Samsung Galaxy S21 review: un upgrade mic, la un preț mai mic

03.02.2021
Samsung Galaxy S21 review: un upgrade mic, la un preț mai mic

Samsung începe anul 2021 cu o propunere foarte atractivă pentru fani: telefoane mai puternice decât cele din 2020 la un preț mai mic. Vorbim despre modelele Galaxy S21, care vin echipate cu cele mai puternice procesoare și cele mai avansate camere, cu un design îmbunătățit și în niște cutii ceva mai… compacte. Fiecare model în parte are particularitățile lui, iar Galaxy S21 „standard”, modelul de intrare în gamă, pare să fie telefonul pe care Samsung îl propune pentru cei mai mulți dintre clienți, oferind majoritatea avantajelor din noua serie la cel mai mic preț. Desigur, pe parcurs apar și câteva compromisuri.

Design-ul din jurul camerei este cel mai „nou” element al seriei Galaxy S21

Toate cele trei modele Galaxy S21 vin cu o nouă linie de design, care se concentrează în special pe modificare ansamblului foto de anul trecut. Vorbim, desigur, despre acel „contour cut”, elementul principal care atrage atenția atunci când vedem prima dată noile telefoanele. În cazul modelului lui Galaxy S21 testat, în culoarea Phantom Violet, prelungirea ramei metalice de culoare aurie spre cameră completează foarte bine capacul de pe spate. Alăturarea de auriu și violet este foarte bine aleasă și nu este de mirare că Samsung o folosește în majoritatea fotografiilor de promovare.

Totuși, pentru cei care nu au fost foarte atenți până acum la anunțurile oficiale, surpriza vine atunci când vorbim despre materialele din care telefonul este construit. După succesul modelelor Note20 și S20 FE, cât și al modelelor din seria Galaxy A din ultimii ani, Samsung a ajuns la concluzia că mulți utilizatori nu sunt deranjați de construcția din plastic, după mulți ani de metal și sticlă. Așa că încearcă acum această strategie și pe Galaxy S21, capacul telefonului fiind unul din plastic.

Samsung Galaxy S21 side camera

Acest lucru este evident imediat: telefonul mai cald la atingere și chiar dacă are o textură mată, care nu atrage foarte mult amprentele, se simte diferit față de un model de sticlă. Totuși, acesta nu este obligatoriu mai ușor. Folosind mai mult metal pentru rama telefonului și adăugând o protecție metalică deasupra lentilelor camerei, dispozitivul se simte în continuare destul de greu cât să nu confere senzația de… „ieftin”.

O consecință a utilizării plasticului este însă observat în preț: telefonul este într-adevăr mai… ieftin, cu 200 de euro mai exact, decât era Galaxy S20 anul trecut. Acest material are chiar și câteva avantaje pentru noul model: reparațiile ar trebui să fie mai ieftine pentru deteriorarea spatelui, capacul ar trebui să se spargă mai greu decât unul din sticlă, iar noul design cu ecran plat asigură o experiență de utilizare mai confortabilă.

Asta pe lângă hardware-ul actualizat, cu un ecran de generație nouă: Dynamic AMOLED 2X, cu luminozitate de peste 1.000 nits și refresh rate variabil până la 120 Hz. Unde au mai fost tăiate niște costuri însă? La capitolul accesorii. Samsung oferă în pachetul mic și subțire al lui Galaxy S21 doar un cablu de încărcare cu mufă USB-C la ambele capete, fără căștile AKG și fără adaptorul de priză rapid.Samsung Galaxy S21 cable

Măcar protecția de ecran din plastic este încă aplicată din fabrică. Și chiar dacă vine fără o husă, iar spatele din plastic ar putea fi mai rezistent la șocuri, recomand în continuare utilizarea unei huse. O consecință a utilizării plasticului este că spatele poate fi zgâriat mai ușor, în timp ce modulul de cameră ieșit în relief va crea balans atunci când telefonul este pe masă și vrei să folosești ecranul fără să ții dispozitivul în mână. O husă de grosimea camerei ar asigura un design plat, pe lângă protecție mai bună.

Ecranul este un upgrade din toate punctele de vedere

Dacă te uiți doar pe hârtie la specificații, ai putea spune că ecranul lui Galaxy S21 este un „downgrade” față de cel de pe Galaxy S20. Acesta folosește un panel OLED plat, cu rezoluție Full HD și refresh rate la 120 Hz. Adevărul este însă că pe S21 rezoluția QHD era disponibilă doar la 60 Hz, ceva ce mulți utilizatori au preferat să nu folosească. Asta pentru că aveau la dispoziție fluiditatea în utilizare asigurată de un refresh rate dublu. Un ecran Full HD este însă și mai ieftin, deci avem un alt avantaj care cu siguranță a contribuit la ieftinirea acestui model.

Noul panel este îmbunătățit în primul rând datorită luminozității crescute, ceva ce era deja la un nivel foarte bun și în 2020. Apoi, refresh rate-ul la 120 Hz vine configurat implicit, deci mai mulți utilizatori îl vor folosi și observa încă din primele moment. Telefonul ajustează automat rata de împrospătare între 48 și 120 Hz în funcție de conținutul afișat. Atunci când redai un clip video, refresh rate-ul scade la 60, dar atunci când rulezi un joc capabil să afișeze 120 de cadre pe secundă (sau în meniuri), crește înapoi la 120 Hz.

Samsung Galaxy S21 screen bottom

Samsung deja renunțase în mare parte la ecranul curbat încă de la Seria S20, acele modele fiind doar foarte subtil rotunjite la margini. Pe Galaxy S21 însă, pe modelele standard și „plus”, ecranele sunt complet plate, oferind o experiență de vizualizare mai plăcută. Nu mai apar reflexii nedorite în anumite unghiuri și nici apăsări accidentale atunci când ții telefonul într-un anume fel. Dar cel mai plăcut este însă faptul că butoanele din colțurile anumitor aplicații, sau care apar la margini sunt acum mai ușor de apăsat.

Aș putea spune că ecranul lui Galaxy S21 mi se pare chiar un upgrade din toate punctele de vedere, mai ales pentru că nu am folosit niciodată telefoanele Samsung pe rezoluție QHD. Cu Full HD+ pe diagonala de 6,2” ecranul are oricum o densitate de pixeli peste medie, iar refresh rate-ul variabil ar putea fi chiar mai eficient din punct de vedere al consumului decât 60 Hz constant la rezoluție mai mare. Iar luminozitatea crescută asigură că ecranul este utilizabil chiar și în lumină foarte puternică, în zile însorite, în care anumite dispozitive întâmpină probleme.

Galaxy S21 nu se ridică la nivelul așteptărilor atunci când vine vorba despre performanță brută

Trebuie să recunosc că aveam așteptări mai mari de la Galaxy S21 la capitolul performanță, chiar dacă nu știu sigur dacă performanță în plus este obligatoriu necesară. Galaxy S20 cu Exynos 990 era deja destul de performant pentru orice poți face pe un telefon, însă oferea o performanță scăzută în comparație cu un Snapdragon 865, la momentul lansării. Se pare că și Exynos 2100 are aceeași problemă și motivele pentru care performanța este mai slabă par să fie similare.

În testele de performanță, Galaxy S21 cu Exynos 2100 este doar puțin mai performant, cam tot prin zona de performanță în care se situau anul trecut modelele cu Snapdragon 865. Asta nu pentru că cipul n-ar fi, cel puțin la nivel teoretic, mai performant. Dimpotrivă. Acesta integrează nuclee mai noi și mai performante, cu frecvență mai înaltă. Totuși, răcirea lui, sau lipsa unui sistem de răcire eficient, pare să fie motivul pentru limitarea performanței. Pentru că spatele este din plastic, iar căldura este transportată mai ineficient de acest material, doar rama metalică preia din căldură pentru a o degaja spre exterior

Samsung Galaxy S21 contour camera

Astfel, în testele de performanță, telefonul se încinge foarte tare pe laterale, dar foarte puțin pe spate. În consecință, procesorul intră în throttling și limitează performanța în activități foarte complexe. Din fericire, nu vei avea nevoie decât probabil în jocuri video de performanță susținută, iar jocurile sunt oricum optimizate pentru configurații semnificativ mai slabe. Dar chipset-ul 2100 rulează și la o temperatură mai ridicată decât un Snapdragon, având o frecvență de 2,9 GHz în boost, față de 2,8 GHz.

Se pare că supraîncălzirea rămâne o caracteristică a seriei de procesoare Exynos, întrucât și alte modele Samsung de anul trecut din seriile Galaxy S și Note au oferit performanțe mai slabe decât alternativele lor cu chipset Snapdragon. Noi am testat Galaxy S20 FE, Galaxy Z Flip și Galaxy Z Fold2 cu procesoare Snapdragon, iar acelea au rulat la temperaturi semnificativ mai scăzute.

Și cu toate acestea, este greu să te plângi de experiența de utilizare oferită de Galaxy S21. Telefonul este rapid și oferă o experiență fluidă în orice moment. Chiar dacă are multe aplicații în fundal sau tocmai ai rulat un test de performanță complex, totul se mișcă impecabil, iar asta este probabil ceea ce contează cel mai mult. Totuși, cu cât performanța de la lansare este mai bună, cu atât va rezista un smartphone mai mult în timp și va putea să garanteze o experiență fluidă de utilizare și după mai multe actualizări de sistem. Probabil că pentru următorii 2 ani, nu veți întâmpina probleme cu Galaxy S21 la acest capitol.

Benchmarks

  • AnTuTu – 582.426
  • GeekBench – Single-Core: 907 / Multi-Core: 32.59
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan – 4.974
  • 3DMark Wild Life – 5.477
  • PCMark – 13.500

Autonomia este bună, pentru un telefon de dimensiuni „reduse”

La capitolul autonomie, Galaxy S21 este doar un telefon OK. Nu impresionează prin autonomie pe termen lung, fiind un telefon de cam o zi, dar te poți baza pe el la utilizare intensă. În utilizare normală, acumulatorul de 4.000 mAh asigură cam o zi și jumătate de utilizare, deci probabil că îl veți încărca în fiecare seară. Pentru dimensiunile sale însă, oferă o performanță peste medie.

Cu ce îl încărcați, însă? Personal, l-am încărcat cu adaptorul de priză de la iPhone 11 Pro Max, de 18 W. S21 a recunoscut că este vorba despre un încărcător rapid compatibil cu standardul USB Power Delivery și s-a încărcat în cam o oră și jumătate de pe la 15%. Nu este o încărcare foarte rapidă, dar cu un încărcător Samsung de 25W acest timp poate fi scăzut la puțin peste o oră. Acesta trebuie cumpărat separat, însă. Încărcarea wireless, chiar și pe un charger Samsung rapid, tot aproximativ 3 ore durează, la fel ca în cazul modelelor din trecut. Măcar această opțiune există și poate fi folosită de-a lungul zilei pentru a încărca telefonul puțin câte puțin.

Samsung Galaxy S21 front

Software-ul One UI nu s-a schimbat prea mult

Când vine vorba despre software, nu sunt foarte multe lucruri noi de spus. Software-ul Samsung nu s-a schimbat foarte mult în ultimii câțiva ani, de când a fost făcută trecerea la One UI. De altfel, One UI 3 era deja disponibil pe seriile S20 și Note20, iar S21 adaugă doar mici modificări în diverse aplicații și meniuri, care facilitează accesul la noutățile lui S21. Doar că acestea nu sunt foarte multe. În afară de noi opțiuni la nivelul camerei foto, nu am observat ceva ieșit din comun.

Pot spune însă că mi se pare că Samsung refuză să se adapteze vremurilor, configurând din fabrică telefoanele cu butoane de navigație „clasice”, în locul gesturilor. Măcar este unul dintre puținele telefoane care vine cu Android 11 preinstalat din fabrică, iar Samsung a promis că va oferi trei update-uri de sistem majore pentru telefoanele din gamele superioare. Astfel, acest model va primi garantat chiar și Android 14 sub formă de update, cât și actualizări de securitate timp de patru ani. Ne apropiem astfel și pe platforma Android de cei cinci ani pe care îi oferă de obicei Apple pe telefoanele lor

Samsung Galaxy S21 screen top

Senzorul de amprentă de pe Galaxy S21 este semnificativ îmbunătățit

În trecut, senzorul de amprentă folosit de Samsung pe generațiile Galaxy S și Note 10 și 20 mi-a dat bătăi de cap. Senzorul ultrasonic folosit era semnificativ mai lent și mai imprecis comparat cu senzorii optici folosiți de alte companii. Telefoanele Samsung sunt acum echipate cu noul senzor de amprentă ultrasonic de la Qualcomm, care promite îmbunătățiri majore. Fiind vorba despre o zonă mai mare a ecranului, poți apăsa și puțin pe lângă zona delimitată de pe ecran, iar viteza de recunoaștere este semnificativ mai mare. Tot nu este instant, ca în cazul telefoanelor cu senzori optici, dar se simte o îmbunătățire.

De altfel, senzorii din trecut nu prea erau „compatibili” cu degetele mele, dar noul senzor recunoaște amprenta imediat de fiecare dată.

Samsung Galaxy S21 main

Pentru un telefon de dimensiuni mici, difuzoarele stereo ale lui Galaxy S21 sunt destul de puternice și oferă un sunet peste medie, însă nu unul obligatoriu impresionant. Vorbim spre difuzoare mici, cu incinte mici, care pot reda destul de bine frecvențele medii și înalte, dar cu greu pot oferi frecvențe joase de calitate, de altfel, separarea acestor frecvențe la volum înalt nu este foarte bună. Am avut la îndemână un iPhone 11 Pro Max, telefonul personal, pentru comparație, iar rezultatele sunt similare din punct de vedere al calității sunetului și volumului. Un soi de „not great, not terrible”, dar există și telefoane care oferă rezultate mai bune, precum ROG Phone-ul celor de la ASUS, cu două difuzoare frontale.

Și nu pot discuta despre hardware-ul lui Galaxy S21 fără să menționez faptul că Samsung a eliminat slotul de carduri de pe toate cele trei variante. Aici pare să fie o combinație de reducere de costuri, dar și încercarea de a simplifica puțin experiența de utilizare a unora. Cu opțiuni de stocare de 128 sau 256 GB, majoritatea utilizatorilor nu vor umple telefonul pe întreaga durată de utilizare. Totuși, pentru transfer rapid de fotografii pe un alt dispozitiv sau pentru stocarea de muzică și filme, ar fi fost mai simplu să existe un slot de card.

Și o ultimă mențiune despre S21 „standard”: acesta nu integrează un cip ultra wideband, pe când S21+ și Ultra beneficiază de unul. Asta înseamnă că nu poate detecta alte dispozitive compatibile cu UWB precum noul SmartTag+ și nici nu primește funcția de cheie virtuală pentru mașinile compatibile.

Camera a primit cele mai mici upgrade-uri

De la camera foto aveam cele mai mici așteptări pentru un upgrade în cazul lui Galaxy S21, iar telefonul s-a încadrat exact în așteptările mele. În afară de design-ul exterior, la nivel hardware, camera lui S21 pare să fie identică cu cea de pe Galaxy S20. Avem aceleași două camere de 12 megapixeli wide și ultra-wide, alături de o cameră de 64 megapixeli care face crop pe centrul senzorului  pentru un zoom hibrid 3x. Camera frontală de 10 megapixeli nu este nici ea diferită, cel puțin la nivel hardware, pe hârtie. Performanța camerei frontale pare să fie chiar mai slabă, oferind un nivel de zgomot ridicat, chiar și ziua, un comportament pe care nu l-am sesizat pe generația anterioară.

Samsung Galaxy S21 camera

Din păcate, vremea a fost foarte înnorată în ultimele zile, iar testele nu reprezintă foarte multe cazuri de utilizare, dar nu am văzut diferențe majore față de camera de pe Galaxy S20. De altfel, camera ultra-wide, care în continuare este cam cea mai bună de pe piață, își arată limitările în lumină slabă: multe cadre pe vreme înnorată sunt puțin mișcate. Iar camera cu zoom, dacă nu primește multă lumină, nu captează prea multe detalii. Astfel, doar camera principală a reușit să producă rezultate bune sau chiar foarte bune.

Modul nocturn nu a schimbat foarte mult situația. Camera ultra-wide este mai „soft” și poate crea imagini mișcate, camera principală este în general foarte bună în aceste condiții, iar camera cu zoom în majoritatea cazurilor nu este folosită pe timp de noapte. Software-ul foloește tot camera principală pentru zoom digital, pentru cadre care sunt cumva la limita utilizării.

Foto zi

Dar nu ne oprim aici cu discuția. Camera de pe Galaxy S21 a primit câteva îmbunătățiri la capitolul software. Vorbim despre capabilitatea de a filma cu stabilizare electronică Steady Shot la rezoluție Full HD și 60 de cadre pe secundă, despre director mode, care permite înregistrarea de pe mai multe camere simultan, dar și despre noul mod portret. De fapt, acesta nu este 100% nou, întrucât Samsung îi zicea Live Focus în trecut. Acum însă, cu un algoritm îmbunătățit de separare a subiectului, acesta se numește mod portret, la fel ca pe alte telefoane. Iar rezultatele sunt foarte bune, chiar dacă se poate observa cum blurează anumite detalii la marginea subiectului.

Foto noapte

Nu pot să nu critic din nou software-ul pentru modul nocturn al lui Galaxy S21. Dacă pentru camera principală timpul de expunere a scăzut de la 5-10 secunde pe generațiile anterioare la vreo 2-3 secunde pe S21, în ton cu ceea ce oferă și concurența din piață, pentru camerele ultrawide și zoom, timpul de expunere de 7-10 secunde este în continuare prea mare.

Per total, avem de a face cu un ansamblu de camere bun, îmbunătățit mai degrabă pe partea de procesare software decât din punct de vedere hardware.

Concluzii

Este destul de clar că Galaxy S21 este telefonul pe care Samsung speră să îl vândă cât mai multor clienți, fie că este vorba despre cei care fac upgrade de la generații mai vechi, sau celor care vor un telefon Android performant, la un preț mai accesibil. Desigur, acest lucru a dus la câteva compromisuri, care vor fi mai mult sau mai puțin importante pentru posibilii clienți. Dacă spatele din plastic poate fi ignorat pentru că este oricum acoperit cu o husă, alte compromisuri precum lipsa unui slot pentru carduri microSD ar putea să descurajeze câțiva fani.

Cert este că dacă Galaxy S20 la 1.000 euro vi s-a părut un telefon bun, Galaxy S21 la 800 de euro ar trebui să pară o afacere și mai bună, chiar și cu aceste compromisuri. Deja intrăm pe teritoriul lui Galaxy S20 FE de anul trecut, care la 750 de euro venea cu o ofertă similară, dar cu o selecție de camere puțin diferite și un procesor care urma să fie în curând înlocuit de o alternativă mai nouă. În aceste condiții, este greu de imaginat cum ar putea arăta un Galaxy S21 FE, întrucât S21 standard deja are un ecran 1080p și construcție din plastic. De asemenea, va fi interesant de urmărit prețul unui model FE. Cert este însă că Galaxy S21 nu mai luptă în liga flagship-urilor, acel loc fiind rezervat pentru Galaxy S21 Ultra.

Acesta devine mai degrabă un smartphone de „high mid-range”, un segment de piață pe care activează foarte multe companii, care au la rândul lor o ofertă de telefoane performante și atractive. Lupta se va da în 2021 între acest model și OnePlus 9, Xiaomi Mi 11 și alte dispozitive cu prețuri între 600 și 800 de euro. Important este că Samsung a aplicat prima lovitură pe piața din Europa, una care este destul de puternică. Companiile concurente vor trebui să vină cu telefoane foarte competitive în acest segment acum că liderul pieței are un model poziționat la acest preț.

Părţi pozitive

+ S21 este un telefon mai performant decât era S20 și vine la un preț mai mic
+ Design-ul din jurul camerei este atrăgător, mai ales în combinația auriu + violet
+ Ecranul nu mai este curbat la margini, iar panelul OLED este excelent
+ Senzorul de amprentă este mult mai bun
+ Camera principală este foarte performantă

Părţi negative

- Nu mai are slot microSD
- Nu mai vine cu accesorii în pachet
- Spatele din plastic ar putea să scadă din senzația de produs „premium”
- Performanța chipset-ului Exynos 2100 nu este la nivelul la care ne-am fi așteptat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult