call of Duty Mobile, se pare că nu prea este necesar mai mult. Până când vor apărea jocuri care să nu mai facă față în condiții bune pe acest model (performanță la 60+ FPS pe detalii înalte), probabil că oricum vei fi făcut deja upgrade de ceva vreme.

Realme GT Master Edition side left

Benchmarks

  • AnTuTu 9 – 539.124
  • GeekBench 5 – Single-Core: 782 / Multi-Core: 2.794
  • 3DMark Wild Life – 2.482
  • 3DMark Sling Shot Extreme – 5.067
  • PCMark Work 3.0 – 14.240

Autonomia rămâne foarte bună

Cu un acumulator de 4.300 mAh, cu 200 mAh mai mic decât pe Realme GT, mi s-a părut că modelul GT Master oferă o autonomie similară. Poți atinge două zile dacă nu folosești telefonul drept consolă de jocuri, ci doar pentru comunicare pe rețele de socializare, apeluri sau câteva fotografii, chiar și cu ecranul la 120 Hz. Și atunci când bateria se consumă, o poți încărca de la 0 la 100% în mai puțin de o oră cu adaptorul de 65W din cutie.

Realme GT Master Edition accessories

Am ajuns într-un punct în care telefoanele mobile chiar oferă autonomie pe care te poți baza toată ziua la o încărcare completă, iar în cazurile extreme, când consumi mai multă energie, le poți încărca imediat.

Realme livrează mult bloatware

În continuare, cel mai mare diferențiator al smartphone-urilor moderne rămâne software-ul, în ciuda faptului că majoritatea folosesc cea mai recentă versiune de Android cu servicii Google. Fiecare producător alege să personalizeze mai mult sau mai puțin experiența de utilizare, iar în cazul Realme UI, avem de a face cu o experiență destul de „standard”, ca și până acum.

Avem Android 11 la bază, cu un skin destul de simplist, similar cu ceea ce oferă Google în varianta nepersonalizată, dar, desigur, cu iconițe și butoane de forme și culori diferite. Realme UI este asemănător și cu ColorOS de la Oppo, cele două companii fiind „înrudite”, deci dacă ați folosit Oppo știți despre ce este vorba, în mare.

Realme GT Master Edition front center

Ce mă deranjează încă la Realme este că nu configurează telefoanele implicit cu gesturi de navigare, ci pune clasicele butoane în partea de jos: recents, home și back. Poți configura acest lucru, dar opțiunea este de obicei ascunsă în meniurile destul de complexe de personalizare a interfeței. Ar trebui să existe o întrebare la pornirea telefonului.

Un alt lucru care nu îmi place prea mult la Realme este nivelul de bloatware. Pe acest model, în special, am găsit preinstalate pe lângă cele standard de la Google și Realme, aplicații precum Netflix, care este necesară pentru certificarea pentru redare HD și HDR, dar și Facebook, Amazon Store, Prime Video, Amazon Music, Booking, Twitter, LinkedIn, PUBG Mobile, TikTok și Spotify. Acestea nici nu sunt deja „instalate”, ci sunt simple link-uri către Google Play Store, deci practic „reclame” în meniu. Cu siguranță, prezența acestor aplicații contribuie la prețul mai mic la raft. Sigur, pe multe le-aș fi instalat oricum de bunăvoie, dar aș fi preferat să am opțiunea să le aleg, măcar la prima configurare. Din fericire, toate pot fi dezinstalate fără probleme.

Realme GT Master Edition folosește un senzor de amprentă performant

Un aspect la care telefoanele high-end sunt încă superioare este redarea audio. Realme GT Master Edition include doar un singur difuzor în partea de jos și nu oferă o experiență de ascultare stereo. Iar calitatea sunetului redată nu este tocmai potrivită pentru ascultarea de muzică. Sigur, pentru un clip rapid pe YouTube, pentru apeluri pe speaker sau pentru alerte, își face treaba și este destul de puternic pentru a fi cu ușurință auzit. Pentru orice altceva la o calitate decentă, o pereche de căști este necesară.

Realme GT Master Edition ports

Ce m-a surprins plăcut este faptul că senzorul de amprentă pare să fie mai rapid decât pe modelele Realme 8 5G și 8 Pro. Probabil că este o combinație de senzor îmbunătățit și procesor mai performant, sau doar software adaptat mai bine la hardware. Cert este că nu am întâmpinat probleme la deblocare. Iar faptul că Relame a configurat telefonul să aprindă zona cu amprenta atunci când ridici telefonul este întotdeauna apreciată. Alți producători, precum Samsung sau OnePlus, necesită configurarea raise to wake separată, sau permit deblocarea cu amprentă fără aprinderea ecranului de la buton doar cu always-on display pornit (și GT Master oferă toate aceste funcții, dar nu sunt necesare pentru senzorul de amprentă).

Camera foto este bună pentru gama de preț din care face parte

Desigur, camera foto rămâne ultimul aspect despre care nu am vorbit. Configurația este aproape identică cu cea de pe Realme GT, dar mă așteptam ca performanța să fie puțin diferită, întrucât cele două modele folosesc procesoare de imagine diferite. În practică însă, rezultatele sunt comparabile.

Realme GT Master Edition camera

Chiar dacă avem de a face cu sisteme cu trei camere, doar cea principală de 64 megapixeli poate să ofere rezultate bune în lumină naturală. Camera ultrawide de 8 megapixeli are rezoluție cam mică și nu poate capta foarte multe detalii. Ce mi-a plăcut însă este faptul că fotografiile de pe aceste două camere sunt similare din punct de vedere al culorilor. Zoom-ul se face exclusiv prin crop pe senzor la 2x și prin zoom digital la 5x. Rezultatele sunt în ton cu așteptările pentru astfel de soluții. Decente la 2x și „slăbuțe” la 5x.

Foto zi

Folosind detecția de scenă cu AI, fotografiile captate au culori foarte vibrante și sunt mai luminoase decât m-aș fi așteptat, dar se vede lipsa unei plaje dinamice destul de mare. De aceea, unele zone ale fotografiilor par a fi „arse”, chiar și cu HDR activat. Se pare că Realme alege întotdeauna să crească luminozitatea puțin pe timp de zi și să adauge saturație. În general, pe social media, fotografiile cu culori mai accentuate și mai luminoase sunt preferate. Desigur, nu vorbim despre un smartphone pentru pasionații de fotografie pe mobil, așa că nici nu putem ridica pretenții foarte înalte.

Foto noapte

Aș fi preferat însă în locul camerei macro să văd o cameră cu zoom optic real, măcar 2x, dacă nu 3x. Camera macro este cea pe care o întâlnim și pe smartphone-uri ieftine, cu rezoluție de 2 megapixeli și focalizare la 4cm. Este greu să prinzi cadre decente cu ea în aceste condiții.

Pe timp de noapte recomand doar utilizarea camerei principale pe 1 sau 2x zoom. Camera ultrawide și zoom-ul 5x nu oferă rezultate adecvate, din păcate. Se simte lipsa stabilizării optice însă în mai toate cadrele, deci folosiți modul nocturn doar dacă este neapărată nevoie.

Concluzii

Dacă Realme GT este cea ce are mai bun acest producător, modelul GT Master Edition pare să fie un model „Lite” al său, un soi de „remix” care să poată aduce o parte din capabilitățile originalului la un preț mai mic. Cu siguranță nu este un telefon fără mici neajunsuri, livrează destul de multe avantaje pentru a-și justifica prețul. Am testat varianta de top, cu 8 GB RAM și 256 GB stocare internă (care costă 1.999 lei la precomandă), însă există și varianta 6+128 GB, la un preț mai mic, de 1.799 lei. Oferta de lansare de precomandă include și un ceas Realme Watch 2 pentru ambele variante.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult