Samsung Galaxy S6 edge+ review

27.11.2015
Samsung Galaxy S6 edge+ review
Prezentare, construcţie, design, ergonomie, ecran

Spre diferenţă de alţi producători, Samsung nu lansează în acelaşi timp smartphone-uri şi phablet-uri din aceeaşi serie. Istoric, compania a preferat să aducă pe piaţă în primăvară flagship-urile Galaxy S, acestea fiind urmate în toamnă de phablet-urile Galaxy Note. Într-o lume în care Apple lansează şi iPhone 6 şi 6 Plus simultan, compania s-a lovit de o mare lipsă în catalogul de produse, pe care a remediat-o abia la sfârşitul lunii august, cu lansarea simultană a lui Galaxy Note 5 şi a lui Galaxy S6 edge+.

Samsung Galaxy S6 edge+: unul dintre cele mai arătoase smartphone-uri

Prezentare, construcţie, design, ergonomie

Pentru a nu pierde timpul cu detalii inutile, probabil ar trebui să începem cu faptul că Galaxy S6 edge+ nu este decât o versiune mai mare a lui S6 edge, lansat la Mobile World Congress la începutul anului. Acesta păstrează aceleaşi sensibilităţi de design, cu sticlă curbată pe partea din faţă, ramă metalică de jur împrejur şi o suprafaţă de sticlă plată pe spate. Camera foto este în continuare la fel de proeminentă pe spatele dispozitivului, iar toate butoanele şi mufele se găsesc exact în aceleaşi locuri. Cei care au folosit un S6 edge până în prezent vor avea probabil un deja vu, întrucât nimic notabil nu s-a schimbat.

Samsung Galaxy S6 edge+: Samsung nu renunţă la micro-USB

Desigur, factorul diferenţiator este dimensiunea. Avem de a face cu un display QHD Super AMOLED de 5,7”, care duce la diferenţe majore în utilizare. S6 edge+ este un dispozitiv sensibil mai mare, motiv pentru care utilizarea cu o singură mână este mult mai complicată. Acest lucru este îngreunat de faptul că butoanele capacitive „back” şi „recent” sunt poziţionate chiar în punctul pe care ai putea ţine degetul pentru a putea ţine telefonul confortabil, apăsările fără intenţie fiind la ordinea zilei. Din fericire, faptul că sticla şi rama de aluminiu nu se continuă perfect, fiind o mică diferenţă între ele, ajută mult la prinderea mai fermă a telefonului, fiind rare momentele în care acesta ar putea aluneca din mâna utilizatorului în timpul folosirii.

Samsung Galaxy S6 edge+: ecranul se întinde pe marginile laterale

Deşi arată ca un obiect de lux, mai ales în culoarea Platinum Gold (varianta testată), spatele dispozitivului dispune de un tratament oleofobic foarte slab. După câteva minute de utilizare, telefonul rămâne plin de amprente, în ciuda faptului că pe display se pare că aceasta nu este o problemă. Cu toate acestea, Galaxy S6 edge+ se alătură predecesorului său S6 edge (fără plus) pe locul întâi la categoria „cel mai arătos telefon cu Android”.

Ecran

Chiar dacă S6 edge+ foloseşte aceeaşi rezouţie de pe Galaxy S6 şi S6 edge, display-ul mai mare nu a afectat experienţa de utilizare. Rezoluţia QHD este destul de înaltă pentru a oferi imagini clare chiar şi pe ecrane cu diagonală mai mare, densitatea de 518 ppi (pixeli-per-inch) făcând spaţiile dintre pixeli imperceptibile ochiului uman. Calitatea imaginilor este comparabilă cu cea de pe modelele din trecut, panoul AMOLED oferind un negru adânc, contrast perfect şi culori foarte vii. De asemenea, software-ul Samsung reuşeşte să fie unul dintre puţinele de pe platforma Android care aproximează corect şi rapid schimbările iluminării ambientale, ajustând luminozitatea display-ului corespunzător.

Samsung Galaxy S6 edge+: display AMOLED excelent

Performanţă, specificaţii, autonomie

Performanţă

Având în vedere că S6 şi S6 edge sunt pe piaţă de jumătate de an deja, probabil că toată lumea ştie la ce să se aştepte în termeni de performanţă din partea lui S6 edge+. Acesta vine echipat cu acelaşi procesor proprietar Exynos 7420 şi oferă performanţe la acelaşi nivel. Chiar dacă au trecut câteva luni bune, faptul că nivelul performanţei nu a crescut nu este o tragedie, întrucât smartphone-urile Samsung de la începutul anului erau oricum mult mai puternice decât ar avea nevoie în acest moment. Numărul mic de aplicaţii care chiar au nevoie de procesoare puternice ar putea sugera că nici anul viitor nu va fi îngenuncheat acest chipset, însă dorinţa de progres şi nevoia de a vinde produse noi va aduce cu siguranţă ceva şi mai puternic pe următoarea generaţie de telefoane Samsung.

Singura caracteristică schimbată în tranziţia de la Galaxy S6 edge la edge+ este memoria RAM, care a primit încă un gigabyte în plus. Memoria RAM nu era o problemă nici în luna martie, deci nici acum nu va fi. În teorie, S6 edge+ poate ţine mai multe aplicaţii pornite simultan fără să înceapă să afecteze performanţa sistemului de operare. Practic, nu se poate observa nicio diferenţă. Avantajul lui Galaxy S6 edge+ este faptul că va putea fi relevant mai mult timp, în cazul în care sistemul de operare Android va ajunge în punctul în care va avea nevoie de minim 4 GB memorie RAM. Cu siguranţă însă, Samsung va înceta suportul software pentru acest model cu mult timp înainte ca acest lucru să devină realitate.

Specificaţii

 • Ecran: 5,7”, 2540 x 1440 pixeli, AMOLED, Gorilla Glass 4
 • Sistem de operare: Android 5.1.1
 • Chipset: Samsung Exynos 7420
 • Procesor: 4 x ARM Cortex-A57 (2,1 GHz), 4 x ARM Cortex-A53 (1,5 GHz)
 • Procesor grafic: ARM Mali-T760 MP8
 • RAM: 4 GB
 • Memorie: 32 sau 64 GB
 • Card: nu
 • Date: HSDPA, HSUPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac 2×2
 • Bluetooth: 4.1
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 16 MP, F/1.9, senzor 1/2.6”, tracking focus
 • Filmare video: UHD
 • Cameră foto frontală: 5 MP, înregistrare video Full HD
 • Baterie: 3000 mAh (nedetaşabilă)
 • Dimensiuni: 154,4 x 75.8 x 6,9 mm
 • Greutate: 153 de grame
 • Altele: NFC, senzor amprente, senzor puls, wireless charging, DLNA, Wi-Fi Direct, ANT+, Nano SIM

Autonomie

Din păcate autonomia nu a fost îmbunătăţită pe S6 edge+. Atât S6, cât şi S6 edge ofereau aproximativ 30 de ore de utilizare cu WiFi şi conexiune de date activă selectiv, iar performanţa aceasta este repetată şi pe modelul de faţă. Cu o conexiune de date permanentă, această performanţă poate scădea chiar la 20 de ore, în ciuda acumuatorului de dimensiuni mai mari. Consumatorul principal este evident ecranul, însă şi camera foto afectează sesizabil autonomia lui edge+. Acest model, asemeni altor smartphone-uri de top ale momentului trebuie încărcat în fiecare seară.

Software, senzor pentru amprentă, captură foto/video, concluzii

Software, senzor pentru amprentă

Chiar dacă software-ul este în mare parte neschimbat, update-ul la versiunea 5.1.1 de Android a venit cu noi pictograme, uşor rotunjite la colţuri pentru aplicaţiile proprietare Samsung. Acestea se comportă însă în mare parte la fel cu cele de pe S6 şi S6 edge, oferind o interfaţă adaptată la Material Design şi acces rapid la majoritatea funcţiilor.

Funcţiile edge sunt însă puţine şi nu foarte utile. Există posibilitatea de a păstra un meniu rapid pe marginea ecranului, accesibil de oriunde (chiar şi în aplicaţii), care oferă acces la scurtături către contacte şi aplicaţii des folosite. Poţi avea astfel până la cinci contacte favorite şi cinci aplicaţii salvate în meniul „edge”, însă performanţa în această interfaţă lasă de dorit. Dintr-un motiv sau altul, tranziţia între cele două pagini pare a fi îngreunată. Limitarea pare a fi însă doar de ordin vizual, întrucât telefonul se comportă în continuare foarte bine, chiar şi atunci când foloseşti funcţiile edge.

Atunci când ecranul este oprit, poţi realiza un gest de sus în jos pentru a avea acces la un meniu lateral rapid. Acesta poate afişa data, ora şi starea telefonului, notificări din aplicaţiile compatibile şi statistici din aplicaţia S Health. Din păcate, gestul nu este înregistrat întotdeauna corect, iar de multe ori este mai uşor să deblochezi şi să verifici aceste lucruri în modul obişnuit.

Nu în ultimul rând, senzorul de amprentă pare să fi rămas neschimbat, lucru nu tocmai îmbucurător, având în vedere faptul că alte companii au adus deja pe piaţă soluţii mai performante. Faptul că Samsung a integrat senzor în butonul home, care are o formă neobişnuită, care oferă o suprafaţă cam mică pentru asemenea funcţii nu ajută prea mult, de multe ori fiind necesară repoziţionarea degetului pentru a putea debloca telefonul. De cele mai multe ori funcţionează destul de bine, autentificarea fiind rapidă (dar nu instantă), însă este clar loc pentru mai bine. De asemenea, plasarea acestui senzor în partea de jos a dispozitivului nu este tocmai inspirată, în special din cauza dimensiunii. Sperăm ca următorul model să ofere un astfel de senzor pe spatele telefonului, sub cameră, un loc mult mai uşor accesibil.

Captură foto/video

Senzorul foto a rămas neschimbat de la varianta iniţială a lui Galaxy S6, iar asta este o veste bună pentru cei care îşi doresc un telefon cu o cameră de calitate superioară. Focalizarea este rapidă, setările automate scot de cele mai multe ori rezultate excelente, iar performanţa în condiţii de iluminare slabă este de lăudat. Cei care doresc setări manuale au la dispoziţie control complet, iar filmările UHD sunt de asemenea impresionante. Din păcate, clipurile 4K sunt în continuare limitate la maxim 5 minute de înregistrare. Singura schimbare notabilă în aplicaţia de cameră este posibilitatea de a iniţia transmisii live pe YouTube, o funcţie care probabil că se adresează unui public limtiat.

Concluzii

Galaxy S6 edge+ este exact ceea ce sugerează numele său: o versiune mai mare a unui smartphone lansat în urmă cu jumătate de an. Îmbunătăţirile sunt practic intexistente, însă nu erau multe caracteristici care puteau fi îmbunătăţite. Cei care erau dezamăgiţi de dimensiunile scăzute ale telefoanelor Galaxy S6 de până acum au la dispoziţie o alternativă mai mare, mai ales luând în considerare că samsung încă nu a confirmat pentru lansare în Europa modelul Galaxy Note 5. Galaxy S6 edge+ este cu siguranţă unul dintre cele mai performante şi de departe cele mai arătoase telefoane cu Android, însă toate aceste avantaje vin ataşate de un preţ destul de piperat.

Părţi pozitive

Design excelent, construcţie de calitate
Performanţă de top
Software bine pus la punct
Cameră foto greu de întrecut

Părţi negative

Durata de utilizare scăzută la o singură încărcare
Lipsa locaşului pentru carduri microSD
Baterie integrată