Samsung prezintă ISOCELL JN1, primul senzor foto de 50MP pentru telefoane fără camera-bump

10.06.2021
Samsung prezintă ISOCELL JN1, primul senzor foto de 50MP pentru telefoane fără camera-bump

Samsung  ISOCELL JN1 este primul senzor foto cu pixeli de 0.64 μm și rezoluție 50MP, oferită din formatul unui cip cu dimensiune 1/2.76 inch. Cuplat cu lentile la fel de compacte, acesta face posibilă eliminarea așa numitului camera-bump, modulul foto încâpând cu totul în carcasa telefonului.

Rămâne de văzut dacă noul senzor va putea livra poze la un nivel de calitate măcar comparabil soluțiilor de 50MP din generația actuală, miniaturizarea atât de agresivă venind cu multe potențiale dezavantaje. Spre exemplu, știm deja că lentilele de calitate mai slabă sau prea mult miniaturizate pot distorsiona imaginea și introduce efecte tip prismă, sesizabile în jurul obiectelor cu margini clar definite și diferențe mari de iluminare. La nivelul senzorului optic, fenomenul de cross-talk se manifestă prin difuzia luminii între pixeli adiacenți, reducând claritatea și calitatea imaginii în ansamblu. Însă poate cel mai supărător este efectul de zgomot digital și pierderea detaliilor în pozele slab iluminate, cauzat de sensibilitatea redusă la lumină mult prea mici. Producătorii au învățat să corecteze acest neajuns prin combinarea pixelilor adiacenți într-un singur pixel virtual cu suprafață mărită. Procedeul numit pixel-binning poate crește semnificativ calitatea imaginii, în detrimentul rezoluției mult reduse. Așa se face că un telefon echipat cu cameră de 50MP obține poze la rezoluție 12.5MP în majoritatea timpului, opțiunea pentru 50MP apărând doar ca setare opțională recomandată pentru folosirea în condiții de iluminare ”ideală”.


Este posibil ca tehnologia de nouă generație ISOCELL 2.0 să fi îmbunătățit capabilitățile noului senzor optic, în sensul obținerii unei mai bune sensibilități la lumină.

Samsung oferă noul senzor la pachet cu o tehnologie numită Double Super PD, care folosește micro-lentile de formă ovală pentru a crește acuratețea sistemului autofocus.

Destinat produselor smartphone cu buget mediu, ISOCELL JN1 suportă filmare 4K și filmare slow-mo la 240 cadre pe secundă, folosind rezoluție 1080p. Ajutat de dimensiunile sale compacte, noul senzor se pretează inclusiv pentru folosirea ca și cameră frontală, sau echiparea camerelor foto secundare, cum ar fi camera ultra-wide sau tele-photo.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult