realme GT review: cel mai ieftin telefon high-end

15.06.2021
realme GT review: cel mai ieftin telefon high-end

realme a intrat în forță pe piața din România în urmă cu doar câteva săptămâni, țintind spre gama telefoanelor accesibile. Am văzut de la acest brand până acum modele de medie cu specificații înalte (cameră la 108 megapixeli și ecrane OLED), dar și cel mai ieftin telefon cu 5G de pe piață. Acum însă, vedem cel mai accesibil telefon echipat cu hardware high-end, adică un procesor de top și un ecran pe măsură: realme GT, un telefon inspirat de mașinile de curse, spune compania. Adevărul este că, din punct de vedere al performanței brute, acesta este un adevărat „bolid de curse”.

realme GT ascunde performanța de top sub un design obișnuit

realme GT este disponibil în trei variante de culoare, dar și cu două variante de materiale pentru capacul din spate. Cel galben cu negru, inspirat de design-ul mașinilor de curse și cumva aliniat la brandul realme, este din așa numita „piele vegană”, un material sintetic moale, plăcut atingerii. Celelalte două modele, argintiu și albastru (cel testat de mine), sunt realizate din sticlă.

Realme GT back right

Bugetul realme nu pare să fi fost investit însă foarte mult în realizarea unui design ieșit din tipare, telefonul având un aspect obișnuit, ba chiar similar cu modele de la Oppo din ultima vreme. Ceea ce nu este un lucru rău, pentru că avem de a face cu unul dintre cele mai subțiri telefoane echipate cu Snapdragon 888 (doar 8,4 mm grosime, față de 9,1 mm pentru varianta din piele).

Acesta este confortabil de utilizat, fiind destul de îngust pentru o prindere bună, iar materialele de calitate asigură o senzație plăcută în utilizare. Și chiar dacă sticla și metalul sunt reci la atingere, telefonul nu este unul foarte greu. La doar 186 de grame, acesta este probabil unul dintre cele mai ușoare telefoane puternice de pe piață.

M-am bucurat să văd că realme a reușit să integreze chiar și un jack pentru căști pe acest model, însă era cumva de așteptat. Chiar dacă design-ul nu sugerează asta obligatoriu, realme GT pare să fie mai degrabă un telefon de gaming „ascuns” în carcasa unui telefon obișnuit. Astfel, pentru gameri, un jack de căști va fi întotdeauna util. La fel cum sunt și difuzoarele stereo (unul dedicat și cel pentru apeluri).

Lipsește un singur accesoriu, care oricum nu este foarte important

Cum ne-am obișnuit deja, realme GT beneficiază de aproape toate accesoriile necesare în pachet. Vorbim despre un încărcător rapid, cu putere de 65W, un cablu USB-A to USB-C, cât și de o husă din silicon. Aceasta din urmă oferă o protecție de bază și alături de folia aplicată din fabrică pe ecran, ar trebui să ferească telefonul de zgârieturi și mici lovituri. Nu avem căști, dar avem jack-ul de 3,5mm care poate găzdui orice pereche de căști cu fir. În fotografie apare un încărcător cu mufă de SUA sau China, dar varianta care va fi disponibilă în magazinele din România include încărcător european.

Ecranul lui realme GT este unul de top

Ecranul lui realme GT este o adevărată surpriză plăcută. Acesta beneficiază de o diagonală destul de „standard” pentru zilele noastre: 6,43” cu rezoluție Full HD+ pe format 20:9. Ce nu este tocmai des întâlnit pe telefoane care costă în jur de 500 de euro este un panel Super AMOLED și o rată de împrospătare la 120 HZ. Practic, acest ecran este comparabil cu cel de pe multe alte telefoane flagship cu preț dublu.

Desigur, lipsește refresh rate-ul variabil, putând seta doar funcționarea la 120 sau la 60 Hz, fără trepte intermediare, însă, cele două opțiuni sunt de ajuns pentru a alege între o experiență de utilizare fluidă și autonomie îmbunătățită. De altfel, opțiunea auto schimbă automat între cele două, în funcție de conținutul afișat.

Luminozitatea ecranului este foarte bună și asigură utilizarea sa afară în soare puternic fără probleme. De altfel, ecranul este compatibil cu standardul HDR10, deci va putea afișa conținut de pe YouTube, Netflix sau alte servicii de streaming în acest format. Culorile din fabrică par să fie puțin cam suprasaturate, însă majoritatea utilizatorilor așa preferă. Există însă opțiunea de a trece pe un profil mai „natural”.

realme GT este cel mai performant telefon pe care l-am testat până în prezent

Dacă ecranul este primul care impresionează la prima întâlnire cu telefonul, performanța lui realme GT este cea care te poate impresiona pe termen lung. Sigur, în ziua de astăzi, nu mai contează atât de mult cât de performant este procesorul sau câtă memorie RAM are acesta, întrucât de la modelele mid-range în sus, toate afișează și rulează sistemul de operare Android fără probleme. Totuși, realme GT impresionează atunci când îl pui „la muncă”.

Sigur, orice aplicație se deschide instant, iar trecerea între ele este rapidă. Dar în jocuri video, cel puțin, ai parte de o experiență fără niciun fel de întârziere, iar dacă titlul respectiv oferă și suport pentru un refresh rate înalt, ai parte de o experiență de gaming mobil de top. În ultima vreme au apărut și alte telefoane, special concepute pentru gaming, dar care sunt mai mari, mai grele și care au un design mai „strigător”. Cei care vor o experiență aproape la fel de bună în jocuri, într-un telefon care nu atrage atenția cu LED-uri RGB sau alte astfel de artificii, pot alege realme GT.

Un lucru pe care l-am observat însă în testare este faptul că telefonul se încălzește destul de tare pe spate, însă am fost plăcut impresionat de faptul că throttling-ul își face apariția destul de târziu, ceea ce sugerează că sistemul cu o cameră de vapori din oțel chiar își face treaba. Având în vedere dimensiunile telefonului și faptul că avem un Snapdragon 888 sub „capotă”, probabil că nu se poate realiza un sistem de răcire mult mai eficient în aceste condiții. De asemenea, telefonul integrează și un GT Mode, care teoretic poate oferi o performanță îmbunătățită optimizând consumul de resurse. N-am observat diferențe notabile nici în testele de performanță, nici în utilizare obișnuită.

Totuși, rezultatele în testele de performanță sunt printre cele mai bune pe care le-am văzut vreodată, în AnTuTu acest model reușind să spargă bariera de 800.000 de puncte:

Benchmarks

  • AnTuTu 9 – 805.380
  • GeekBench 5 – Single-Core: 1.134 / Multi-Core: 3.633
  • 3DMark Wild Life Extreme Unlimited – 1.575
  • PCMark – 16.614

Autonomia este bună, dar încărcarea este foarte rapidă

Fiind un telefon atât de subțire, echipat cu un chipset puternic și ecran la 120 Hz nu mă așteptam la o autonomie peste medie, iar adevărul este că într-adevăr, realme GT are o autonomie „normală”. Astfel, cu utilizare medie, fără jocuri video complexe, social media și vizionare de clipuri video, poți probabil atinge peste o zi și jumătate, poate chiar două zile de utilizare la o singură încărcare. Desigur, orice folosește cipul grafic intens va scădea aceste valori. Acumulatorul de 4.500 mAh ar trebui să fie de ajun pentru 6-7 ore de utilizare cu ecranul pornit.

Totuși, faptul că acesta nu este un telefon potrivit pentru două zile de utilizare nu este un dezavantaj atunci când iei în considerare adaptorul de priză de 65W, care poate încărca bateria complet în puțin peste jumătate de oră. Fie că pui telefonul la încărcat 5-10 minute din când în când de-a lungul zilei, sau că îl încarci jumătate de oră înainte să pleci de acasă, vei avea tot timpul destulă baterie cât să fii confortabil toată ziua.

Software-ul realme UI este simplu, dar include câteva aplicații preinstalate

Software-ul realme UI este bazat pe ColorOS de la Oppo, deci avem în mare parte aceleași elemente de design, cât și aceleași aplicații preinstalate. Avem aplicațiile Google și câteva de la realme/Oppo, cât și niște aplicații preinstalate pe care unii utilizatori vor dori probabil să le șteargă.

Lista conține WPS Office, LinkedIn, Agoda, Booking, Facebook și Netflix. Acesta din urmă este necesar pentru certificarea HDR a dispozitivului pentru filme de pe Netflix. Restul sunt instalate pe baza înțelegerilor realme cu companiile producătoare, fără un avantaj real. Partea bună este că pot fi dezinstalate.

Interfața este în schimb curată, însă nu pot să nu mă plâng din nou de faptul că realme configurează telefonul din fabrică cu butoane de navigație standard, în locul gesturilor moderne, disponibile în Android de mulți ani.

Senzorul de amprentă din ecran răspunde rapid la comenzi

Senzorul de amprentă de pe realme GT este integrat în ecran și este unul dintre cele mai rapide pe care le-am testat în ultima vreme. Deblocarea este aproape instantanee, degetul este recunoscut bine din mai multe poziții, însă poziția senzorului este puțin cam jos. Aș fi preferat să fie pe la 1/3 din ecran, în loc de partea inferioară. Fiind însă un telefon de dimensiuni medii, poți ajunge ușor cu degetul pe senzor, fără „gimnastică”.

Sistemul audio este mai bun decât mă așteptam de la un telefon din această gamă de preț, oferind un sunet puternic prin ambele difuzoare, nu doar printr-un singur difuzor. Se simte că eforturile pentru a scoate un sunet cât mai bun din hardware-ul disponibil au fost mari, însă, la fel ca oricare alt telefon de pe piață, frecvențele joase sunt greu de reprodus fără incinte mai mari. De asemenea, mediile și înaltele se cam confundă. La volum maxim sunetul este puternic, dar mi s-a părut că pe la 80% calitatea sunetului este mai plăcută.

Camera foto ar lui realme GT nu se ridică la nivelul celorlalte componente

realme are încă de investit în camere foto, dacă dorește să concureze cu telefoanele de top, la prețuri mai accesibile. Sigur, o cameră foarte performantă ar putea ridica prețul de dezvoltare, însă cred că există și anumite lucruri care pot îmbunătăți fotografiile la nivel software. realme GT arată și se comportă ca un flagship doar până când aducem în discuție camera foto. La acest capitol, acest model este mai degrabă similar cu un mid-range. Ceea ce nu este rău, însă se vede că există un potențial, neatins de acest model.

Realme GT camera

Camera principală, de 64 megapixeli, este una de medie, dar ajutată puțin de procesorul de imagine de pe Snapdragon 888, pentru a oferi rezultate puțin mai bune decât alte modele similare din gama mid-range. Totuși, limitările senzorului sunt vizibile atunci când apar elemente foarte luminoase sau foarte întunecate în cadru, fiind evidentă lipsa unui dynamic range mai mare. Totuși, atât în fotografiile pe timp de zi, cât și în cele pe timp de noapte, detaliile sunt păstrate bine, iar în ciuda lipsei stabilizării optice, cadrele nu ies mișcate. Asta pentru că modul nocturn este și foarte rapid pe acest telefon, în comparație cu altele.

Foto zi

Camera ultra-wide însă, este doar „decentă”. Se descurcă mai bine decât mă așteptam pe timp de noapte, dar se putea mai bine, iar pe timp de zi nu captează foarte multe detalii. O cameră cu zoom nu există, cele două trepte de 2 și 5x fiind realizate prin zoom hibrid și digital pe senzorul principal. Rezultatele sunt în limitele acestor forme de zoom, la zoom 5x totul fiind transformat într-un „tablou”. Totuși, zoom-ul 2x se descurcă foarte bine și este utilizabil.

Foto noapte

Ar mai fi camera macro, de 2 megapixeli, integrată pe acest telefon probabil pentru a rămâne similar cu alte modele ale companiei, echipate cu trei camere. Calitatea fotografiilor de pe camera macro este foarte slabă, din păcate, fără o lumină foarte puternică.

Concluzii

Chiar și cu o cameră de medie, prețul recomandat de 2.499 al lui lui realme GT este complet justificat, având în vedere calitatea construcției și performanța oferită de acest model. Ba chiar vine și cu un ceas realme Watch S la până pe 27 iunie. Modelul testat a fost cel de bază, cu 8 GB RAM și 128 GB stocare internă, însă există și o variantă cu 12 GB RAM și 256 GB stocare, care este disponibil la 2.799 lei.

Este greu să găsești în piață un alt model echipat cu cel mai performant procesor disponibil și un ecran OLED la 120 Hz la un preț similar, iar asta îi va atrage în special pe cei care sunt interesați mai mult de performanța telefonului, decât pe cei care vor în primul rând o cameră de top.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult