Samsung pregătește Z Fold Tab, un telefon pliabil pe două laturi și S Pen

05.06.2021
Samsung pregătește Z Fold Tab, un telefon pliabil pe două laturi și S Pen

Galaxy Z Fold Tab este numele ales de Samsung pentru un nou concept smartphone, cu ecran pliabil pe două laturi și suport pentru accesoriul S Pen.

În ciuda problemelor de fiabilitate întâlnite până acum, Samsung nu renunță la dezvoltarea unui telefon pliabil și mai sofisticat, un brevet recent acordat descriind un dispozitiv cu două balamale și ecran care se pliază pe spatele carcasei.

Deocamdată, fără indicii cum că ar exista și în realitate, noul smartphone/tabletă apare cu un ecran de mari dimensiuni, desfășurat de jur-împrejurul carcasei. Practic, în modul pliat gadgetul funcționează aproximativ ca un smartphone convențional, cu interfața Android redată doar pe porțiunea de ecran orientată către fața utilizatorului.

Brevetul folosește descrierea “ Method and device for providing user interface in electronic device having foldable display”. Schițele atașate ilustrează însă și prezența unui stylus, fixat pentru transport între cele două margini ale ecranului pliat. Sistemul de prindere magnetic care facilitează inclusiv încărcarea wireless a accesoriului S Pen.

Schițele atașate brevetului descriu și posibilitatea plierii ecranului fără ca accesoriul S Pen să fie prins la mijloc. În acest caz, cele două jumătăți de ecran „se lipesc” sub atracția aceluiași sistem de fixare magnetic.

Samsung Z Fold Tab

Aparent, Samsung explorează atât opțiunea unui telefon cu ecran pliabil pe exteriorul carcasei, dar și spre interior, a doua variantă oferind mai bună protecție la transport. A treia opțiune ar fi un design care permite plierea ecranului în oricare direcție, cu sau fără accesoriul S Pen prins la mijloc.

Brevetul menționează și două camere frontale poziționate pe zona centrală a ecranului, fiecare având propria perforație. Tot sub ecran mai găsim senzorul de amprentă, posibil și difuzorul audio, implementat de Samsung folosind un inductor piezoelectric care vibrează direct suprafața ecranului.

Accesibilă doar cu ecranul extins, camera principală rămâne pe spatele carcasei și va fi constrânsă la un design fără camera-bump, fapt ce ar putea implica anumite compromisuri la partea de calitate a imaginii și modurile de captură disponibile.

Din păcate, simpla brevetare a denumirii Z Fold Tab nu garantează și lansarea de către Samsung a unui produs comercial cu acest nume. Cât despre designul în sine, aceste este cu siguranță plauzibil, însă nu rezolvă în mod automat problemele acuzate la primele generații Galaxy Fold. Spre exemplu, ecranul pliat pe exteriorul carcasei este acum și mai vulnerabil la deteriorarea accidentală, iar sistemul cu două balamale articulate doar crește probabilitatea de apariție e defectelor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult