S-a demonstrat: suntem spionaţi pe smartphone!

S-a demonstrat: suntem spionaţi pe smartphone!

Problema delicată legată de monitorizarea activităţii noastre pe smartphone-uri a primit un răspuns tăios: suntem spionaţi în cel mai mic detaliu. Un programator experimentat a descoperit o aplicaţie ascunsă care înregistrează toate acţiunile noastre şi le raportează apoi companiei de care aparţine. Aplicaţia, denumită „Control IQ„, este dezvoltată de către compania Carrier IQ , cu birouri în California (Mountain View), Londra şi Malaezia.

În cadrul demonstraţiei, s-a tastat un mesaj text „Hello world!” care a apărut imediat în log-ul aplicaţiei Control IQ. Pe lângă SMS-uri, aplicaţia mai înregistrează termenii de căutare pe Internet şi coordonatele geografice. Programul ascuns în sistem nu a putut fi oprit decât prin intervenţie brută.

Videoclipul următor, făcut public chiar de către Trevor Eckhart – autorul descoperirii, arată cum se comportă aplicaţia şi cum înregistrează acţiunile utilizatorilor fără ştirea lor.

Reprezentanţii companiei Carrier IQ s-au apărat şi au respins acuzaţiile, spunând că aplicaţia nu face decât să identifice probleme critice care pot duce la căderi de semnal sau consumul drastic al bateriei. Aceste probleme sunt raportate operatorilor de telefonie, au adăugat ei.

Până în prezent, Control IQ a fost descoperită pe majoritatea smartphone-urilor cu sistem de operare Android, dar şi pe dispozitive mobile cu Symbian şi Blackberry OS. În mod dubios, aplicaţia nu este prezentă pe smartphone-urile lansate de producători în parteneriat cu Google: HTC Nexus One, Samsung Nexus S şi Galaxy Nexus.

Control IQ - aplicatia cu care suntem spionati

Au fost raportate urme ale Control IQ inclusiv pe telefoane Apple mai vechi, până la versiunea iOS 3.1.3. În cazul iPhone-ului, se pare că aplicaţia se activează doar când smartphone-ul se află în modul de diagnosticare.

Datele colectate sunt extrem de preţioase pentru companiile din industria mobilă care, pe baza statisticilor de utilizare, ştiu cu ce să vină în întâmpinarea utilizatorilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News