Samsung Galaxy S 5 a fost lansat: ce este nou şi ce nu

Samsung Galaxy S 5 a fost lansat: ce este nou şi ce nu

Samsung ocupă primul loc atât în topul producătorilor de smartphone-uri cât şi în cel al producătorilor de telefoane mobile, deci este de la sine înţeles că terminalele sale de vârf se numără printre cele mai aşteptate produse ale anului. În seara aceasta, Samsung a dezvăluit Galaxy S 5, cea mai proaspătă iteraţie a gamei sale de vârf, şi rămâne să vedem dacă terminalul se ridică la înălţimea aşteptărilor.

Compania a admis discret că a insistat cam mult pe designul lansat odată cu modelul Galaxy S III, şi acest lucru a afectat percepţia publicului şi vânzările succesorului său Galaxy S 4. Utilizatorii care au aşteptat o schimbare radicală de design vor fi probabil dezamăgiţi deoarece noul Galaxy S 5 foloseşte aproape toate elementele de design Samsung pe care le-am văzut deja.

Samsung Galaxy S 5 - un design familiar

Noul Galaxy S 5 se apropie foarte mult de designul generaţiei anterioare, acesta folosind însă o formă cu curbe mai puţin pronunţate care se apropie mai degrabă de cea a mai masivului Note 3. La fel ca Note 3, Galaxy S 5 oferă o ramă laterală striată, în timp ce spatele foloseşte un capac cu un model perforat care aminteşte de cel văzut la prima versiune a tabletei Nexus 7. Dacă terminalul nu aduce un design nou sau alte materiale decât clasicul policarbonat, acesta oferă acum o carcasă etanşă care oferă protecţie împotriva prafului sau umezelii şi care este certificată IP67. Carcasa are dimensiuni de 142.0 x 72.5 x 8.1 mm şi o greutate de 145 de grame.

Samsung Galaxy S 5 - un spate cu model perforat şi o ramă laterală striată

Deoarece puternicul Snapdragon 805 nu va fi gata pentru livrare decât undeva pe la începutul verii, Samsung a optat pentru cea mai puternică versiune de procesor disponibilă în acest moment în portofoliul Qualcomm. Anunţat chiar astăzi, Snapdragon 801 este o versiune mai rapidă a modelelor deja cunoscute din familia Snapdragon 800 care tactează cele patru nuclee Krait 400 la frecvenţa de 2,5 GHz şi oferă acelaşi puternic cip grafic Adreno 330. Această puternică platformă hardware este secondată de 2 GB de memorie RAM, 16 sau 32 GB de memorie internă (care poate fi extinsă cu un card MicroSDXC de 128 GB) şi o baterie detaşabilă cu o capacitate crescută de 2800 mAh.

Ecranul are o diagonală de 5,1” şi foloseşte un panoul S-AMOLED cu o rezoluţie de 1920 x 1080 pixeli, ceea ce ne spune că zvonitul salt la rezoluţia 2K, care a fost sugerat discret chiar de către Samsung, se amână pentru o dată ulterioară.

Aşa cum Samsung ne-a obişnuit, Galaxy S 5 oferă o panoplie impresionantă de senzori, cum ar fi accelerometru, giroscop, magnetometru şi barometru, la care se adaugă acum trei noutăţi. În primul rând, butonul Home a primit un senzor pentru amprente. De tip optic deoarece necesită trecerea degetului pe suprafaţa sa pentru recunoaşterea unei amprente, acesta pare a folosi însă un software ceva mai inteligent care necesită opt treceri pentru înregistrarea iniţială a unei amprente, ceea ce ar putea mări acurateţea recunoaşterilor ulterioare.

Samsung Galaxy S 5 - butonul Home ascunde un senzor pentru amprente

Cel de-al doilea senzor nou este cel pentru monitorizarea pulsului, acesta fiind ascuns în zona bliţului camerei foto. Similar modulului implementat pe ceasurile Gear 2, acesta permite măsurarea pulsului printr-o apăsare a degetului şi va oferi utilitarului software S-Health un plus de valoare. În ultimul rând, senzorul pentru luminozitate a primit o actualizare care-i permite să ajusteze contrastul şi calibrarea ecranului în funcţie de lumina ambiantă.

Samsung Galaxy S 5 - senzorul pentru puls este ascuns lângă bliţ

Camera foto a primit o actualizare, aceasta folosind un senzor ISOCELL cu o rezoluţie de 16 MP. Samsung a crescut dimensiunea fizică a senzorului pentru a păstra dimensiunea pixelilor de 1,12 microni a modelului anterior, zgomotul având şanse să fie însă mai redus dacă noua tehnologie ISOCELL se va achita de sarcini conform declaraţiilor oficiale. Sistemul optic pare neschimbat, acesta oferind acelaşi obiectiv cu distanţă focală de 31 mm (echivalent Full Frame) şi diafragmă F/2.2. O noutate foarte interesantă este apariţia focalizării cu detecţie de fază, pentru prima oară implementată pe un telefon mobil, aceasta promiţând viteze foarte bune de focalizare.

Din punct de vedere software, Galaxy S 5 oferă acum şi înregistrare video la rezoluţie 4K, HDR în timp real şi opţiunea de refocalizare ulterioară, care este procesată însă software prin expuneri multiple. Camera frontală foloseşte un senzor cu o rezoluţie de 2 MP.

Restul specificaţiilor mai includ interfaţă wireless 802.11 a/b/g/n/ac MIMO, Bluetooth 4.0 LE, modem radio LTE Advanced, senzor infraroşu, NFC, compatibilitate ANT+ şi conectivitate USB 3.0. Platforma software folosită este Android 4.4.2, interfaţa TouchWiz păstrându-şi aspectul cunoscut şi aducând elementele grafice plate, pe care Samsung le-a promovat anterior, doar în anumite zone precum Notification Area.

Terminalul va fi lansat în patru versiuni coloristice, adică alb, negru, albastru şi auriu, şi va fi disponibil în 150 de ţări începând cu data de 11 aprilie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News