Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii

29.03.2024
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Samsung Galaxy A35 și Galaxy A55

După euforia lansării flagship-urilor Galaxy S24, Samsung se concentrează acum pe terminalele din gama „de medie” A, ieri având loc lansarea locală a smartphone-urile Galaxy A35 și Galaxy A55. Și, după ce am avut ocazia să le „butonăm”, nu cred că suntem prea îndrăzneți atunci când afirmăm că, probabil, cele două telefoane noi de la Samsung vor sfârși anul 2024 undeva printre primele într-un clasament al celor mai bine vândute smartphone-uri din România. Cu câteva condiții, despre care vom discuta un pic mai târziu.

Samsung Galaxy A35

Modelele A3x nu erau tocmai cele mai atrăgătoare în anii trecuți, anumite elemente legate de construcție trădându-le statutul de „telefon de buget”, chiar și în gama medie a celor de la Samsung. Din fericire, Galaxy A35 pare că a scăpat de aceste neajunsuri: camera selfie nu mai este de tip lacrimă (adoptându-se acum rețeta deja clasică de hole punch centrat în partea de sus a ecranului), iar marginile display-ului par să nu mai fie atât de groase.

Da, telefonul beneficiază în continuare de rame de plastic, dar acestea au fix același design drept precum la frații mai mari A55 sau S24 și, de această dată, Samsung a ales protecție Gorilla Glass atât pentru față, cât și pentru spatele telefonului (ecranul este acoperit cu Gorilla Glass Victus+). La o prima vedere, cu greu poți deosebi un A35 de un S24 (diferă acea perturbație de pe ramă, acolo unde sunt plasate butoanele, destul de comodă și ergonomică însă), iar diferențele vizuale dintre A35 și A55 aproape că nu există.

Samsung Galaxy A35
Samsung Galaxy A35

Și ecranul a făcut un pas în față, fiind vorba despre un panel Super AMOLED cu diagonala de 6,6 inci, rată de refresh de 120 Hz și o luminozitate maximă de 1000 de niți. Cu alte cuvinte, un afișaj cu care nu i-ar fi rușine nici unui telefon dintr-o gamă superioară de preț.

Pentru acest model, Samsung a ales procesorul de fabricație proprie Exynos 1380, același folosit de compania sud-coreeană pentru modelele A54 de anul trecut. Acesta lucrează în tandem cu memoria RAM de 6 sau 8 GB, acompaniate de un spațiu de stocare de 128 GB sau 256 GB. Pentru că nu vorbim de un flagship, A35 oferă și suport pentru stocare suplimentară microSD de până la 1 TB. În materie de conectivitate, acest model se laudă cu suport pentru Wi-Fi 6, 5G și eSIM.

Samsung Galaxy A35
Samsung Galaxy A35

Când vine vorba despre camere, Samsung Galaxy A35 își tradează natura de telefon de intrare în gamă prin senzorii secundari, unul ultra-wide de numai 8 MP și unul macro de 5 MP. În schimb, camera principală are la bază un senzor de calitate, de 50 MP, cu suport pentru stabilizare optică și capabil să filmeze în HDR, la rezoluție 1080p. Senzorul selfie are 13 MP și este conceput pentru a acoperi nevoile de bază ale unei astfel de camere.

Bateria vine cu vești bune – capacitatea de 5000 mAh ar trebui să asigure o autonomie mai mult decât satisfăcătoare –, dar și cu unele mai puțin plăcute: viteza de încărcare maximă este tot 25W, încărcătorul nefiind inclus în cutie.

Samsung Galaxy A35
Samsung Galaxy A35

Samsung Galaxy A55

Chiar dacă foarte greu de deosebit de A35 la prima vedere, design-ul de bază al celor două telefoane fiind identic, Galaxy A55 punctează subtil în ceea ce privește construcția superioară: telefonul păstrează protecția Gorilla Glass Victus+ pe față și spate, beneficiază de protecție la apă și praf cu certificare IP67 (precum A35), însă are ramele metalice, construite din aluminiu. Astfel, când îl ții în mână, realizezi că ai de-a face cu un device „mai premium” decât fratele său A35.

Ecranul și specificațiile acestuia sunt identice însă cu cele de pe A35, diferențele fiind făcute însă de dotările hardware ale telefonului: A55 folosește noul procesor Exynos 1480, fabricat pe 4nm, ce promite performanțe mai bune cu 15% pe partea de CPU și cu 32% mai ridicate în ceea ce privește GPU-ul. Cu alte cuvinte, ajutat de memoria RAM de 8 GB, nu ar trebui să aveți probleme majore în a rula jocurile pe acest dispozitiv, chiar dacă nu mereu cu setări grafice înalte. Conectivitatea este aceeași ca în cazul modelului A35, inclusiv suportul pentru microSD de maximum 1 TB, existând două variante pentru stocarea inclusă: 128 GB sau 256 GB.

Samsung Galaxy A55
Samsung Galaxy A55

De asemenea, ansamblul de camere de pe Galaxy A55 este cu o treaptă peste A35: camera principală are senzor de 50 MP, cu stabilizare optică și posibilitatea de a filma HDR în rezoluție 4K, senzorul ultra-wide face pasul către 12 MP, iar camera frontala către 32 MP. Rămâne însă camera macro de 5 MP, a cărei utilitate este discutabilă. Totuși, Samsung se laudă și cu niște îmbunătățiri aduse de AI când vine vorba de portretele realizate cu A55.

În materie de baterie, Galaxy A55 oferă aceeași capacitate de 5000 mAh și viteza de încărcare mai mult decât modestă de 25W. Din nou, nu vă așteptați să primiți încărcător în cutie.

Samsung Galaxy A55
Samsung Galaxy A55

Concluzii preliminare

Chiar dacă, la evenimentul de lansare, cei de la Samsung vorbeau despre telefoane „potrivite pentru creatorii de conținut”, cu greu aș putea încadra A35 sau A55 în această categorie. Mai degrabă, A35 mi se pare potrivit drept telefon pentru copii sau adolescenți, cu suficiente dotări pentru a face față uzului normal zilnic, rețelelor de socializare și chiar unor sesiuni de fotografii basic pentru Instagram sau filmări de amator pentru TikTok.

Galaxy A55 mi se pare, în schimb, unul dintre cele mai echilibrate telefoane mid-range și o alegere ideală pentru „utilizatorul de rând”, cu o cameră destul de performantă, un procesor decent pentru majoritatea sarcinilor (inclusiv jocuri) și un display de calitate. Dacă nu ești fotograf înrăit, care să profite de pe urma unor camere cu specificații superioare, nu ai nevoie de mai mult.

Samsung Galaxy A55
Samsung Galaxy A55

După cum spuneam însă la început, cu anumite condiții: cele legate de costuri. Prețurile oficiale pentru Samsung Galaxy A55 și A35 pornesc, în România, de la 2399,99 lei, respectiv 1899,99 lei, un pic cam ridicate pentru categoriile din care fac parte aceste telefoane. Ce-i drept, Samsung promite că toți care comandă un astfel de telefon până pe 20 aprilie 2024 vor primi, cadou, o brățară de fitness Samsung Fit3. De asemenea, producătorul sud-coreean se laudă cu patru ani de actualizări software pentru aceste dispozitive, și cinci ani de update-uri de securitate (sunt livrate cu Android 14 / One UI 6.1 la bord).

Chiar și așa, recomandarea noastră este sa mai așteptați un pic. Telefoanele din gama „A” sunt preferatele companiei atunci când vine vorba despre reduceri sau promoții de tot felul. Odată ce Galaxy A55 va coborî sub 2000 lei (sau chiar mai jos), iar A35 sub 1500 lei, cele două terminale Samsung vor merita toată atenția. Până atunci însă, mai aveți un pic de răbdare.

Samsung Galaxy A53 și Galaxy A55
Samsung Galaxy A35 și Galaxy A55
Urmărește Go4IT.ro pe Google News