Samsung ar putea omite pentru Galaxy S22 unul dintre senzorii optici considerați emblematici la modelele anterioare

23.04.2021
Samsung ar putea omite pentru Galaxy S22 unul dintre senzorii optici considerați emblematici la modelele anterioare

Samsung pare că nu va mai include senzorii 3D ToF pe viitoarea serie Galaxy S22, sub argumentul unei ”lipse de avantaje concrete pentru experiența în utilizare”.

Apăruți pentru prima dată în anul 2018, senzorii 3D ToF aveau scopul de a permite aproximarea mai precisă a efectelor de realitate augmentată în aplicațiile care includ capabilități AR. Între timp, respectivele aplicații au ajuns să aibă aproape aceeași soartă ca și conținutul video 3D stereoscopic, cu excepția câtorva scenarii de utilizare izolate, căzând aproape complet în uitare. Anticipând schimbarea de trend, Samsung a exclus deja această tehnologie pentru seriile Note 20 și Galaxy S21, însă nu a dat un semnal clar cum că tehnologia foarte promițătoare până de curând este într-adevăr la capăt de drum.

Potrivit informațiilor obținute din surse apropiate companiei, Samsung a luat decizia de abandona senzorii ToF începând cu Galaxy S22 nu pentru că tehnologia nu ar fi fost suficient de bună, ci pentru că rivalul Apple a luat această măsură deja, citând ”lipsa unor avantaje clare” pentru folosirea acestora.

Concret, senzorii 3D ToF promit optimizarea calității pozelor prin aplicarea unor efecte de profunzime mai precise (ex. în pozele tip portret). Totodată, supraimpunerea obiectelor virtuale peste imaginea reală captată de camera foto a telefonului este mai precisă cu ajutorul senzorilor ToF. Însă în practică, noile tehnici de procesare asistate de inteligență artificială permit obținerea unor rezultate aproape la fel de bune fără a mai fi nevoie de hardware dedicat. Spre exemplu, și senzorul DoF (deptf-of-field) a dispărut de pe multe telefoane de generație recentă, rolul acestuia fiind luat de un filtru selectiv pentru aplicarea efectelor de blur, bazat pe AI. În fine, un alt argument ar fi modul în care noile camere foto pentru smartphone, echipate cu senzori optici de dimensiuni apreciabile, induc în mod natural efecte de tip bokeh prin folosirea unei aperturi foarte largi a diafragmei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult