Samsung lansează Exynos 850, probabil, cel mai eficient chipset pentru telefoane de buget din 2020

02.06.2020
Samsung lansează Exynos 850, probabil, cel mai eficient chipset pentru telefoane de buget din 2020

Având ca platformă de debut modelul Samsung Galaxy A21s anunțat luna trecută, chipsetul Exynos 850 promite să fie ingredientul „secret” pentru creșterea autonomiei bateriei la noua generație smartphone de buget, așteptată în magazine începând cu jumătatea acestui an.

Anunțat cu prețul de 180 dolari, Galaxy A21s vine motorizat de primul chipset pe 8nm lansat de Samsung pentru gama de telefoane low-cost. Judecând doar după această caracteristică, pare greu de crezut că noul chip Samsung aduce mare lucru în plus, Qualcomm, MediaTek și Hiawei anunțând deja chipseturi care folosesc tehnologii de fabricație pe 8nm și chiar 7nm. Însă de data aceasta, vorbim despre un chipset încadrat la gama de buget, destinat produselor smartphone cu prețuri sub 200 dolari.

Profitând avantajele unui proces de fabricație mai fin, Exynos 850 reușreșre să pună la dispoziție un procesor octa-core bazat pe nuclee Cortex-A55, având o frecvență nominală de 2GHz. Deși aceste specificații nu impresionează cu nimic, autonomia obținută cu acumulatorul de 5000 mAh instalat pe modelul Galaxy A21s ar putea spune o altă poveste.

Pe lista specificațiilor noului chipset intră și un GPU Mali-G52, cu suport pentru ecran FHD+ și captură video 1080p/60fps, stocare internă pe format eMMC 5.1m, Wi-Fi 5 și Bluetooth 5.0. Procesorul de imagine poate acomodat configurații dual-camera cu 16MP+5MP, sau camere de 21.7MP amplasate pe spatele sau deasupra ecranului. Interesant este că pentru Galaxy A21s Samsung a optat pentru includerea unei camere principale de 48MP.

Totuși, având în vedere perspectiva consumului redus de energie, este de așteptat ca Samsung Exynos 850 să apară și în multe produse cu afinități de telefoane premium, producătorii acestora mizând pe suplețea designului și greutatea redusă pentru atragerea de cumpărători.

Cu sau fără acumulator supradimensionat în carcasa telefonului, probabil că Exynos 850 va intra în istorie ca un succesor al modelului Snapdragon 625 din anul 2016, de asemenea recunoscut pentru folosirea eficientă a bateriei.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult