Snapdragon 820, noul chipset Qualcomm pentru telefoane high end, de două ori mai prietenos cu bateria

Ajutat de noul proces de fabricaţie pe 14nm cu tehnologie FinFET şi un nucleu de procesoare cu design complet refăcut, chipsetul Snapdragon 820 îmbunătăţeşte substanţial consumul de energie şi performanţele soluţiilor anterioare.

Potrivit Qualcomm, noul CPU pe 64 biţi bazat pe nucleul Kyro este de până la două ori mai eficient decât nucleul folosit în chipsetul Snapdragon 810. Desigur, asta nu înseamnă că vom avea parte de o dublare a performanţelor, însă cu siguranţă consumul de energie şi temperaturile de funcţionare vor fi ameliorate semnificativ.

Potrivit companiei, sporul de performanţă la partea de CPU este obţinut cu ajutorul nucleului grafic Adreno 530, a procesorului de semnal (Hexagon 680) şi a procesorului de imagine (Spectra), ale căror capabilităţi sunt folosite pentru a executa mai rapid anumite sarcini ce reveneau până acum exclusiv procesorului principal. Noul design de procesor preia astfel conceptul heterogenous computing implementat cu succes şi de AMD în propria gamă de procesoare APU pentru PC şi laptopuri.

Alte optimizări pentru creşterea performanţelor şi optimizarea consumului de energie ţin de modul în care chipsetul foloseşte mai multe nuclee de procesare simultan pentru a creşte performanţa aplicaţiilor, oprind imediat acele elemente rămase nefolosite.

Din păcate, fără mai multe teste practice care să demonstreze câştigul de performanţă obţinut, laudele aduse de Qualcomm trebuie privite cu o doză de scepticism. Putem spune însă cu suficientă încredere că Snapdragon 820 este mai mult decât un simplu upgrade adus modelului anterior, aportul de inovaţie şi tehnologii fiind consistent.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult