Sony, Nokia şi OnePlus lansează actualizări la Android 10 pe câteva modele. Iată lista telefoanelor „norocoase”

06.12.2019
Sony, Nokia şi OnePlus lansează actualizări la Android 10 pe câteva modele. Iată lista telefoanelor „norocoase”

Android 10 pare să se bucure de o lansare mai rapidă decât Android 9.0 Pie de anul trecut. Deja mai mulţi producători de top au actualizat modele mai vechi şi/sau au lansat noi dispozitive echipate cu noul sistem de operare, în timp ce alţii au anunţat planurile detaliate pentru actualizarea mai multor dispozitive. Astăzi, trei producători aduc pe unele dintre cele mai importante modele ale lor noul sistem de operare: Sony, Nokia şi OnePlus.

Sony Xperia 1 şi Xperia 5 primesc Android 10

Sony a lansat în 2019 două dispozitive high-end, pe care le-am testat şi noi: Xperia 1 şi Xperia 5. Acestea sunt foarte similare între ele din punct de vedere al hardware-ului, diferenţele fiind mai degrabă de dimensiuni. De altfel, până la lansarea lui Xperia 5, Sony deja reparase câteva probleme software, iar acum ambele modele fac tranziţia la Android 10.

Update-ul are aproximativ 700 MB, cu mult mai puţin decât cel de pe modelele Huawei, care necesită un download de 4,5 GB. Noul update adaugă noile funcţii din Android 10, cât şi noul update de securitate pe luna decembrie. Compania pregăteşte lansarea de update-uri similare şi pentru alte modele începând cu 2020.

Nokia 9 PureView este al doilea model HMD Global cu Android 10

După lansarea versiunii Android 10 pentru Nokia 8.1, flagship-ul de buget al companiei HMD Global, a venit momentul ca şi adevăratul flagship să facă tranziţia la noul sistem de operare. Astfel, primul telefon cu cinci camere de pe piaţă, rulează acum cel mia nou sistem de operare de la Google, într-o versiune „curată”.

Nokia lansează telefoane sub programul Android One, deci toate vor primi cel puţin două actualizări majore pe parcursul celor trei ani de suport, cu actualizări de securitate garantate, fie lunar, fie trimestrial, în funcţie de model.

HMD Global anunţă utilizatorii de Nokia 9 PureView să instaleze mai întâi actualizarea de securitate pentru luna decembrie, pentru a putea face update ulterior la Android 10.

OnePlus 6 şi 6T primesc OxygenOS 10.0.1 cu Android 10

Producătorul chinez OnePlus a fost unul dintre cei mai rapizi atunci când a venit vorba despre actualizarea la Android 10. Compania nu a „întârziat” decât câteva zile după lansarea oficială cu un pachet software finalizat pentru modelele OnePlus 7 şi 7 Pro, promiţând actualizare pentru generaţiile OnePlus 6 şi 6T în următoarele câteva luni. Se pare că au fost necesare încă trei luni de la acel moment pentru a livra acest update.

Iniţial, modelele OnePlus 6 şi 6T trebuiau să primească update-ul luna trecută, însă acesta s-a dovedit a fi problematic, aşa că a fost amânat până în decembrie.

Faţă de OxygenOS 9, noua versiune 10.0.1 bazată pe Android 10 aduce câteva îmbunătăţiri la capitolul captură foto, autentificare prin amprentă şi conexiuni la reţele Wi-Fi la 5GHz. De altfel, interfaţa a fost schimbată, iar patch-ul de securitate actualizat la cel din luna octombrie. Probabil că va fi lansat şi un certificat de securitate mai nou, înainte de finalul anului.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult