Samsung S21 Ultra sau iPhone 13 Pro: pe care să îl alegi?

15.04.2022
Samsung S21 Ultra sau iPhone 13 Pro: pe care să îl alegi?

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G a apărut pe piață în ianuarie 2021, în timp ce iPhone 13 Pro a avut ceva mai puțin timp să „strălucească” în anul de anunț, deoarece lansarea a avut loc în septembrie 2021. Cu toate acestea, vârfurile de linie concurează pentru aceeași cotă de piață și demonstrează caracteristici care pot lăsa publicul cu îndoială cu privire la ceea ce are mai mult sens pentru tipul lor de utilizare.

Fiecare are alte avantaje, care reprezintă eforturile fiecărui producător în încercarea de a oferi o experiență unică de utilizare. Pe de-o parte avem o experiență dedicată fanilor Android, iar pe cealaltă una pentru cei care sunt mai obișnuiți cu iOS.

Design

Designul telefoanelor mobile este destul de diferit. Fiecare producător are o semnătură vizuală distinctă, care ajută la diferențierea dispozitivelor între ele și ceilalți concurenți. Cu toate acestea, grija de a oferi un aspect premium flagship-urilor este ceva paralel la Apple și Samsung.

Asta pentru că atât S21 Ultra 5G, cât și iPhone 13 Pro au sticlă dură în construcție, Gorilla Glass în cazul modelului Samsung și Ceramic Shield în cazul Apple. Aceste suprafețe sunt atent realizate, textura mată imitând alte tipuri de materiale, făcând utilizarea mai plăcută în viața de zi cu zi. Un avantaj major est eînsă prevenirea amprentelor excesive. Deși designul iPhone 13 Pro este controversat, telefonul este mai ușor decât Galaxy S21 Ultra 5G. În acest fel, a ține ore în șir modelul Apple este puțin mai puțin obositor decât telefonul mobil Samsung. Decupajul frontal pentru cameră este mai mare în cazul lui iPhone 13 Pro din cauza senzorilor pentru Face ID. Având în vedere utilizarea display-ului și cât de mult influențează acesta experiența utilizatorului, smartphone-ul Samsung este mai plăcut cu decupajul în format Infinity-O.

O altă diferență a acestui dispozitiv este compatibilitatea cu S Pen, care este stylus-ul dezvoltat de companie pentru modelele din linia Note. Acesta se vinde însă separat.

Ecran

iPhone 13 Pro moștenește ecranul de la 12 Pro, un OLED Super Retina XDR, căruia i se mai adaugă și „ProMotion”, capabilitatea de a ajusta dinamic rata de împrospătare până la 120 Hz. Galaxy S21 Ultra 5G are de asemenea câteva aspecte care demonstrează cât de mult a evoluat Samsung în acest sens, în special la capitolul rezoluție și luminozitate.

Și modelul Samsung are o rată de reîmprospătare de 120 Hz. ProMotion de la Apple aduce comutarea între 10 Hz și 120 Hz pentru a se adapta în funcție de nevoia fiecărei aplicații sau joc, dar nu permite modificarea setărilor. Pe dispozitivul Samsung ecranul este Dynamic AMOLED 2X cu HDR10+. În ceea ce privește rata de împrospătare, este posibil să păstrați setarea în modul implicit în care afișajul funcționează la 60 Hz, sau varianta adaptivă poate fi activată și rata de reîmprospătare variază între 45 Hz și 120 Hz.

De asemenea, ecranul Samsung este mai luminos, cu până la 1.500 nits. În cazul iPhone 13 Pro, maximul atins este de 1.200 nits.

Camera foto

În ceea ce privește fotografia, iPhone 13 Pro are 4 camere, trei în modulul instalat pe spate și una pentru selfie-uri. S21 Ultra 5G are 5 camere, dintre care patru sunt situate în spatele smartphone-ului și una pentru utilizare frontală.

iPhone 13 Pro are și senzor LiDAR pentru a ajuta la scanarea obiectelor 3D, precum și pentru a facilita estomparea fundalului în mod protret. Acesta este și principalul său factor de diferențiere în raport cu S21 Ultra 5G.

Zoom-ul optic al celui mai premium model al liniei Galaxy se remarcă însă prin faptul că oferă două formate de operare, în care un senzor oferă imagini cu o aproximare de până la 3x fără a afecta prea mult calitatea imaginii. A doua cameră poate mări până la 10x, iar acest lucru ajută la atingerea obiectelor mai îndepărtate.

La filmări, Galaxy S21 Ultra 5G se remarcă prin faptul că are „Modul Pro” și permite videoclipurilor înregistrate cu smartphone-ul să aibă culoarea și luminozitatea adaptabile tipului de conținut dorit. Pe de altă parte, iPhone 13 Pro are stabilizatorul de imagine direct pe senzorul. Acest mecanism ajută la menținerea imaginilor mai stabile, fiind capabil să compenseze pentru mișcările mâinilor utilizatorului.

Procesor și memorie

Deoarece sunt două telefoane de top, atât Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, cât și iPhone 13 Pro beneficiază de hardware  performant important în utilizarea zilnică în diferite activități. În practică, chipsetul A15 Bionic se dovedește a fi puțin mai rapid decât Exynos 2100, în general. Cu toate acestea, iOS nu este la fel de personalizabil, în comparație cu Android-ul cu One UI de la Samsung.

În ceea ce privește memoria RAM, Apple nu investește prea mult în această direcție, adoptând o configurație cu doar 6GB de RAM. Samsung, pe de altă parte, oferă alternative cu 12 GB și 16 GB. În ceea ce privește stocarea internă, atât iPhone 13 Pro, cât și S21 Ultra 5G oferă 128 GB, 256 GB, 512 GB și 1 TB ca alternative de spațiu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult