Samsung Galaxy A72 review: un mid-range bun, dar nu „premium”

03.05.2021
Samsung Galaxy A72 review: un mid-range bun, dar nu „premium”

Telefoanele din gamele Galaxy S și Galaxy Note de la Samsung ne captează atenția în fiecare an, însă adevărul este că grosul vânzărilor companiei vin de la modelele din gama Galaxy A, care include modele mid-range. Aceasta este într-o continuă schimbare, în fiecare an fiind integrate din ce în ce mai multe funcții avansate pe aceste modele. Paradoxal însă, construcția acestor modele, cât și a celor premium, parcă merge înapoi. Galaxy A72 este rezultatul acestei evoluții ciudate a companiei Samsung pe acest segment de piață, un telefon care pare a fi cumva definiția a ceea ce a devenit segmentul de medie în 2021.

Capacul de pe spatele lui Galaxy A72 este realizat din plastic

Partea de design a lui Galaxy A72, dar și a celorlalte modele din gama Galaxy A din 2021, este cea care iese cel mai mult în evidență. Dacă din partea din față ai putea spune că este același telefon din 2020, cu un ecran AMOLED perforat de dimensiuni mari, din spate, telefonul pare să fie din complet altă „lume”. Asta pentru că Samsung a înlocuit plasticul lucios folosit în anii precedenți cu un plastic mat, în culori pastelate.

Ce a făcut însă Samsung cu acest material și cu aceste culori este însă o greșeală, din punctul meu de vedere. Compania a demonstrat în trecut că poate să creeze plastic mat care să arate și să fie plăcut la atingere și care să nu inspire senzația de „ieftin”. Ba chiar pe modelele Note20, S21 și S20 FE, plasticul putea să te păcălească că este sticlă. În cazul seriei Galaxy A însă, plasticul se simte exact așa cum arată, amintindu-mi cumva de jucăriile colorate de la raionul pentru copii. Poate este de vină și culoarea bleu în care a venit telefonul pe care l-am avut la test, însă acest plastic nu mi-a lăsat o impresie prea bună din punct de vedere vizual și nici al senzației în utilizare.

Din punct de vedere al construcției însă, acest plastic pare să fie rezistent, ba chiar s-ar putea să fie puțin mai gros decât plasticul de pe Galaxy S20 FE, care se și flexa puțin. Galaxy A72 este un telefon care pare să fie bine construit, care ar putea rezista la puțin abuz. Și chiar dacă este însă din plastic și are un risc mai mic de spargere, tot ar trebui să folosim o husă. Ecranul din sticlă rămâne la fel de fragil ca întotdeauna. Probabil pe asta s-a bazat și Samsung când a ales acel plastic: că utilizatorii vor acoperi oricum carcasa cu o husă.

Samsung nu oferă prea multe accesorii în pachet

Ce primim pe Galaxy A72 și nu primim de obicei pe telefoane de medie este rezistență la apă la standardul IP67. Totuși, Samsung a rămas cam în urmă atunci când vine vorba despre accesorii oferite în pachetul modelelor mid-range. Nu mă așteptam la căști, însă măcar o husă sau o protecție de plastic pentru ecran ar fi putut include. Concurența oferă astfel de accesorii pe telefoane cu specificații hardware similare și prețuri similare. Adaptorul de priză din cutie este unul de 25W, cu mufă USB-C, același folosit și pe modelele de top de la Samsung.

Samsung Galaxy A72 accessories

Aici avem un alt capitol la care compania rămâne în urmă: încărcarea rapidă. Concurența din piață vine cu încărcare la 30-40 sau chiar 65W pe modele de medie.

Ecranul lui Galaxy A72 este unul dintre punctele forte ale telefonului

La ce nu va rămâne probabil niciodată în urmă Samsung este ecranul de pe oricare dintre telefoanele din oferta sa. Vorbim în acest caz despre un model Super AMOLED cu refresh rate la 90 Hz, cu o luminozitate peste medie. Desigur, nu este cel mai performant ecran de la Samsung, însă oferă o rezoluție Full HD+, care este standard în industrie chiar și pe modele high-end (Galaxy S21 și S21+ folosesc ecrane FHD).

Implicit, ecranul vine configurat pe profilul de culoare „Vivid”, care accentuează culorile și în special nuanțele de roșu, dar mutarea pe profilul „Natural” este recomandată. De asemenea, telefonul vine configurat pe 90 Hz, ceva ce anul trecut nu era o setare implicită nici pe modelele high-end. Ce nu este configurat din fabrică drept funcție implicită este însă Always On Display, care trebuie activată manual. Aceasta este însă aproape complet necesară pentru a putea folosi senzorul de amprentă rapid.

Samsung Galaxy A72 bottom screen

Ecranul de pe Galaxy A72 nu ar trebui să fie problematic în niciun caz de utilizare, ba chiar este un ecran foarte bun, atât pentru consum multimedia, datorită dimensiunilor mari și luminozității înalte, cât și pentru gaming, întrucât nu este curbat la margini. Este însă ciudată lipsa redării de conținut în format HDR.

Performanța nu a avansat față de modelul de anul trecut

Telefoanele de medie au ajuns într-un punct în care performanța lor nu mai este o problemă. Cam toate pot face orice te-ai aștepta de la un smartphone modern, însă vor rămâne în urmă în anumite cazuri de utilizare mai de nișă. De exemplu, cei care editează fotografii sau clipuri video pe telefon la un nivel peste cel de „amator”, vor aștepta mai mult ca telefonul să proceseze acele fișiere. Dar în mare parte, pentru aplicațiile uzuale, precum social media, e-mail și browser, cât și pentru jocuri video, chiar și unele 3D pretențioase, cam toate telefoanele sunt ok.

În cazul lui Galaxy A72 în versiunea 4G (cea testată de noi), Samsung a decis că nu este necesar un update de hardware, așa că folosește aceeași platformă Snapdragon 720G de anul trecut, folosită și pe Galaxy A71. Adevărul este că cei de la Qualcomm nu au mai lansat prea multe modele de procesoare cu modem 4G în această gamă de preț și performanță, așa că nu existau multe alternative.

Samsung Galaxy A72 bottom side

Pe de altă parte, este dezamăgitor faptul că nu vedem și o îmbunătățire de performanță de la an la an. Performanța oferită este însă „în grafic” pentru telefoane de medie, dar nu va depăși așteptările. Totuși, prețul pe care Samsung îl cere pentru acest nivel de performanță este cam mare, în cazul în care telefonul nu este inclus în vreo promoție de reducere.

Sunt deja telefoane la prețuri în jurul a 2.000 de lei cu procesoare Snapdragon din seria 800. Ce-i drept, acelea nu prea au ecrane AMOLED, dar pentru cei care performanța contează mai mult, Galaxy A72 nu este foarte competitiv în categoria sa de preț.

Benchmarks

  • AnTutu 8 – 302.681
  • GeekBench 5 – Single-Core: 552 / Multi-Core: 1.669
  • PCMark – 8.621
  • 3DMark Wild Life – 1.043
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan – 2.377

Autonomia lui Galaxy A72 este bună

Deja cam toate telefoanele de pe piață cu baterie de peste 4.000 sau 4.500 mAh oferă măcar o zi de utilizare la o singură încărcare, iar Galaxy A72, cu acumulator de 5.000 mAh ar trebui să se aprope de două zile… și cam asta se și întâmplă. Pentru că ecranul la 90 Hz nu consumă la fel de mult precum unul de 120 Hz (și poate fi limitat la 60 Hz, la nevoie), iar procesorul Snapdragon 720G este destul de economic atunci când vine vorba despre consum de energie, poți atinge lejer o zi și jumătate sau chiar două cu puțină grijă cu acest telefon.

Încărcarea, după cum spuneam, nu este la fel de rapidă precum în cazul altor modele concurente, însă cu adaptorul de priză de 25W poți atinge o încărcare completă în puțin peste o oră. Fiind însă un telefon compatibil cu USB Power Delivery, poți folosi oricare încărcător rapid compatibil, deci nu trebuie să îl ții pe cel din cutie după tine.

Samsung Galaxy A72 bottm

Samsung nu schimbă foarte mult software-ul de la un model la altul

Samsung a reușit în ultimii ani să uniformizeze experiența software pe toate telefoanele sale, datorită interfeței One UI. În cazul de față avem One UI 3.1, aceeași versiune care se regăsește și pe seria Galaxy S21. Astfel, avem de a face tot cu Android 11 din fabrică și promisiunea a minimum trei ani de actualizări din partea Samsung, cu noi versiuni de sistem, cât și actualizări de securitate de la Google.

Cel mai mare upgrade față de Galaxy A71 de anul trecut va fi însă imediat evident în fluiditatea cu care navighezi prin meniuri, datorită ecranului la 90 Hz. Este însă ciudat că Samsung a ales să pună un ecran la 120 Hz doar pe Galaxy A52 5G și nu și pe modelul superior, A72. De altfel, în afară de o singură cameră din patru, ecran și conectivitatea 5G, cele două telefoane sunt aproape identice.

Samsung Galaxy A72 front center

În materie de aplicații preinstalate, avem exact ceea ce ne-am aștepta de la Samsung: aplicațiile Google standard, aplicațiile Samsung, care oferă alternative la acestea, cât și soluții proprii pentru anumite funcții, cât și puțin „bloatware”. Aici vorbim despre Netflix și Facebook, care vin preinstalate, cât și aplicații Microsoft precum OneDrive. Iar astea sunt doar cele pentru care care nu ai de ales.

Samsung te întreabă la configurare dacă nu vrei o listă foarte lungă de aplicații pe care să le instalezi. Din fericire, poți refuza.

Amprentă și sunet

Senzorul de amprentă de pe Galaxy A72 este integrat în ecran, însă spre diferență de cel de pe modelele Galaxy S și Note, care folosesc o soluție cu ultrasunete, pe modelul mid-range este un senzor standard de tip optic. Dacă în trecut un senzor optic era de preferat, upgrade-urile tehnologiei ultrasonice de pe modelele high-end din ultimii ani au schimbat puțin situația.

Samsung Galaxy A72 side

În cazul lui Galaxy A72 avem un senzor de amprentă optic destul de lent, chiar și în comparație cu oferta concurentă. Trebuie să ții degetul pe zona de pe ecran mai mult timp, adică aproximativ o secundă. Pe alte telefoane procesul este mai rapid, inclusiv pe alte telefoane Samsung. Recomand utilizarea funcției Always On Display pentru deblocare mai rapidă, întrucât alternativ va trebui să mai apăsați încă o dată pe ecran pentru a putea „aprinde” zona de deblocare.

Sunetul redat de difuzoarele lui Galaxy A72 este însă puternic, mai ales datorită faptului că provine din două difuzoare: cel standard, de jos, cât și cel pentru apeluri în partea de sus. Dacă volumul nu este o problemă, calitatea sunetului redat la volum maxim nu este tocmai plăcut pentru cei care au pretenții de audiție la o calitate înaltă. Nu există o bună separare a frecvențelor, în special cele joase fiind ușor pierdute printre medii. Totuși, pentru un telefon mid-range, sunetul redat este peste „medie”.

Camera foto

Galaxy A72 este un telefon cu un sistem de patru camere, și, surpriză, toate sunt utilizabile, spre diferență de alte telefoane din piață. Avem o cameră principală stabilizată optic cu senzor de 64 megapixeli, un zoom optic 3x de 8 megapixeli și un ultrawide de 12 megapixeli, alături de o cameră macro de 5 megapixeli.

Samsung Galaxy A72 back camera

La acest capitol sunt puține nemulțumiri în cazul lui Galaxy A72. Telefonul oferă un sistem de camere „corect” atât pentru gama sa de preț și pare să poată să întreacă chiar și alte modele mai scumpe. Avem fotografii pe timp de zi foarte bune, realizate cu cele trei camere standard, cât și fotografii de noapte la un nivel ridicat, dar numai pe camera principală. Celelalte camere nu funcționează pe modul nocturn. Ceea ce e un lucru bun. Alți producători oferă posibilitatea de a selecta acest mod și pe camerele mai puțin performante, cu rezultate slabe.

Foto zi

Singurul inconvenient real la Galaxy A72 în modul nocturn este faptul că durează cam mult captura și procesarea. În rest, rezultatele sunt comparabile cu ceea ce oferea Samsung în urmă cu câțiva ani chiar pe modele high-end (Galaxy S9-S10).

Foto noapte

Concluzii

Impresia inițială pe care am avut-o despre Galaxy A72 a fost negativă, în special din cauza plasticului de pe spate, însă făcând abstracție de acest aspect, este un telefon „solid” și la propriu și la figurat. Oferă un nivel de performanță decent pentru gama mid-range și o cameră bună, alături de un ecran superior alternativelor cu LCD care sunt prezente pe modelele concurente.

Desigur, nu este un telefon „perfect”. Senzorul de amprentă este cam lent, iar încărcarea nu este foarte rapidă, însă compensează prin faptul că oferă redare stereo și rezistență la apă, ceva ce rar vedem pe telefoane de medie.

Galaxy A72 este cumva la limita între un mid-range și un mid-range premium, fiind ținut în spate în special de materialele de construcție. La prețul recomandat de Samsung de 2.000 de lei  (sau chiar mai mult), nu este o afacere foarte bună, însă acest telefon va fi rareori disponibil la prețul anunțat inițial. La un abonament avantajos sau la o reducere consistentă însă, va fi greu de întrecut.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult