Samsung Galaxy S10 5G review: internet mobil „ca acasă”, pe un telefon de top

18.12.2019
Samsung Galaxy S10 5G review: internet mobil „ca acasă”, pe un telefon de top

În ultimele câteva luni, trei dintre cei patru operatori telecom importanţi de pe piaţa din România au pornit serviciile de conectivitate 5G. Vodafone şi Digi au fost primii la sfârşitul verii, iar Orange abia de curând a introdus reţeaua de nouă generaţie. Odată cu pornirea serviciilor au început să apară şi telefoanele compatibile, iar primul care ajunge în redacţia Go4it pentru testare este Galaxy S10 5G, modelul prezentat de către Samsung la Londra alături de restul seriei S10. În rândurile care urmează voi încerca să explic cât mai bine cum diferă acest model faţă de restul gamei Galaxy S10 şi cum funcţionează tehnologia 5G în România la sfârşit de 2019.

Samsung Galaxy S10 5G: un S10 „întârziat”, dar încă relevant

Galaxy S10 5G a ajuns mai târziu pe piaţa din România faţă de alte pieţe din lume. Motivul a fost, desigur, lipsa serviciilor 5G la noi în ţară şi parteneriatul anumitor operatori cu alte branduri. În timp ce Vodafone şi Digi au ales în oferta lor 5G telefoane precum Huawei Mate 20X 5G şi Xiaomi Mi MIX 3 5G, Orange pare să fi făcut o înţelegere cu Samsung, iar primul lor model 5G a fost chiar S10 5G. Acum însă, compania oferă şi Note10+ 5G, pentru cei interesaţi de telefoane cu S-Pen.

Astfel, S10 5G este un telefon puţin întârziat, iar unii ar putea spune că este chiar depăşit din anumite puncte de vedere, mai ales că S11 ne bate la uşă, însă nu este chiar aşa. Acesta oferă un display Dynamic AMOLED de 6,7”, cel mai mare de pe smartphone-urile Samsung la momentul lansării, un sistem de camere triplu şi… un jack pentru căşti. Da, aţi citit bine. Un telefon de top lansat pe piaţa din România la sfârşit de 2019 încă are o componentă atât de utilă.

Decupajul său din display este însă mult mai pronunţat decât pe modelele S10 standard şi imens faţă de cel de pe Note10. Aici se regăsesc doi trei senzori: două camere de 10 megapixeli şi un senzor 3D TOF pentru calcularea adâncimii, care are nevoie de spaţiu în plus pentru includerea unui laser. Astfel, decupajul este mult mai pronunţat decât în cazul S10+, de exemplu, care folosea doar 2 camere frontale. Cei sensibili la decupaje în ecran cu siguranţă se vor adapta mai greu la acest model.

În rest, construcţia este la acelaşi nivel înalt pe care ne-am obişnuit să îl primim de la Samsung. Sticlă curbată pe ambele părţi, ba chiar un pic mai curbată pentru panoul din spate al acestui model, întrucât rama metalică este şi mai subţire. Sistemul de camere de pe spate a primit de asemenea un senzor 3D TOF în plus, făcând modulul de cameră să ocupe un spaţiu mai mare pe partea din spate, aproape pe toată lăţimea.

De asemenea, faţă de modelele mai recente din gama Note10, acesta păstrează butonul power pe partea din dreapta şi dispune şi de un buton pentru Bixby dedicat, sub cele de volum de pe stânga.

Galaxy S10 5G vine cu un adaptor de priză de 25W în cutie, acelaşi pe care l-am întâlnit şi pe Note10, cu un cablu cu mufe USB-C la ambele capete. De asemenea, acesta include în pachet căşti AKG cu jack şi adaptoare pentru micro-USB şi USB-A.

Faţă de modelele de top mai recente de la Samsung, cât şi faţă de seria S10 standard, modelul Galaxy S10 5G pare să aibă un ecran mai puţin curbat. De fapt, acesta este curbat doar la marginea extremă de pe laterale, mai degrabă sticla de protecţie fiind curbată. Din acest motiv, acesta mi s-a părut chiar mai plăcut în utilizare, butoanele virtuale de pe margini fiind mai uşor de apăsat pe acest model. Cei care preferă telefoane cu ecrane plate ar putea folosi S10 5G fără probleme.

Totuşi, nimeni nu ar trebui să încerce să facă asta cu o singură mână şi mai ales fără o husă de protecţie. Este în continuare un telefon foarte alunecos şi fragil, deci o husă de protecţie este absolut necesară. Măcar Samsungoferă  o protecţie de ecran aplicată din fabrică, care protejează sticla. Aceasta se va zgâria în timp, însă fiind accesorii originale, compania le vinde în magazine şi la noi în ţară. Nu în ultimul rând, nu toate protecţiile din sticlă pentru modelele S10 şi Note10 funcţionează cu senzorul de amprentă ultrasonic, deci probabil că o protecţie din plastic este indicată.

Galaxy S10 5G: Specificaţii încă de top

  • Display: 6.7-inch, 19:9, QHD+ (3.040 x 1.440 pixeli), Dynamic AMOLED
  • Chipset: Exynos 9820, 8 nm, 64-bit, octa-core (2 x 2,73 GHz Mongoose M4 + 2 x 2,31 GHz Cortex-A75 & 4 x 1,95 GHz Cortex-A55)
  • RAM: 8 GB LPDDR4
  • Stocare: 256 UFS 3.0
  • Camera frontală: 2 x 10MP, f/1.9 + 3D TOF
  • Camera principală:  2MP wide, f/1.5-f/2.4, 1.4μm, 77 ̊, OIS + 12MP zoom 2X, f/2.4, 1.0μm, 45 ̊, OIS + 16MP ultra wide, f/2.2, 1.0μm, 123 ̊  + 3D TOF 
  • Sistem de operare: Android 9.0 Pie (One UI 1.1)
  • Securitate: Senzor de amprenă ultrasonic în display + recunoaştere facială
  • Conectivitate: Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0, GPS
  • Sunet: Difuzoare stereo, jack 3,5mm
  • Acumulator: 4.500 mAh, încărcare rapidă la 25 W, Încărcare wireless Qi la 15W, PowerShare
  • Plăţi contactless: MST + NFC
  • Dimensiuni: 162,6 x 77,1 x 7,9 mm
  • Greutate: 198 g
  • Culori: Crown Silver, Majestic Black, Royal Gold

Galaxy S10 5G: performanţă la nivel înalt. Cantitate cunoscută

Întrucât am testat deja Galaxy S10+ şi Note10+, nu sunt foarte multe lucruri noi de menţionat atunci când vine vorba despre capabilităţile modelului S10 5G. Acesta este bazat pe aceeaşi platformă hardware Exynos 9820 pe 8nm, vine cu 8 GB RAM standard (S10+ şi Note10+ au şi variante cu 12 GB), şi 256 sau 512 GB stocare. În România se găseşte însă doar modelul cu 256 GB, care în teorie ar trebui să ofere spaţiu suficient pentru orice tip de utilizator. Din păcate, cei care au nevoie de mai mult spaţiu, nu au la dispoziţie un slot microSD. De altfel, acest model nu este unul de tip „Duos”, deci beneficiază de un singur slot nano-SIM.

În continuare însă, din punct de vedere al performanţei, acesta se comportă foarte bine, rulează cele mai pretenţioase aplicaţii în condiţii excelente şi oferă posibilitatea de a înregistra clipuri video în 4K la 60 de cadre pe secundă şi chiar este capabil să le editeze şi exporte la viteze foarte mari. Jocurile video, în special, vor rula foarte bine pe acest telefon, iar ecranul de dimensiuni mari poate oferi chiar un avantaj în titlurile competitive.

Benchmark

  • AnTuTu v8: 415.523
  • GeekBench 5: Single-Core: 824 / Multi-Core: 2.321
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan: 4.526
  • PCMark: 7.665

Galaxy S10 5G: un display excelent, cu perforare proeminentă

Desigur, avem de a face cu un display la 60 Hz, iar telefoanele de gaming din ultima vreme se laudă cu ecrane la 120 Hz, însă acelea nu sunt „bune la toate”, precum S10 5G şi… mai ales, nu au 5G, ceva ce ar trebui să ofere un avantaj în jocurile online datorită unei conexiuni mai rapide şi mai stabile. Dar vom vorbi despre asta puţin mai târziu.

Display-ul, pe cât de mare şi frumos este (avem de a face cu acelaşi tip de ecran Dynamic AMOLED de top), are un decupaj foarte inestetic în partea din dreapta-sus. Pentru a integra cât mai multă tehnologie în camerele foto frontale, Samsung a compromis puţin design-ul, 20% din bara de notificări fiind mutată spre stânga. Astfel, vor apărea pe bara de sus mai puţine notificări în acelaşi timp.

Cei care au folosit un S10 sau S10+ nu vor fi deranjaţi, însă lipsa acelor pixeli este ciudată, în special în anumite jocuri, care ar putea poziţiona butoane în acea zonă. În clipuri video, în general, acea zonă este oricum neagră, întrucât clipurile video online sunt de obicei pe format 16:9 sau cel mult 18:9, în timp ce ecranul telefonului are raport de aspect 19:9.

Galaxy S10 5G: update-uri mai rare, autonomie bună

Un lucru care ar trebui luat în seamă în special de către cei care sunt interesaţi de update-uri de software este faptul că telefonul este livrat cu Android 9.0 Pie cu One UI 1.1. Update-ul la Android 10 pentru Galaxy S10 în variantele normale a început deja să fie livrat de către Samsung, însă pentru modelul 5G acesta nu pare să fie gata de lansare. Este posibil ca un update la Android 10 cu One UI 2.0 să întârzie până în 2020. Recent, şi OnePlus a întârziat update-ul pentru OnePlus 7 Pro 5G până în 2020, spunând că este necesară rescrierea codului de conectivitate pentru noul sistem de operare.

Este posibil ca acest lucru să fie valabil pentru majoritatea dispozitivelor 5G din prezent. Dacă vreţi update-uri rapide, telefoanele 5G nu sunt tocmai o alegere bună… momentan. Totuşi, modelul testat a primit în un update pentru certificatele de securitate Google pentru luna noiembrie 2019, şi încă unul pentru îmbunătăţirea performanţei senzorului de amprentă, deci Samsung lucrează activ la dezvoltarea software a telefonului.

La capitolul autonomie, Galaxy S10 5G s-a comportat foarte bine, însă nu obligatoriu mai bine decât alte modele Samsung din trecut. Chiar dacă are o baterie ceva mai mare, de 4.500mAh, acesta nu funcţionează la o singură încărcare mai mult de 2 zile. Si este totuşi de înţeles. Este livrat cu un display mare, luminos şi de rezoluţie înaltă, dispune de un procesor puternic, folosit la maximum de anumite aplicaţii şi are un modem 5G din primul val, aşteptat să consume mai multă energie decât unul 4G.

Şi adevărul este ca atunci când am prins conexiune 5G in Bucureşti, consumul de baterie a fost evident. Totuşi trebuie să luăm în calcul şi faptul că atunci când am prins semnal am tot dat teste de viteză, care sigur au contribuit la consum în plus. Daca însă toate conexiunile ar fi realizate pe 5G, cu siguranţă telefonul nu ar rezista 2 zile la o utilizare normală. Din fericire, vine cu încărcător rapid de 25W în pachet, permite încărcare wireless la 15W şi chiar poate încărca alte dispozitive wireless, pentru cei mai „darnici” care sunt dispuşi să cedeze din autonomia lor pentru alţii.

Samsung Galaxy S10 5G: cum funcţionează noile reţele 5G din România

Şi ca tot a venit vorba despre 5G, probabil ca mulţi se întreabă care e treaba cu această tehnologie în România şi de ce ar avea nevoie de un S10 5G pentru a o accesa. Adevărul este ca momentan, nimeni nu prea are nevoie de 5G pe telefon. Aria de acoperire este momentan limitată, viteză de transfer este rapida, dar nu atât de rapidă pe cât se promite, iar stabilitatea conexiunii nu este foarte bună, nici măcar acolo unde poţi să prinzi reţea.

În Bucureşti, am prins 5G cu Galaxy S10 5G în zonele Piaţa Victoriei, Lipscani şi în împrejurimile acestora. Semnalul însă este foarte ciudat. Uneori ai semnal complet şi prinzi viteza maximă de download de aproximativ 650 Mbps (o limitare care pare impusă de Orange în prezent, aparent, deşi pe site abonamentele 5G promit viteze de „până la” 1,2 Gbps), alteori în acelaşi loc poţi printe viteze de „numai” 300 Mbps. În multe zone interioare semnalul 5G nu apare, în timp ce în alte zone în interior prinzi semnal, dar la o viteză mai mică.

Dezamăgitor a fost însă upload-ul pe 5G. În timp ce vitezele de download sunt chiar şi de 10 ori mai mari decât prinzi în acelaşi loc pe 4G, upload-ul este în continuare limitat undeva pe la 30-40 Mbps. Acest lucru nu pare să aibă prea mult sens, întrucât 5G-ul ar trebui să ajute în special persoanele care lucrează cu cantităţi mari de date în mediul mobil. Pentru un creator de conţinut care doreşte să îşi urce un clip pe YouTube sau un video abia înregistrat pe un serviciu cloud pentru a-l da mai departe, ceea ce avem în prezent nu este cu mult mai bun decât ceea ce avem deja pe 4G.

Dar aceste limitări vin probabil şi de la tehnologia folosită. Momentan, în România, Orange foloseşte soluţie „de compromis”. Avem de a face cu reţele „non standalone” (NSA), care folosesc frecvenţe din spectrul 4G pentru a transmite 5G, şi din acest motiv avem parte de o latenţă destul de mare faţă de promisiunea 5G. În teorie, 5G promite latenţa de 1ms, adică imperceptibilă. În schimb, testele noastre au înregistrat întotdeauna latenţă între 8 şi 25ms. Astfel, tehnologia 5G din prezent nu ar oferi un avantaj clar pentru streaming-ul de conţinut în timp real, precum cel de jocuri, realitate virtuală sau streaming de video live. Tot ar exista o mică întârziere.

Un alt lucru interesant este faptul că momentan, pe reţeaua 5G nu sunt foarte mulţi utilizatori, deci este de înţeles de ce am reuşit să atingem viteze destul de mari. Odată ce vor apărea mai mulţi utilizatori însă, cu siguranţă aceasta va scădea. Am făcut teste cu mai multe telefoane simultan în acelaşi loc şi chiar şi cu vreo 3-4 dispozitive care făceau teste de viteză simultan, se vedea o oarecare încetinire, traficul de pe celula respectivă fiind împărţită la mai mulţi utilizatori.

Problemele acestea se vor rezolva însă în timp, cu siguranţă, odată ce frecvenţele de 5G vor fi scoase la licitaţie anul viitor şi operatorii vor începe să instaleze echipamente 5G de viteză mai mare. Este vorba despre staţiile reţelei 5G standalone (SA) care vor fi instalate din loc în loc, diferite faţă de antenele din prezent, care acoperă arii mai mari.

Galaxy S10 5G: o cameră bună, dar nu foarte diferită

La capitolul cameră foto, sunt puţine lucruri noi de spus faţă de Samsung Galaxy S10+. Singurele diferenţe notabile ar fi adăugarea de efecte AR şi posibilitatea de a filma în mod „live focus”, adică adăugarea de blur în jurul subiectului, capabilităţi „moştenite” de la Galaxy Note10 printr-un update de software.

Foto zi

Galerie foto

Galaxy S10 5G a fost la momentul lansării pe primul loc în topul DxOMark, lucru care nu mai este valabil acum că au apărut noi modele precum Mate 30 Pro de la Huawei şi Mi Note 10 Premium de la Xiaomi. Totuşi, toate cele trei camere ale lui Galaxy S10 5G sunt încă foarte relevante. Sunt puţine situaţii în care camera principală va da greş, mai ales acum că există un mod nocturn îmbunătăţit. Încă performanţa modului nocturn nu este la fel de înaltă precum cea de pe Pixel, iPhone şi Huawei, însă este destul de bună în majoritatea situaţiilor şi funcţionează pe toate cele trei camere, ceva ce iPhone nu oferă.

Foto noapte

Galerie foto

Din păcate însă, nu este clar de ce au fost necesari senzorii 3D TOF. Samsung spune că aceştia ajută la calcularea distanţei între telefon şi subiect, iar modul „live focus” ar trebui să ofere un decupaj mai bun. Adevărul este că decuparea este la fel ca pe alte modele Samsung, indiferent dacă vorbim despre camera frontală sau despre cea principală. Există mai multe telefoane cu senzori TOF pe piaţă şi până acum niciunul nu a reuşit să evidenţieze avantajele acestei componente. Din această cauză, decupajul mai pronunţat din ecran este un compromis care nu vine cu niciun avantaj clar la alte capitole.

Concluzii

Galaxy S10 5G unul dintre mai bune telefoane de la Samsung dîn acest moment. Are un ecran foarte mare de rezoluţie înaltă, include un jack pentru căşti, are baterie mare şi autonomie foarte bună şi este echipat cu cea mai nouă tehnologie de conectivitate disponibilă, capabilă de viteze similare cu cele pe care le avem de obicei acasă printr-o conexiune de fibră optică.

Desigur, tehnologia 5G este abia la început, deci avantajele acesteia nu vor fi evidente foarte curând. Da, vei putea descărca mai repede un film de pe Netflix pentru a-l vedea apoi offline în avion şi vei instala aplicaţii mai rapid din Play Store, însă momentan serviciile care ar putea beneficia de conexiunile 5G nu sunt încă disponibile. De altfel, „revoluţia 5G” nu va avea loc pe smartphone-uri, acestea fiind deja destul de rapide şi pe 4G pentru majoritatea funcţiilor uzuale, ci în domeniul Internet of Things şi Smart City, când mai multe dispozitive vor fi conectate la internet şi vor putea comunica între ele.

Galerie foto

În momentul de faţă, un telefon 5G se adresează celor care vor întotdeauna să testeze cea mai nouă tehnologie, chiar dacă aceasta nu este încă într-un stadiu avansat. Dacă locuiţi sau aveţi biroul într-una dintre zonele cu 5G din Bucureşti, Cluj-Napoca sau Iaşi şi sunteţi dispuşi să faceţi pasul, Galaxy S10 5G este probabil cea mai bună opţiune de smartphone de acest gen în momentul de faţă.

 

Părţi pozitive

Ecran mai puţin curbat şi mai confortabil de folosit
Autonomie bună când nu foloseşti conexiunea 5G constant
Încă este printre telefoanele foarte performante de pe piaţă
Are jack pentru căşti
Are folie pe ecran din fabrică

Părţi negative

Disponibilitatea 5G este încă limitată
Autonomie mai slabă pe 5G
Senzori 3D TOF fără utilitate practică
Telefonul este în urmă cu update-urile faţă de seria S10

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult