Samsung începe producția de chipseturi pe 3nm. Noile cipuri reduc cu 45% consumul de energie

30.06.2022
Samsung începe producția de chipseturi pe 3nm. Noile cipuri reduc cu 45% consumul de energie

Samsung anunță începerea producției de chipseturi pe 3nm la scară comercială primele livrări fiind așteptate în a doua parte a acestui an. Vestea apare după ce rivalul TSMC a anunțat propria implementare a procesului de fabricație pe 3nm, ca o alternativă și mai performantă la generația de cipuri pe 5nm și 4nm, deja foarte apreciate în raport cu soluțiile Samsung.

Primele chipseturi pe 3nm livrate de Samsung vor folosi o variație a procesului pe 3nm numită 3GAE (3nm Gate-All-Around Early), ceea ce înseamnă că potențialul maxim nu va fi atins imediat, revizii ulterioare optimizând partea de eficiență și performanță, nivelul optim fiind atins abia în preajma anului 2023.

Potrivit datelor furnizate de producătorul sud-coreean, prima iterație a nodului de fabricație pe 3nm aduce din start o îmbunătățire cu până la 45% a consumului de energie sau până la 23% creșteri de performanță, comparat actualei implementări Samsung pe 5nm. Totodată cipurile rezultate vor fi cu 16% mai mici decât cele pe 5nm, rezultând unele economii și pe partea de costuri. Însă progresele se vor vedea cu adevărat abia la versiunea refresh a procesului de fabricație pe 3nm, așteptată anul viitor. Astfel, a doua generație de cipuri Samsung pe 3nm vor ocupa cu 50% mai puțin spațiu pe pastila de siliciu, decât actualele cipuri pe 5nm, rezultând economii importante pe partea de costuri și noi posibilități pentru dezvoltarea de noi chipseturi mai complexe și mult mai performante. În termen absoluți, creșterile de performanță și eficiență nu vor fi chiar atât de stelare, atingând +50 pe partea de eficiență și +30% pe cea de performanță.

Între timp, pentru chipseturile proiectate în jurul arhitecturii mai vechi, FinFET pe 5 nm, Samsung adaugă în calendar reviziile 5LPP și 4LPP, disponibile pentru clienții care doresc să beneficieze de optimizări ale consumului de energie fără a suporta prețul întreg, solicitat pentru contractarea unui proces de fabricație de ultimă generație.

Samsung Foundry este al doilea mare fabricant de semiconductoare, după TSMC.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult