Șanse tot mai mici pentru o lansare iPhone 14 după calendarul obișnuit

13.07.2022
Șanse tot mai mici pentru o lansare iPhone 14 după calendarul obișnuit

Luna septembrie ar putea trece fără ca fanii Apple să poată măcar plasa o pre-comandă pentru modelul iPhone 14 dorit, problemele cu furnizorii de componente din China aruncând în derivă planurile companiei americane.

Puternic dependent de partenerii din China, Apple pare că nu mai reușește să depășească problemele ridicate de măsurile de carantină COVID forțate de PPC (Partidul Comunist Chinez) inclusiv asupra marilor centre industriale din China, reducând până la blocaj total atât activitatea partenerilor la vedere, responsabili cu asamblarea produselor Apple, dar mai ales pe cea a fabricanților de componente esențiale, precum ecranele de înaltă tehnologie comandate de americani.

Așa se face că Apple se regăsește acum într-o situație aparent fără ieșire, în care ecranele destinate versiunilor iPhone 14 cele mai scumpe sunt furnizate în număr oarecum suficient, însă cele care ar trebui să echipeze versiunea iPhone 14 „vanilla” cu cele mai multe comenzi, sunt aproape absente.

Potrivit informațiilor furnizate de CEO-ul companiei de analiză Display Supply Chain Consultants, Ross Young, aprovizionarea stocurilor de telefoane iPhone 14 este deja mult în urmă, lăsând șanse mici pentru organizarea unui eveniment de lansare Apple care să nu fie doar „pe hârtie”.

Potrivit definiției general acceptate, lansările „pe hârtie” sunt cele organizate cu mare fast și termene de livrare ambigue, cumpărătorii descoperind abia mai târziu că nu au de unde să cumpere, sau nu vor primi produsul râvnit într-un interval rezonabil de timp. Ar mai fi și varianta în care produsul lansat ajunge în magazine cu prețuri mult umflate, descurajând cererea după principiul ofertei foarte limitată.

În orice caz, se pare că și în cazul unei lansări după calendarul obișnuit, doar fanii Apple cu buzunare adânci vor putea să-și ducă visul la împlinire, comandând cel mai probabil un exemplar iPhone 14 Pro Max, pentru care există deja suficiente provizii de ecrane, raportat la volumul de fabricație programat de Apple.

Următorul pe lista „rarităților” ar fi iPhone 14 Plus, sursele din industrie inducând de peste trei ori mai puține ecrane disponibile pentru această variantă de echipare. De aici, problemele doar se adâncesc pentru modelul iPhone 14 „vanilla”, pentru care necesarul de ecrane este cu alte ordine de magnitudine mai mare.

În cel mai fericit caz, fanii Apple vor putea comanda modelul iPhone 14 cu ecran de 6.7 inch la un preț umflat, ceea ce nu ar fi neapărat un scenariu dezagreabil pentru Apple, având în vedere costurile de fabricație semnificativ mărite față de anul anterior. Problema este că profiturile ar putea ajunge mai degrabă la speculatorii care căpușează lanțul de vânzători retail, decât Apple în mod direct.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult