Realme GT Neo 3 review: performanță impresionantă și încărcare completă în 20 de minute

18.08.2022
Realme GT Neo 3 review: performanță impresionantă și încărcare completă în 20 de minute

Realme GT2 Pro a fost unul dintre cele mai interesante smartphone-uri ale începutului de an, oferind cam tot ceea ce ai avea nevoie de la un smartphone high-end, la un preț mai mic decât cel al flagship-urilor din piață și ca o alternativă la Find X5 Pro de la Oppo sau OnePlus 10 Pro. Brandul chinez revine acum cu GT Neo 3, care pare a fi o alternativă la OnePlus 10T, cu capabilități similare, un design original și un procesor surprinzător, din mai multe puncte de vedere.

Realme adoptă un design „sportiv” pentru GT Neo 3

Pentru modelul GT Neo 3, Realme a adoptat din nou un design inspirat de cel al mașinilor de curse, performanța ridicată fiind unul dintre obiectivele acestui model. Astfel, avem de a face cu un smartphone echipat cu un capac din plastic mat pe partea din spate, cu două dungi negre, de sus până jos. Am mai văzut ceva similar și la originalul model GT, însă combinația de alb cu negru mi se pare mai atrăgătoare decât cea cu galben și negru de anul trecut.

Realme GT Neo 3 back handheld

Pe spate avem un modul de cameră proeminent, cu un obiectiv mare în partea de sus, pentru camera principală și două module mai mici pentru cele secundare. Design-ul simetric al acestui modul este însă foarte plăcut, iar poziționarea blitz-ului este foarte inspirat aleasă. Având în vedere că pe partea din față, Realme GT Neo 3 este un smartphone „simplu”, cu ecran plat și margini din plastic care nu ies cu nimic în evidență, spatele telefonului este aproape complet „responsabil” pentru aspectul vizual și face o treabă bună. Dacă ar fi ceva ce aș schimba la telefoanele Realme în general, ar fi eliminarea motto-ului „Dare to leap” de pe carcase, lăsând doar logo-ul de brand.

În cutia lui Realme GT Neo 3 avem parte de cam toate accesoriile uzuale: o husă din silicon de culoare gri închis transparentă, care ar trebui să fie ceva mai rezistentă la îngălbenire, un cablu de încărcare cu USB-C la ambele capete, un încărcător de 160W și o folie de plastic, deja aplicată pe ecranul dispozitivului. Aș fi preferat însă o husă complet transparentă, care să scoată în evidență culoarea albă a telefonului. Fiind un model aproape complet din plastic, doar ecranul fiind acoperit cu sticlă, probabil că acesta ar putea fi și unul dintre telefoanele pe care le poți folosi chiar și fără o husă. Textura mată a capacului din spate este plăcută la atingere și destul de rezistentă la amprente.

Realme GT Neo 3 accessories

Display-ul este similar cu ce am mai văzut pe alte modele din această zonă de preț

Ecranul a devenit în timp unul dintre cele mai importante caracteristici ale unui smartphone, iar la acest capitol Realme nu a făcut compromisuri. Chiar dacă vorbim despre un telefon din gama de medie superioară, GT Neo 3 este echipat cu un display similar în performanță cu OnePlus 10T, care considerat un model high-end, din punct de vedere al performanței. Vorbim despre un panel OLED cu diagonală de 6,7”, rezoluție Full HD+ la 120 Hz, cu compatibilitate HDR10+. Există și opțiunea de a ridica luminozitatea în mod HDR, însă culorile implicite sunt suprasaturate.

Poți rezolva rapid din software trecerea la un profil de culoare natural, sau poți configura mai bine culorile după preferințe, pentru un aspect mai cald sau mai rece, mai saturat sau desaturat față de cel implicit. Fiind un ecran plat, experiența de vizionare este plăcută chiar și atunci când lumina bate din anumite unghiuri, luminozitatea este destul de bună pentru utilizare confortabilă în soare puternic, însă lipsește o singură caracteristică high-end: refresh rate-ul variabil. Telefonul poate schimba între 60 și 120 Hz în funcție de aplicațiile folosite, însă nu poate scădea dinamic, asemeni unui ecran LTPO. Din acest motiv, și consumul de energie este destul de ridicat în modul 120 Hz.

Realme GT Neo 3 screen color

Procesorul MediaTek Dimensity 8100 de pe GT Neo 3 surprinde într-un punct cheie

Nu mă așteptam ca Realme GT Neo 3 să ofere o performanță high-end comparabilă cu ceea ce vedem pe noile flagship-uri ale momentului, însă trebuie să recunosc că am fost plăcut impresionat de chipset-ul Dimensity 8100. Acesta este modelul de pe treapta a doua, imediat sub Dimensity 9100 de la MediaTek, și pare că oferă performanță comparabilă cu cea a flagship-urilor de anul trecut, precum Snapdragon 888.

Ce nu mă așteptam însă de la un chipset MediaTek este ca performanța să fie susținută pe termen lung. Astfel, indiferent dacă rulezi un test rapid, sau dacă rulezi jocuri avansate sau alte aplicații care stresează procesorul constant, nu am sesizat nici încălzire peste limite și astfel, nici scăderi de performanță. Am rulat testul de stres din aplicația 3DMark și pe parcursul a jumătate de oră, telefonul și-a păstrat 98,9% din performanță. Practic, fiecare test a rulat la performanță maximă, cu doar variațiuni normale, în limitele unei marje de eroare.

Realme GT Neo 3 front handheld

Iar acest procesor impresionează și în alte teste. În Geekbench, de exemplu, reușește să ofere un scor mai mare în testele multi-core și decât modele echipate cu Snapdragon 8/8+ Gen 1, de exemplu. Singura categorie la care pierde cu scoruri semnificativ mai mici în fața altor modele high-end este la GPU, unde performanța este undeva la jumătate. Totuși, în majoritatea jocurilor 3D avansate, precum PUBG Mobile, Asphalt 9 sau Call of Duty Mobile, telefonul se va comporta cu siguranță exemplar, iar pentru sesiuni de joc lungi, s-ar putea ca performanța să fie mai constantă decât pe telefoane considerate mai puternice.

Suspectez că Realme și MediaTek au reușit o astfel de performanță cu modelul GT Neo 3 prin alegerea unui sistem de răcire eficient, probabil cu o cameră de vapori de dimensiuni mari, cât și prin alegerea unui proces de fabricație modern, de 5nm, chiar și pentru un procesor considerat de medie.

Realme GT Neo 3 top detail

Benchmarks

  • AnTuTu – 823.303
  • GeekBench – Single-Core: 972 / Multi-Core: 4.097
  • 3DMark Wild Life Extreme Unlimited – 1.127
  • 3DMark Wild Life Unlimited – 5.702
  • 3DMark Wild Life Extreme Stress Test – Best: 1.523 / Lowest: 1.506 / Stability: 98.9%
  • PCMark – 10.826

Autonomie de medie, dar încărcare extrem de rapidă

Dacă este un capitol la care nu am fost foarte mulțumit de Realme GT Neo 3, acesta este cel al consumului de baterie. Se pare că ecranul la 120 Hz, cât și procesorul consumă mai multă energie decât m-aș fi așteptat. Astfel, în ciuda faptului că vine cu o baterie de 5.000 mAh, acesta este un telefon de o zi de utilizare normală, nu de două. Față de alte modele, mi s-a părut în special că în stand-by, telefonul consumă prea multă energie, chiar și cu ecranul oprit. Dacă Realme ar putea rezolva această problemă din software, probabil că GT Neo 3 ar putea deveni un smartphone cu baterie de două zile.

Realme GT Neo 3 charging

Din fericire, autonomia nu este o problemă atât de mare pentru acest model. Spuneam la început că telefonul este livrat cu un încărcător de 160W, care pare să fie același pe care l-am văzut și pe OnePlus 10T. Ambele telefoane se încarcă însă la „doar” 150W, ceea ce înseamnă că poți alimenta de la 0 la 100% bateria sa în mai puțin de 20 de minute și poți alimenta 20-30 sau chiar 50% din capacitate în mai puțin de 10 minute. Astfel, chiar și câteva minute la încărcare înainte de plecare poate asigura destulă autonomie până când te întorci acasă.

GT Neo 3 oferă software destul de curat

RealmeUI este o versiune alternativă la ColorOS și OxygenOS de la Oppo și OnePlus, cele trei versiuni având multe lucruri în comun sub „capotă”. Spre diferență de OnePlus însă, Realme subvenționează o parte din costul de la raft al telefonului prin integrarea de „reclame”. Din fericire, nu avem parte de prea mult bloatware, așa cum am mai văzut la Huawei sau Xiaomi în ultimii ani, fiind prezente doar cinci aplicații în plus în meniu, pe lângă cele de la Google și Realme.

Realme GT Neo 3 apps

În meniul principal am identificat aplicații preinstalate precum Facebook, Amazon, TikTok, Booking și LinkedIn, câteva dintre ele fiind printre cele mai populare în rândul utilizatorilor de smartphone, deci oricum ar fi fost instalate.

Interfața este în rest destul de „curată” și simplă și am apreciat în special faptul că oferă la prima configurare posibilitatea de a alege între butoanele de navigație clasice și gesturi, ceva ce alte companii omit.

Ce nu este clar însă este suportul software garantat de Realme pentru acest model. Pe parcursul testării am primit un update de software pe care l-am aplicat pentru a îmbunătăți performanțele camerei foto, însă nu este clar câte actualizări de sistem va primi pe parcursul „vieții” sale. GT Neo 3 este considerat un model din gama mid-range, iar majoritatea producătorilor oferă de obicei unul, maximum două actualizări majore pe astfel de dispozitive.

Senzor de amprentă și difuzoarele sunt performante

La capitolul senzor amprentă și difuzoare, se pare că Oppo, Realme și OnePlus folosesc cam aceleași tehnologii, deci performanța ambelor categorii este similară între modelele din zona mid-high și high-end. Senzorul de amprenta este printre cele rapide din piață, fiind integrat în partea de jos a ecranului, în timp ce difuzoarele sunt puternice, însă nu au o separare atât de bună a frecvențelor.

Realme GT Neo 3 bottom

Sunetul are și puțin bas, însă nu foarte puternic, iar mediile și înaltele sunt destul de amestecate la volum ridicat. Mai mult, difuzorul pentru apeluri, folosit pentru redare stereo, redă sunet la volum semnificativ mai mic decât cel al difuzorului principal.

Realme adoptă o cameră de medie pe GT Neo 3

De la camera foto a lui Realme GT Neo 3 nu aveam foarte mari așteptări, întrucât pare să fie foarte similară cu cea a altor modele de medie din ultimii doi ani. Vorbim despre o cameră principală de 05 megapixeli cu stabilizare optică, un ultrawide de 8 megapixeli și o cameră macră de 2 megapixeli, care pare să fie integrată mai mult pentru design-ul modulului de cameră decât pentru capabilitățile sale.

Realme GT Neo 3 camera

Într-adevăr, camera principală este comparabilă cu ceea ce am văzut pe dispozitive Realme, Oppo și OnePlus în ultima perioadă, cu mențiunea că procesarea culorilor și detaliilor este mai degrabă apropiată de Oppo decât de OnePlus. Asta pentru că în modul nocturn, cel puțin, imaginile primesc luminozitate foarte mare, cu sharpness puțin cam agresiv.

Pe timp de zi, cadrele sunt destul de balansate, însă am observat că algoritmul Realme încearcă tot timpul să supraexpună, elementele de culoare albă sau cerul fiind de multe ori ars în lumină puternică. Sugerez atingerea ecranului pe elementele „arse” pentru a stabiliza expunerea la o valore normală. Și această problemă ar putea fi corectată cu un update de software.

Foto zi

Camera ultrawide este însă doar decentă, cu rezoluție mică, putând capta puține detalii pe timp de zi și complet nepotrivită pe timp de noapte. GT Neo 3 face și zoom 2x pe camera principală prin crop, cu rezultate mai mult decât decente, însă camera macro nu este foarte versatilă. Poate fotografia doar de la 4cm distanță, iar imaginile la 2 megapixeli nu captează prea multe detalii fine. Camera macro necesită și multă lumină, deci este utilă în special în zile însorite. Având în vedere că modul macro este ascuns în aplicația de cameră la categoria „altele”, e clar că această cameră nu a fost o prioritate pentru Realme.

Foto noapte

Camera este astfel una de medie, cu performanță bună pe timp de zi, și decentă pe timp de noapte, cu mici bug-uri și cu o cameră macro care pare să fie cumva „în plus”. Aș fi preferat să nu existe camera macro și să fie integrată o cameră ultrawide mai performantă.

Concluzii

Realme GT Neo 3 este unul dintre smartphone-urile ușor de recomandat în categoria sa de preț. Chiar dacă nu este construit din materiale „premium”, design-ul este atrăgător, iar performanța pe care o oferă, în special cea susținută în timp, este impresionantă. Nu este cel mai performant telefon din piață, dar nici unul de ignorat la acest capitol, iar camera este doar una de medie. Totuși atunci când adaugi și încărcarea foarte rapidă, rezultă un smartphone mid-range de top, greu de „bătut”.

Singurul lucru care ar putea ține departe anumiți posibili clienți este prețul de aproximativ 3.499 lei, care este cam apropiat de cel al modelului GT2 Pro superior și a lui OnePlus 10T, echipat cu procesor mai puternic.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult