Samsung Galaxy S20 FE 5G review: cel mai bun telefon cu Android din 2020?

21.10.2020
Samsung Galaxy S20 FE 5G review: cel mai bun telefon cu Android din 2020?

Este ușor să te uiți în portofoliul Samsung și să zici că Galaxy Note20 Ultra este cel mai bun telefon al său, sau că Galaxy Z Fold2 este cel mai inovator. Totuși, acele modele sunt cele care se vând cel mai puțin și care în consecință ajung la cei mai puțini utilizatori. O mare parte din motivul pentru care astfel de dispozitive nu mișcă volume foarte mari este prețul, care a ajuns să depășească 1.300 euro și ajunge chiar la 2.000 în cazul seriei Fold. O altă parte este faptul că telefoanele mai ieftine oferă în mare parte aceeași experiență de utilizare în majoritatea timpului, iar Galaxy S20 FE (sau Fan Edition) este dovada clară că nu trebuie să dai 1.000 de euro pe un telefon de top.

Construcția din plastic este cea mai mare diferență față de restul seriei Galaxy S20

Trebuie să abordăm din start faptul că acest telefon nu este construit la fel ca alte modele din seria S20. Chiar dacă arată de la depărtare destul de similar, acesta este construit cu un spate din plastic. Alegerea acestui material ar putea fi justificată prin costuri reduse de producție, însă având în vedere că sticla se găsește chiar și pe telefoane semnificativ mai ieftine, probabil că nu despre asta este vorba.

Se vede o clară delimitare în portofoliul de smartphone-uri Samsung între cele care sunt considerate premium și cele din gama mai accesibilă, iar aceasta este marcată de materialele de construcție. Dacă țineți minte, modelele Galaxy A din urmă cu câțiva ani erau construite și ele din metal și sticlă. Acum, toate au spate din plastic. Galaxy Note20 este construit cu un spate din plastic, iar acum Galaxy S20 FE este de asemenea din plastic. În același timp, modelele S20, S20+, S20 Ultra și Note20 Ultra sunt toate din sticlă. Și toate costau de la 1.000 de euro în sus la lansare. Aceasta pare să fie pragul pentru materiale considerate „premium” de compania sud coreeană.

Samsung Galaxy S20 FE front

Dar asta nu ar trebui să vă descurajeze. Chiar dacă Galaxy S20 FE este un telefon din plastic, acesta nu este obligatoriu un dezavantaj. Da, este un telefon semnificativ mai ușor și mai puțin rece la atingere, dar din restul punctelor de vedere arată și se comportă exact ca un Samsung Galaxy S20, după cum vom vedea în continuare, ba chiar am putea spune că e superior, din anumite puncte de vedere.

Singura diferență notabilă la capitolul design, în afară de culoarea mată a capacului din plastic este ecranul complet drept, fără margini curbate. Seria S20 deja avea margini destul de puțin curbate, iar pe acest model, curbura dispare complet. De altfel, aș putea spune că FE acesta este cel mai plăcut de utilizat model din seria S20 luând în calcul doar acest aspect. Ecranele curbate au întotdeauna probleme cu atingeri din greșeală pe margini, în timp ce unele aplicații afișează fix pe zona curbată diverse butoane. Să nu mai amintim de faptul că zona curbată poate reflecta sursele de lumină din jur.

Samsung Galaxy S20 FE port

Spatele din plastic poate fi și un avantaj atunci când scapi telefonul, întrucât acesta nu se va sparge la fel de ușor. În timp, se va zgâria cu siguranță mai repede, iar ecranul sigur nu este mai rezistent la șocuri decât alte modele. Nu vorbim despre sticlă Gorilla Glass Victus pe ecran, ci doar despre sticlă obișnuită. Rama este realizată din aluminiu, deci nu au fost făcute compromisuri și aici. Chiar și cu spate din plastic, o husă ar fi necesară pe acest telefon, pentru puțină siguranță în plus.

Și nici la capitolul de calitate a asamblării nu avem parte de compromisuri. Samsung spune că acest model, la fel ca dispozitivele Galaxy S20 anterioare, este rezistent la apă și praf la standardul IP68 la adâncime de 1,5m pentru 30 de minute. Nu foarte multe telefoane din plastic primesc această certificare, iar în această categorie de preț doar modele iPhone și câteva LG se pot lăuda cu capabilități similare.

Au fost făcute „economii” și la accesoriile incluse în pachet

Accesoriile sunt însă un capitol unde au fost făcute însă niște tăieri de costuri. Modelele Galaxy S și Galaxy Note de la Samsung vin însoțite de obicei de două accesorii importante: un adaptor de priză cu încărcare rapidă și o pereche de căști AKG cu mufă USB-C. Ei bine, adaptorul de priză este cel din generația veche, cu mufă USB Type-A și putere de numai 10W, în timp ce căștile au dispărut complet. Totuși, nu vei putea folosi căști pe jack de 3,5mm pe acest model, fiind în continuare echipat doar cu mufă USB Type-C. Măcar primești o folie de protecție de ecran care este aplicată din fabrică.

Chiar dacă are rezoluție mai mică, ecranul Galaxy S20 FE este comparabil cu cel al modelelor S20 standard

E ecranul este plat și are în practică mai puțini pixeli decât variantele S20 mai scumpe, dar acesta este, din punctul meu de vedere, la fel de performant precum cele de top. Sigur, poți spune că modelele S20 și Note20 Ultra beneficiază de paneluri Dynamic AMOLED, față de Super AMOLED, care asigură cu luminozitate mai mare și rezoluție QHD+, însă toți cei care cumpără acele dispozitive își vor dori să le folosească la 120 Hz. Iar Samsung nu oferă posibilitatea de a folosi aceste ecrane la rezoluție maximă la frecvența maximă.

Și așa ajungem la ecranul lui Galaxy S20 FE, care nu este obligatoriu un „downgrade”. Dacă nu vrei neapărat un ecran curbat, acesta își va face treaba la fel de bine precum oricare dintre celelalte modele Samsung de top din 2020, ba chiar mai bine decât Note20 standard, acela fiind blocat la 60 Hz. Ecranul de 6,5”  de pe FE este compatibil de asemenea cu tehnologia HDR10+, are un decupaj destul de mic în partea centrală și oferă rezoluție Full HD+ cu o densitate de 407 ppi.  Nici nu ai nevoie de rezoluție mai înaltă, întrucât nu poți distinge pixelii individuali în utilizare normală.

Samsung Galaxy S20 FE top

Fiind un ecran Samsung, culorile sale vin configurate pe modul Vivid, dar există și un mod de afișare Natural. Probabil că folosind niște unelte profesionale de testare a ecranelor ar putea reieși că acest ecranar putea avea culori mai puțin „corecte” față de cele mai recente de la Samsung, sau luminozitate mai slabă. În practică însă, mi se pare un ecran la fel de bun precum altele de pe telefoanele companiei. Refresh rate-ul de 120 Hz asigură o experiență fluidă de utilizare, iar diagonala mare îl recomandă pentru clipuri video, filme și jocuri.

Și tot la acest capitol aș dori să vorbesc puțin despre senzorul de amprentă. Încă de la Galaxy S10, de când Samsung a integrat senzori cu ultrasunete sub ecranul telefoanelor, am avut probleme cu deblocarea lor. Inițial acestea nu îmi detectau degetele, apoi Samsung le-a îmbunătățit, dar erau semnificativ mai lente decât alternativele optice. Galaxy S20 FE demonstrează că Samsung se concentrează pe tehnologia greșită pe modelele sale premium, deblocarea pe acest model fiind aproape instantă de fiecare dată și din orice poziție. Senzorii optici sunt mai performanți decât cei cu ultrasunete, iar Samsung este singura companie din piață care folosește acea tehnologie aparent inferioară. Aș prefera să integreze senzori optici pe toate modelele sale.

Procesorul Snapdragon 865 este mai performant și decât cel de pe Galaxy Note20 Ultra în anumite situații

Chiar dacă Note20 Ultra costă aproape dublu decât Galaxy S20 FE, iar modelele Galaxy S20 sunt mai scumpe, prețul nu se reflectă și în performanța brută. Am testat modelul 5G al lui Galaxy S20 FE, adică cel echipat cu chipset Snapdragon 865, iar rezultatele erau exact așa cum mă așteptam. Modelul de față este în acest moment cel mai performant telefon tradițional pe care Samsung îl vinde în Europa.

Samsung Galaxy S20 FE top side

As vrea să zic că este cel mai performant, însă există pe lângă el modelele Galaxy Z Fold2 și Galaxy Z Flip, care folosesc tot cipuri Qualcomm. Diferențele în utilizare nu vor putea fi observate oricum între modele. De altfel, spatele din plastic chiar ține puțin în urmă capabilitățile lui Snapdragon 865, întrucât nu se răcește la fel de eficient precum un telefon din sticlă.

Totuși, acesta reușește să fie și performant și semnificativ mai ieftin decât modelele cu Exynos, oferind în continuare conectivitate 5G, un ecran la 120 Hz și un acumulator de dimensiuni mari. Singurul lucru care într-adevăr lipsește de pe Galaxy S20 FE și se regăsește pe variantele mai scumpe de la Samsung este filmarea în rezoluție 8K.

Asta pentru că acest model nu oferă decât senzori foto de 12 megapixeli. Pentru 8K este nevoie de un senzor de cel puțin 33 megapixeli. Samsung a rezolvat această problemă integrând senzori de 64 megapixeli pe S20 și S20+, care sunt folosiți pentru zoom prin crop pe senzor în mod obișnuit și folosesc întreaga suprafață a senzorului în filmare 8K. Pe modelele Ultra, senzorii principali au 108 megapixeli.

Benchmarks

  • AnTuTu – 556.809
  • GeekBench – Single-Core: 783 / Multi-Core: 2979
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan – 5.067
  • PCMark – 11.251

Galaxy S20 FE oferă autonomie bună, dar se încarcă lent cu adaptorul din pachet

Când vine vorba despre autonomie, Galaxy S20 FE stă mai bine decât m-aș fi așteptat de la un telefon pe care l-am folosit în principal cu ecranul setat la 120 Hz. Acesta bate spre două zile de utilizare obișnuită și probabil că va oferi cam o zi de utilizare intensă, mai ales dacă este folosit pe 5G, ceva ce nu am putut testa din lipsa disponibilității semnalului. Frecvența ecranului poate fi oricând scăzută la 60 Hz pentru a economisi energie, însă nu există un mod adaptiv automat ca pe Note20 Ultra. Ecranul rulează fie la 120 Hz, fie la 60 Hz, nu există nici măcar opțiunea intermediară de 90 Hz, pe care aș fi preferat-o față de 120 pentru un balans între autonomie și fluiditate.

Samsung Galaxy S20 FE back center

Există însă vești bune și vești proaste la capitolul încărcare. Vestea bună este că în ciuda compromisurilor care au făcut acest telefon posibil la acest preț, Samsung nu a tăiat încărcarea wireless. Aceasta există și funcționează la fel de bine precum pe celelalte modele Samsung, inclusiv în sens invers, pentru încărcarea de accesorii precum căști sau ceasuri. Vestea proastă este că atât încărcarea wireless, cât și cea pe fir sunt lente.

Teoretic, poți încărca acest model la 25W cu un încărcător Samsung cu USB-C sau cu unul compatibil cu USB Power Delivery. Practic, în cutie primești un încărcător la 10W, iar încărcarea wireless funcționează la 15W. Încărcarea unui acumulator de 4.500 mAh la 10W este extrem de lentă. Am folosit un adaptor de priză de iPhone de 18W și s-a încărcat în peste două ore.

Din punct de vedere software, nu vedem mari diferențe

Diferențele față de modelele S20 și Note20 la nivel software sunt practic inexistente. Telefonul vine cu versiunea de interfață One UI 2.5 preinstalată, deci beneficiază de Android 10 cu cele mai recente modificări de la Samsung. Chiar dacă nu are un ecran curbat, acest model oferă acces la funcțiile Edge Screen, iar toate aplicațiile pe care ne-am aștepta să le găsim pe un model Samsung se regăsesc și pe Galaxy S20 FE. Pe lângă cele de la Samsung și Google, avem și OneDrive de la Microsoft, Netflix și Facebook. Stă mai bine decât în trecut la bloatware, însă nu este ideal. Multe aplicații sunt dublate de cele de la Samsung, iar browser-ul implicit este Samsung Internet, Chrome fiind ascuns în folderul Google.

Desigur, interfața Samsung este una dintre cele mai bine realizate din piață, fiind acum la o anume maturitate. Dacă ți-au plăcut interfețele Samsung din ultimii doi ani, sigur o vei aprecia și pe aceasta, dar dacă nu, probabil va trebui să apelezi la un launcher separat precum Nova Launcher.

Samsung Galaxy S20 FE front center

Galaxy S20 FE are una dintre cele mai bune camere din categoria sa de preț

Să fiu sincer, mă așteptam la o cameră foto inferioară pe un model prezentat ca o alternativă high-end de buget. În această categorie de preț m-am obișnuit să văd telefoane cu senzori foto inferiori sau cu obiective mai slabe, procesare neadecvată sau mai puține camere „utilizabile” decât sunt prezente pe spatele telefonului.

Totuși, folosind telefonul, nu am găsit prea multe diferențe notabile față de celelalte telefoane lansate de Samsung anul acesta. Toate cele trei camere au 12 megapixeli, însă sunt camere performante, comparabile cu ceea ce primim pe S20, Note20 sau chiar Galaxy Z Fold2. De fapt, performanța este aproape identică între acestea. Singurele care oferă cadre puțin diferite sunt variantele Ultra, care beneficiază de senzorii de 108 megapixeli, cu fotografii care afișează o profunzime de câmp mai accentuată (bokeh/blur) și care focalizează diferit.

Samsung Galaxy S20 FE camera

Fotografiile pe timp de zi de pe Galaxy S20 FE au detalii foarte bune pe toate cele trei distanțe focale, cu mențiunea că ultra-wide-ul este ceva mai „soft”. Totuși, în continuare mi se pare că Samsung are cele mai bune camere ultra-wide de pe piață, oferind un balans bun între câmp vizual bun, culori și timp de expunere bine calculate, zgomot de imagine redus și deformare redusă. Procesarea pe camera principală poate uneori să suprasatureze culorile în modul cu detecție automată a scenelor, însă probabil că majoritatea utilizatorilor vor păstra această funcție activă.

Rezultatele sunt plăcute, dar nu sunt naturale. Depinde ce cauți de la o fotografie. Camera cu zoom este însă foarte inspirată, oferind mărire de trei ori, nici foarte mică cât să nu fie utilă, dar nici prea mare, precum pe modelele care oferă 5X, care necesită foarte multă lumină și mâini ceva mai stabile. Camera este în concluzie foarte bună pe timp de zi.

Foto zi

Și pe timp de noapte, folosind modul de fotografiere nocturn, cadrele arată foarte bine pe toate camerele, cu mici mențiuni. Unul ar fi că timpul de expunere este de obicei mai mare decât pe alte telefoane concurente. Samsung alege de obicei un timp dublu de expunere pentru rezultate similare. De asemenea, după realizarea fotografiei, mai durează câteva secunde procesarea, până să poți să faci o altă fotografie. În cele din urmă, camera cu zoom este activată doar atunci când există destulă lumină în cadru, chiar și pe mod nocturn. În cazul în care nu e destulă lumină, se face zoom digital pe camera principală. Așa se întâmplă pe toate telefoanele Samsung, dar și pe cele de la Apple. Ar trebui să existe o metodă de a alege camera manual pentru modul nocturn, chiar dacă nu există prea multă lumină.

Foto noapte

O critică pe care o am referitoare la aplicația de cameră de la Samsung de pe toate modelele este faptul că declanșarea este foarte lentă. Niciun alt brand de top de telefoane nu face fotografii la atât de mult timp după declanșare. Iar asta se întâmplă atât pe Galaxy S20 FE, cât și pe Z Fold2 sau Note20 Ultra. Niciunul nu declanșează instant captura. Acest lucru poate fi frustrant în special atunci când ai de a face cu subiecți care se mișcă constant, precum copii mici sau animale de companie. Ar trebui ca Samsung să rezolve această problemă pe care o are de câteva generații de telefoane.

Concluzii

Punând Galaxy S20 FE în comparație cu celelalte modele de la Samsung, cât și lângă celelalte smartphone-uri din piață, este greu de recomandat alt telefon în acest moment pentru cei care vor performanță de top și o cameră bună. Galaxy S20 FE nu va excela la niciun capitol, fiind clar disponibile telefoane care au o cameră mai bună, un ecran mai bun, construcție mai bună sau chiar și autonomie mai bună. Dar acelea nu au niciodată toate aceste avantaje la un loc. Iar Galaxy S20 FE face totul destul de bine cât să nu merite să faci compromisuri în plus la alte categorii sau să dai semnificativ mai mulți bani pentru o experiență în mare parte la fel, sau doar foarte puțin mai bună. De asemenea, Samsung are în România service-uri rapide, care îți rezolvă pe loc multe dintre problemele care ar putea apărea (ecran spart, baterie deteriorată, etc.).

Avantajul cel mai mare al acestui model este că a fost poziționat în piață la un preț foarte bun. Acesta oferă majoritatea avantajelor telefoanelor de top și vine cu compromisuri foarte mici. Dacă poți trăi cu un spate de plastic, pe care oricum probabil că îl vei acoperi cu o husă, și nu îți pasă că nu are un ecran curbat, Galaxy S20 FE este în acest moment cea mai bună alegere pentru un smartphone high-end care să facă majoritatea lucrurilor foarte bine.

Având Galaxy S20 FE pe piață ca opțiune, devine acum extrem de greu de recomandat un Galaxy Note20, de exemplu, care are un ecran inferior și același spate din plastic. Un stylus nu poate să merite cei 300 de euro în plus la preț. Mai mult, modelele Ultra nu sunt nici mai performante și nici nu oferă prea multe lucruri în plus în afară de ecrane mai mari și acea filmare 8K pe care mulți nu o vor folosi oricum. Iar concurența din piață oferă la 700 de euro modele cu chipset Snapdragon 765 și camere de medie.

Nu aș vrea să mă pripesc și să zic de acum că acesta este cel mai bun telefon cu Android din 2020, însă este un concurent cu șanse foarte mari să câștige acest titlu. Desigur, mai sunt câteva modele care încă nu s-au lansat și am deja la test câteva telefoane noi, așa că voi aștepta până la sfârșitul lunii decembrie pentru a da un verdict în acest sens pentru Go4it. Este interesant însă că în 2020, un an în care am văzut mai multe modele de telefoane pliabile și unele dintre cele mai impresionante telefoane din punct de vedere al performanțelor, capabilităților și design-ului, un model high-end de buget ar putea fi cel mai ușor de recomandat.

Părţi pozitive

+ Performanță foarte bună
+ Camere performante
+ Autonomie peste medie
+ Ecran AMOLED la 120 Hz
+ Preț bun pentru ceea ce oferă

Părţi negative

- Are încărcător lent în pachet
- Spatele din plastic poate face telefonul să pară „ieftin”
- Aplicația de cameră este lentă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult