Samsung pregătește camere de smartphone cu 600 megapixeli

06.12.2020
Samsung pregătește camere de smartphone cu 600 megapixeli

Dacă cei 108 megapixeli de pe modelele Galaxy S20 Ultra și Galaxy Note20 Ultra vi se par insuficienți pentru realizarea de fotografii de calitate, Samsung merge un pas mai departe și pregătește un senzor de 600 megapixeli. Compania a vorbit despre senzori de rezoluții gigantice în trecut, însă nu ne așteptam ca acestea să fie dezvoltate inclusiv pentru smartphone-uri. Se pare însă că producătorul sud coreean chiar are în plan acest lucru: un smartphone cu o cameră imensă, care poate servi mai multe roluri.

Cel mai probabil, primele generații nu vor putea fi integrate pe telefoane

Conform Ice Universe, leaker cunoscut de pe Twitter, soluția Samsung ar trebui să rezolve o problemă pe care camerele de smartphone o au în prezent: zoom-ul digital. Practic, folosind un senzor cu rezoluție foarte mare și cu un obiectiv de dimensiuni mai mari, în timpul filmării, zoom-ul ar putea fi realizat direct pe senzor, păstrând astfel calitatea rezoluției 4K sau 8K la care este realizată înregistrarea intactă.

Un senzor de 600 megapixeli cu pixeli de 0,8nm ar ava o dimensiune de 1/0,57” în diagonală și o grosime de 22mm, folosind tehnologia din prezent. Cel puțin așa spune Samsung. Astfel, cel mai probabil, această soluție nu ar fi tocmai practică pentru un smartphone, cel puțin nu în viitorul foarte apropiat. Nu numai că o cameră de acest gen ar fi de aproape trei ori mai groasă decât telefonul, dar pe partea din spate, obiectivul ar ocupa 12% din întreaga suprafață a capacului.

Măcar ar rezolva o altă problemă pe care telefoanele o au în prezent: folosirea multor camere pentru a oferi mai multe distanțe focale diferite. Cu un senzor atât de mare ai putea să renunți complet la camerele cu zoom din prezent, iar punând standard un obiectiv ultra-wide, ai putea rezolva și această problemă.

Desigur, acesta este momentan doar un concept și un plan pe termen lung pentru Samsung. Ne așteptăm însă ca în următorii 2-3 ani să vedem și primele telefoane Samsung cu camere care folosesc mai mult de 108 megapixeli. Următoarea generație, Galaxy S21, va folosi cel mai probabil noul senzor de 108 megapixeli din generația a doua.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult