Samsung pregătește senzorul foto de 250 megapixeli pentru telefoane

30.04.2020
Samsung pregătește senzorul foto de 250 megapixeli pentru telefoane

Galaxy S20 Ultra este pe piață abia de două luni, senzorul său foto de 108 megapixeli fiind unul dintre cei mai performanți de pe piață. Samsung are însă planuri mult mai mari atunci când vine vorba despre rezoluțiile camerelor de pe telefoane mobile. Chiar dacă un reprezentant al companiei vorbea de curând despre camere cu 600 megapixeli, rezoluție care ar întrece chiar și ochiul uman, până ajungem în acel punct vor trebui să existe pași intermediari. Astfel, următoarele telefoane de top ale companiei ar putea fi echipate cu senzori de 150, respectiv 250 de megapixeli.

Următorul pas în dezvoltarea de camere foto performante pentru smartphone-uri de la Samsung ar putea fi un senzor de 150 de megapixeli, care ar putea debuta chiar pe smartphone-urile Xiaomi. Aceasta nu ar fi o premieră. Cele două companii au încă de anul trecut un parteneriat pentru senzori foto. Xiaomi a fost prima companie care a integrat senzori Samsung ISOCELL de 48, 64 și chiar 108 megapixeli, deci testarea tehnologiei pe un model al companiei chineze ar putea fi foarte aproape.

Cu zvonuri care vorbesc despre telefoane de 150 sau 192 megapixeli, deja este greu să nu luăm în considerare posibilitatea că în 2020 tehnologia va atinge aceste valori. În cazul senzorului de 150 megapixeli, zvonurile noi spun că ar putea avea o diagonală de 1”, asemeni unor camere foto compacte performante precum cele din gama Sony RX100 sau Canon PowerShot G. Pe un smartphone, acest senzor ar putea folosi tehnologia pixel binning pentru rezultate de fotografii de 16 megapixeli foarte detaliate și luminoase.

Până la lansarea modelelor Galaxy S21 (sau S30?), Samsung ar putea avea deja un senzor de 250 megapixeli gata pentru lansare. Acesta ar depăși însă capabilitățile procesoarelor din prezent. De exemplu, Exynos 990 are o limită de rezoluție de 108 megapxieli pentru camera foto. Procesorul său de imagine nu poate procesa mai multă informație de la o singură cameră în prezent. În același timp, Snapdragon 865, folosit pe alte modele de Galaxy S20, are o limită de 200 megapixeli în format single camera sau două de 64 megapixeli.

Cu un eventual Snapdragon 875 sau un Exynos 1000, Samsung ar putea depăși aceste limitări. Totuși, alte companii precum Huawei, se concentrează pe alte tipuri de senzori, de dimensiuni fizice mai mari, dar cu rezoluții semnificativ mai mici, care, în teorie pot oferi performanță similară sau chiar mai bună. Huawei apelează la Sony pentru senzori de tip RYYB (Red Yellow Yellow Blue), care captează mult mai multă lumină, eliminând pixelii verzi din „ecuație”. În consecință, Huawei compensează pentru aspectul gălbui al fotografiilor de pe telefoanele sale cu procesare software agresivă.  

(via Samsung)

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult