Samsung va dezvolta senzori foto de 600 megapixeli

21.04.2020
Samsung va dezvolta senzori foto de 600 megapixeli

Samsung este compania care a împins anul trecut pe piață senzori foto cu rezoluție din ce în ce mai mare, iar în viitorul apropiat, compania speră să poată livra un senzor care să depășească fidelitatea pe care ochiul uman o poate aprecia. Yongin Park, șeful echipei Business din cadrul companiei, a scris pe site-ul companiei că planul este ca în viitor să vedem și senzori de 600 megapixeli. Totuși, aceștia nu vor fi realizați pentru a fi folosiți în industria de smartphone-uri.

Conform articolului publicat de Park, ochiul uman ar putea distinge detalii într-o imagine până la un maximum de 500 de megapixeli. Orice depășește această valoare ar capta detalii imperceptibile pentru un ochi cu vedere perfectă. Prin realizarea de senzori mai performanți decât vederea umană, sistemele de supraveghere ar putea primi un mult așteptat upgrade, care să permită identificarea persoanelor cu ușurință mai mare, de exemplu.

Momentan, compania produce pentru uz propriu, dar și pentru a vinde către parteneri, senzorii ISOCELL Bright HMX și Bright HM1, cu rezoluții de 64, respectiv 108 megapixeli. Modele precum Xiaomi Mi Note 10 sau Galaxy S20 Ultra folosesc astfel de camere, însă aceștia sunt folosiți pentru a îmbunătăți detaliile la rezoluții mai mici și pentru a capta mai multă lumină în scenarii dificile, decât pentru a oferi fotografii la rezoluție maximă. Ba chiar rezultatele la rezoluția nativă sunt deseori mai slabe decât cele rezultate prin tehnologia pixel binning.

Un senzor cu rezoluție de 600 megapixeli nu ar putea fi integrat într-un smartphone obișnuit din cauza dimensiunilor. Deja senzorii Bright HMX de 108 megapixeli din prezent au o dimensiune a pixelilor de 0,8nm, care sunt combinați câte nouă pentru a oferi un rezultat la 12 megapixeli cu detalii îmbunătățite. Singura șansă pentru a integra un astfel de senzor într-un telefon ar fi miniaturizarea și mai mult a pixelilor, pentru a putea face un senzor cu dimensiuni fizice reduse.

Desigur, odată cu creșterea rezoluției senzorilor vor trebui să evolueze și procesoarele. În prezent, un procesor de top precum Snapdragon 865 sau Exynos 990 nu poate oferi o procesare în timp real la rezoluții atât de mari, fiind necesare câteva secunde după declanșare pentru a putea vedea fotografia finală. Astfel, va fi nevoie de o creștere semnificativă în performanța procesoarelor de imagine pentru a putea face față unor senzori cu rezoluție atât de mare. De altfel, procesorele din prezent abia permit filmarea la rezoluțe 8K la 24 cadre pe secundă, folosind o rezoluție de aproximativ 30 megapixeli pentru a realiza acest lucru. Nu există însă un termen pentru apariția unui astfel de senzor, însă probabil că suntem la câțiva ani buni distanță. Anul acesta sunt așteptați primii senzori de smartphone cu rezoluție de 192 megapixeli, probabil tot de la Samsung.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult