Red Magic 5G review: cel mai performant telefon de gaming al momentului

10.07.2020
Red Magic 5G review: cel mai performant telefon de gaming al momentului

Telefoanele de gaming nu sunt un concept nou. Încă de la originalul N-Gage de la Nokia și apoi mai recentul Xperia Play de la Sony, producătorii au tot încercat să creeze astfel de dispozitive. Adevărul este că acele modele au privit problema într-un mod greșit. Companiile au încercat să ruleze pe telefonul jocuri de console. Ar fi trebuit în schimb să se concentreze pe ceea ce era cu adevărat important: rularea jocurilor dezvoltate special pentru ele. Putem spune că Razer Phone este modelul care ne-a adus telefonul de gaming modern. Apoi, ROG Phone este cel care a perfecționat stilul. Red Magic 5G este însă cu siguranță modelul care demonstrează că există întotdeauna loc de mai bine, cel puțin pe partea hardware.

Red Magic 5G arată cu siguranță ca un telefon de gaming

Red Magic 5G este cel mai nou smartphone de gaming de la Nubia. Dacă acest nume poate fi familiar pentru că Nubia era o divizie ZTE. Cele două entități s-au separat în urmă cu câțiva ani, spre fericirea celor de la Nubia. Astfel, modelele companiei sunt ferite de restricțiile SUA asupra ZTE. Modelele de gaming Red Magic din trecut au încercat întotdeauna să ofere ceva diferit, fiind singurele de pe piață echipate cu un cooler activ integrat în carcasă. Astfel, Red Magic 5G este acum singurul smartphone echipat cu un procesor Snapdragon 865 cu răcire de acest gen.

Red Magic 5G side back

Modelul de este produs în mai multe culori, iar celelalte variante ar putea să te „păcălească” că ai de a face cu un telefon obișnuit. Nubia a trimis însă la review Red Magic 5G în varianta „Pulse”: jumătate roșu, jumătate albastru. Dacă privești telefonul de pe laterala din stânga, rama sa metalică este albastră. Dacă îl privești din dreapta, aceasta este roșie. La mijloc, cele două culori se combină pentru nuanțe de mov, iar spatele din sticlă este de asemenea decorat în cele două tonuri de culoare.

Nu pot spune că sunt un mare fan al acestui capac multicolor, în special din cauza modelului în X, care ar trebui să sugereze că acesta este un telefon de „GAMING”. Totuși, este un telefon livrat în culori neobișnuite, ceva ce unii utilizatori, care vor să iasă în evidență, probabil că vor aprecia.

Red Magic 5G 2 side vent left

Și nu pot să închei discuția despre spatele telefonului fără să amintesc de cele DOUĂ zone cu luminițe RGB. Atât sigla Red Magic, cât și numele brandului se aprind în diverse culori configurabile. Fiind vorba despre un telefon, însă, probabil că veți dori să opriți aceste elemente decorative, întrucât consumă baterie.

Telefonul este gândit din start pentru a fi folosit pentru rularea de jocuri

Chiar dacă sticla de pe spate este curbată, pe partea din față, Nubia a ales să păstreze totul plat. Din acest motiv, mi-am putut da seama că designerii companiei știu ce fac, întrucât un telefon de gaming ar trebui să aibă un ecran cât mai puțin… enervant. Multe jocuri au butoane la marginea ecranului, greu accesibile pe ecrane curbate. De asemenea, ecranul nu este deloc decupat. Nubia a preferat margini negre deasupra și sub ecran.

Red Magic 5G front

Design-ul dedicat gamerilor nu se termină aici. Probabil cele mai multe avantaje față de alte telefoane „tradiționale” le găsim pe lateralele metalice. Avem un jack de căști în partea de sus, ceva ce nu mai vedem de câțiva ani buni pe telefoanele high-end. Apoi, apar două zone tactile, care servesc drept butoane fizice pentru jocuri, pe laterala din dreapta. De-o parte și de alta a telefonului avem două fante de aerisire. Pe o parte intră aerul rece, tras de ventilator, iar pe cealaltă iese aerul cald. Este un sistem similar cu cel al unui laptop, de exemplu.

Și asta nu e tot! Pe partea stângă există un conector magnetic, folosit probabil pentru conectarea de accesorii sau pentru încărcare prin cablu dintr-o poziție confortabilă în timp ce te joci. Tot pe laterala din stânga există și un buton slider care servește drept scurtătură către interfața de gaming. Din păcate, telefonul nu este livrat cu astfel de accesorii. În cutia sa găsim doar un încărcător rapid negru și un cablu de încărcare roșu. În timp ce cablul arată foarte bine, adaptorul de priză pare destul de „ieftin”. De asemenea, adaptorul de priză are mufă USB-A, deci nu va încărca rapid și alte dispozitive.

Red Magic 5G side left

Red Magic 5G este un telefon mare și greu, dar nu mi s-a părut deloc inconfortabil în utilizare. Faptul că telefoanele obișnuite din ultimii ani sunt din ce în ce mai mari pare că a ajutat și la „normalizarea” dimensiunilor ridicate. În practică, acesta este doar puțin mai mare decât iPhone 11 Pro Max-ul pe care îl folosesc zi de zi.

Cel mai rapid ecran de pe un smartphone de gaming

Ce nu are iPhone-ul meu este însă un ecran atât de rapid. Am fost de-a dreptul impresionat de viteza acestui display încă de la început. Am mai văzut atât ecrane la 90 Hz, cât și de 120 Hz în trecut pe diverse modele de telefoane. Dar ecran la 144 Hz pe mobil n-am mai văzut. Folosesc un ecran la 144 Hz zi de zi pe PC-ul personal de gaming. Știu ce avantaje poate oferi un display mare, în special în jocuri, dar pe mobil, uneori diferența este și mai mare.

Da, poate că între un ecran la 120 Hz și unul la 144 Hz nu vei vedea diferențe majore în jocuri. Acest lucru este valabil mai ales pe un ecran atât de mic. Dar în utilizarea normală, un ecran atât de rapid dă impresia unei viteze impresionante, doar din prisma faptului că toate animațiile sunt foarte fluide, chiar dacă durează la fel de mult precum la 60 Hz. Fiecare apăsare pe elementele interfeței este extrem de fluidă, fiecare meniu, scroll sau atingere este instantă. Și asta fără mari compromisuri.

În trecut, ecranele de mobil la frecvențe înalte nu ofereau un nivel de luminozitate prea înalt și nici o acuratețe prea mare a culorilor. În cazul de față, luminozitatea maximă este foarte ridicată, confortabilă și în soare puternic. Nubia a integrat profiluri de culoare sRGB și DCI-P3 pentru afișarea de nuanțe naturale, nesaturate. Cei care vor însă saturație dusă la extrem, au și un mod de afișare dedicat numit „Colorful”.

Red Magic 5G este cel mai performant smartphone pe care l-am testat până acum

Și totuși la ce ajută toate aceste componente de top? Păi, în primul rând, la performanță de top. În acest moment, Red Magic 5G este cel mai performant smartphone pe care l-am testat în redacția Go4it. Totul este posibil însă datorită coolerului său activ. Telefonul poate ajusta automat turația ventilatorului sau poți opta din opțiuni pentru turație maximă. Astfel va scădea efectul de throttling. Procesorul nu mai atinge limitele termice impuse de Qualcomm, putând opera la frecvențe înalte mai mai mult timp.

Am întâlnit ceva similar și pe ROG Phone 1 și 2, dar acele modele răceau la exteriorul telefonului. În cazul Red Magic 5G, răcirea are loc la interior, fiind astfel mai eficientă. Și rezultatele testelor sintetice sunt dovada. Telefonul a obținut un scor în AnTuTu mai mare decât media celui mai performant telefon din lume: Oppo Find X2 Pro. De altfel, performanța în aplicații precum PCMark și 3DMark este de asemenea de lăudat.

Red Magic 5G back center

Benchmarks

  • AnTuTu – 608.994
  • GeekBench 5 – Single-Core: 878 / Multi-Core: 2.952
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan – 6.653
  • PCMark – 11.940

Cert este că nu există niciun joc pe care să i-l pui în față pe care să nu îl poată rula în cele mai bune condiții posibile pe un smartphone. Dacă pe anumite modele de telefoane jocurile încep să sacadeze odată cu supraîncălzirea procesorului, pe Red Magic 5G totul se mișcă la fel pe tot parcursul sesiunii de joc.

Puterea mare vine și cu un consum de energie pe măsură

Red Magic 5G este unul dintre cele mai performante smartphone-uri de pe piață, dar și consumul de energie este pe măsură. Folosit cu ecranul permanent la 144 Hz, telefonul rezistă doar o singură zi de utilizare normală, cu un joc pe ici pe colo. Consumul de energie în stand by nu este deloc ridicat, dar ecranul este un consumator foarte mare.

Red Magic 5G 2 side vent right

Aici pot aprecia faptul că Nubia oferă opțiunea de a scădea la 90 Hz frecvența ecranului, pentru un balans bun între fluiditate și autonomie. Dacă sunteți interesați de autonomie ridicată și nu vă interesează fluiditatea extra în meniuri, puteți configura ecranul și la 60 Hz. De fapt, nu e niciun dezavantaj să ții ecranul la frecvență mică, întrucât portalul de jocuri activează automat toate setările de performanță atunci când este accesat, oferind un mediu optim pentru gaming.

Există mult loc de îmbunătățire la capitolul software

Pe partea software nu sunt foarte multe lucruri de spus. Ca oricare alt telefon nou, acesta este echipat cu Android 10, peste care Nubia a aplicat o interfață proprietară: Red Magic OS. Aceasta vine cu un design destul de simplist, nu foarte atrăgător, însă personalizările nu sunt extrem de agresive. Nu avem de a face cu animații complexe, sau elemente mutate prin meniuri. Este o interfață similară în funcționalitate cu cea standard de la Google, cu pictograme și fontr-uri schimbate, în mare parte.

Ce mi s-a părut ciudat însă este faptul că în ciuda faptului că telefonul permite configurarea în limba română, nu toate elementele interfeței sunt traduse. Meniul de setări și multe dintre elementele proprietare ale software-ului, sunt în continuare afișate în limba engleză. Și nu este vorba despre un telefon din China. Modelul Red Magic 5G testat este în varianta de Europa, cu Google Play Services pre-instalate din fabrică și cu limba română disponibilă la prima configurare.

Aminteam la început că telefonul este echipat cu un slider care pornește interfața Game Space. Aceasta este singura metodă de a intra în acest spațiu „dedicat”, care oferă acces la toate funcțiile de gaming. De aici poți configura viteza coolerului, poți activa sau dezactiva luminițele RGB și poți porni rapid oricare dintre jocurile instalate. Dacă pornești jocuri din această interfață, poți bloca chiar și notificările. De exemplu poți bloca doar apelurile, doar mesajele, sau toate tipurile de notificări.

Tot aici poți configura funcții speciale precum 4D Shock, un sistem de vibrații implementat în anumite jocuri, de exemplu. Sau poți configura butoanele fizice de pe laterală, poți configura un controller pe Bluetooth conectat sau seta diverse scurtături valabile în jocuri. Poți configura interfața Game Space să afișeze și alte aplicații, care nu sunt jocuri, pentru a beneficia de performanța în plus oferită de răcirea activă, dar și de blocarea notificărilor. Această funcție ar fi utilă în special în aplicații de productivitate, unde nu dorești să îți fie distrasă atenția.

Red Magic 5G are sunet puternic, dar nu impresionant

Câteva aspecte secundare ale lui Red Magic 5G ar fi sistemul audio, puternic, dar nu foarte bine definit. Sunetul redat de difuzoarele stereo pot acoperi cu ușurință sunetul cooler-ului activ. Da, cooler-ul se aude, iar sunetul produs de el seamănă cu un aspirator foarte mic. Nu va fi foarte deranjant în utilizare, însă. Difuzoarele sunt destul de puternice încât poți simți vibrații pe spatele carcasei de sticlă. Totuși, calitatea sunetului nu este grozavă. Din fericire, poți folosi orice căști ai la îndemână pentru a îmbunătăți performanța audio sunetul, întrucât telefonul este echipat atât cu un jack de căști, câț și cu port USB-C, dacă ai căști de acel gen.

Red Magic 5G front center

Un alt lucru important este senzorul de amprentă, integrat în display. Acesta este de tip optic și nu mă așteptăm la probleme cu el. Avem telefoane și din gama ieftină care integrează astfel de senzori, iar Red Magic 5G nu dezamăgește la acest capitol. Senzorul de amprentă este foarte rapid. Este poziționat puțin cam jos pentru preferințele mele, dar nu este în niciun caz într-o poziție inaccesibilă sau inconfortabilă.

Camera foto este probabil cel mai mare compromis al acestui telefon

Probabil că nu te-ai aștepta ca un telefon de gaming să fie echipat cu o cameră de top. Mai ales când iei în considerare că este echipat cu hardware de top și costă pe jumătate față de alte telefoane considerate de top. Atunci când un producător face un telefon puternic cu buget redus, trebuie să taie de undeva. Nubia a tăiat, zic eu, inteligent. Dacă ai nevoie de un telefon special pentru a rula jocuri cât mai bine, probabil că nu te va deranja să renunți la o cameră de top.

De fapt, camera de pe Nubia Red Magic 5G nu este foarte slabă, dar nu este una high-end. Sistemul cu trei senzori este similar cu ceea ce găsim pe telefoanele mid-range mai ieftine. Avem un senzor principal de 64 megapixeli, care poate face și zoom optic prin crop, alături de o cameră macro și una ultra-wide.

Foto zi

Camera principală are un senzor decent, atât timp cât lumina este abundentă, precum cea dintr-un studio foto. Ba chiar și diversele niveluri de zoom pot păstra destule detalii. Totuși, imediat ce intervine lumina naturală și elemente în mișcare, doar modul camera mai poate produce rezultate decente. Modul AI suprasaturează culorile, în special pe nuanțele de verde, iar calcularea timpului de expunere este de multe ori eronată. Multe dintre fotografii sunt supraexpuse. Cu o procesare mai puțin agresivă și puține modificări la metoda de ajustare automată a timpului de expunere, aceasta ar putea fi o cameră peste medie. Pe timp de noapte însă, rezultatele sunt zgomotoase, cu detalii foarte puține.

Foto noapte

Camera macro însă, nici în lumină naturală nici cu lumini de studio nu reușește să capteze rezultate bune. Fotografiile au rezoluție slabă, sunt zgomotoase și nu captează destule detalii. Am văzut camere macro pe telefoane mult mai ieftine care puteau să realizeze fotografii mai bune.

Merită totuși achiziția un telefon de gaming precum Red Magic 5G?

Telefoanele de gaming au avansat mult în ultimii ani. Pentru a putea fi alternative adevărate la modelele high-end, vor trebui să concureze mai bine pe toate planurile. Momentan, acestea au doar avantaje la cele 2-3 categorii care îmbunătățesc experiența de joc. Telefonul mobil este cel mai important dispozitiv din viața unui utilizator în prezent. Clienții nu ar trebui să facă compromisuri pe anumite planuri pentru a avea un dispozitiv care rulează jocuri foarte bine.

Da, ai putea spune că Red Magic 5G se apropie foarte mult de experiența aceea „premium”, însă în continuare lipsesc câteva lucruri. Nu are încărcare wireless, nu are o cameră competitivă și nici nu are un software bine pus la punct. Nu mai amintesc de rezistență la apă, pentru că în cazul acestui model, acest lucru ar fi imposibil, din cauza design-ului cu fante de aerisire.

Red Magic 5G side right

Merită însă un Red Magic 5G achiziția? Având în vedere că nu are concurență în piață în acest moment, probabil că acesta este cel mai puternic telefon de gaming disponibil. Acesta care va rămâne singur pe această nișă cel puțin câteva luni de acum înainte. Va mai dura până vor ajunge în Europa alte modele cu specificații similare sau mai puternice, care abia vor fi lansate în China luna aceasta. Acum contează cât de important este gamingul mobil pentru tine și dacă ești dispus să renunți la câteva capabilități de top pentru el. Impresia pe care mi-a lăsat-o Red Magic 5G este că am de a face cu un telefon foarte bine construit. Acesta este și foarte performant și are un ecran foarte bun. Desigur, are și destule avantaje dedicate gaming-ului încât să merite atenția cuiva care este în căutarea unui astfel de telefon.

Părţi pozitive

Cel mai performant telefon testat până acum
Răcirea activă dă rezultate reale
Cel mai rapid ecran de pe un telefon mobil
Design gândit special pentru gaming

Părţi negative

Camera slabă în comparație cu alte modele la același preț
Software nefinisat
Sunetul redat de difuzoare putea fi mai bun

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult