Sony Xperia M4 Aqua review

27.06.2015
Sony Xperia M4 Aqua review
Construcţie, design, ergonomie

Cu design inspirat de vârful de gamă Xperia Z3, modelul accesibil Xperia M4 Aqua atrage prin pachetul echilibrat de dotări oferite la un preţ mai uşor de suportat pentru utilizatorii de rând.

Sony Xperia M4 Aqua review

Prezentare, construcţie, design, ergonomie

Încadrat la gama mid-range, telefonul se prezintă într-o carcasă subţire şi cu aspect premium, adăpostind o configuraţie cu performanţe competitive motorizată de chipsetul Snapdragon 615, pusă în valoare cu un ecran HD de 5.0˝, respectiv două camere foto de 13MP şi 5MP.

Disponibil şi în variantă cu dual-SIM, Xperia M4 Aqua vine într-o carcasă rezistentă la apă şi praf, având partea din faţă protejată cu un scut din sticlă minerală rezistent la zgârieturi. Din considerente de reducere a costurilor, finisajul ales pentru spatele telefonului este confecţionat din policarbonat, păstrând însă aspectul de sticlă apreciat la modelul Z3. Designul în două nuanţe este completat de rama argintie, modelată cu forme rotunjite pentru o potrivire comodă în palme.

Carcasa de tip unibody nu prevede un capac detaşabil, slot-urile pentru cartelă SIM şi card microSD fiind accesibile din lateral, prin extragerea căpăcelelor prevăzute cu garnituri pentru etanşare. Doar conectorul microUSB este lăsat la vedere, însă şi acesta este protejat împotriva pătrunderii de lichide.

Sony Xperia M4 Aqua

Xperia M4 Aqua include buton dedicat pentru poze, permiţând activarea directă a aplicaţiei de captură folosind o apăsare prelungă. Instalat alături de clapeta pentru volum, butonul Power/Lock confecţionat din aluminiu este deosebit cu uşurinţă la atingere şi opune suficientă rezistenţă la apăsare pentru a nu predispune la acţionare accidentală în buzunar.

Mulţumită construcţiei predominant din plastic, carcasa de 7.3 mm grosime a rămas la o greutate confortabilă de 136 grame, iar asta fără a compromite autonomia estimată la aproximativ două zile, obţinută cu ajutorul unui acumulator de 2400 mAh.

Proiectat cu margini rotunjite şi spate perfect plat, Sony Xperia M4 Aqua este surprinzător de comod pentru un telefon cu ecran de 5.0˝, la această senzaţie contribuind şi greutatea în limite rezonabile. Suprafeţele lucioase netratate oleofobic (inclusiv ecranul) sunt însă un veritabil magnet pentru amprente, impunând curăţare periodică. Ţinând însă cont de preţul mult inferior top-ului de gamă Xperia Z3, finisajele mai puţin pretenţioase sunt un compromis acceptabil, mai ales că produsul finit arată aproape la fel de bine.

 

Ecran, Specificaţii, Autonomie

Ecran

Xperia M4 Aqua dispune de un ecran cu tehnologie Triluminous, oferind imagini la calitate exemplară, unghiuri de vizibilitate generoase şi contrast suficient. Luminozitatea imaginii este în general suficientă, chiar dacă o lăsăm ajustată în modul auto folosind senzorul ambiental. Totuşi, luminozitatea maximă ar putea să nu fie suficientă pentru folosirea sub soare puternic, mai ales dacă suprafaţa ecranului nu a fost curăţată în prealabil de urme de transpiraţie şi amprente.

Deşi nu stabileşte recorduri în privinţa densităţii de afişare (294ppi), rezoluţia 720×1280 pixeli întinsă pe diagonala de 5.0˝ este în limite confortabile, claritatea imaginii neavând de suferit atât timp cât nu privim ecranul de foarte aproape.

Sony Xperia M4 Aqua review

Ţinând cont de carcasa cu certificare IP68, rezistentă la praf şi scufundarea în apă până la adâncimea de 1.5 metri, includerea unei interfeţe touch care poate fi operată inclusiv cu mănuşi este un detaliu de luat în seamă, recomandând Xperia M4 Aqua şi pentru manevrarea în condiţii potrivnice de temperatură. Totuşi, producătorul nu recomandă acest model ca fiind rezistent la extreme de temperatură, astfel că expunerea la aceste condiţii trebuie limitată la durate cât mai scurte de timp.

Hardware

Sony Xperia M4 Aqua foloseşte o configuraţie de nivel mediu, având în centrul atenţiei chipsetul Snapdragon 615 ajutat cu 2GB memorie RAM. Produs de Qualcomm, acesta are în componenţă un modul quad-core la 1.5GHz de înaltă performanţă şi un al doilea modul quad-core la 1.0 GHz optimizat pentru folosirea eficientă a bateriei. Ambele module folosesc nuclee ARM Cortex-A53, performanţele fiind astfel decise doar de frecvenţa maximă pe care o pot atinge. Chip-ul mai include şi un procesor grafic din seria Adreno 405, respectiv modul LTE Cat. 4 (până la 150Mbps).

Specificaţii

 • Ecran: 5,0”, IPS, 1280 x 720 pixeli, Gorilla Glass 3
 • Sistem de operare: Android 5.0
 • Chipset: Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615
 • Procesor: quad-core 1.5 GHz + quad-core 1.0 GHz
 • Procesor grafic: Adreno 405
 • RAM: 2 GB
 • Memorie: 8/16 GB
 • Card: MicroSD, 128 GB max
 • Date: HSPA, LTE Cat. 4
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac dual-band
 • Bluetooth: 4.1, A2DP, EDR
 • USB: microUSB 2.0  
 • Cameră foto: 13 MP cu blitz LED
 • Filmare video: Full HD (1920 x 1080/30 FPS)
 • Cameră foto frontală: 5 MP
 • Baterie: 2400 mAh
 • Dimensiuni: 145.5 x 72.6 x 7.3 mm
 • Greutate: 136 grame
 • Altele: Radio FM, NFC, Wi-Fi Direct, DLNA                                                            

Testat în varianta cu 8GB memorie internă (există şi o versiune cu 16GB), telefonul prezintă un serios deficit în ce priveşte spaţiul de stocare intern disponibil pentru instalarea de aplicaţii şi datele utilizatorilor. Deşi putem apela la un card microSD pentru suplimentarea spaţiului de stocare, cantitatea de numai 1.8GB memorie internă ar putea limita numărul de aplicaţii care pot fi instalate şi chiar împiedica folosirea anumitor jocuri de Android.

Deşi oferă performanţe solide şi funcţionare stabilă, Xperia M4 Aqua pare să aibă probleme cu disiparea căldurii generate de componentele electronice aflate la interior. Navigarea paginilor web încărcate de conţinut dinamic şi animaţii, unele jocuri de Android sau folosirea prelungită a funcţiei de filmare pot duce temperaturile resimţite la partea superioară a ecranului şi pe spatele carcasei la valori nu tocmai confortabile. Din fericire acest neajuns nu pare să aibă consecinţe asupra stabilităţii sistemului de operare sau a aplicaţiilor folosite.

Autonomie

Lăudat de producător ca având o autonomie  de 2 zile, Sony Xperia M4 Aqua se achită de promisiune doar în condiţiile unui regim de utilizare modest, cu puţine minute vorbite şi doar sesiuni ocazionale de navigare web pin conexiune WiFi şi 3G.

În schimb, dacă optăm pentru acces permanent la internet în preajma reţelelor WiFi, purtăm aproximativ o oră de apeluri telefonice în fiecare zi şi suntem fani ai jocurilor de Android, autonomia va scădea la puţin peste o zi.

 
Software

Software

Sony Xperia M4 Aqua este livrat cu sistemul Android 5.0, a cărui interfaţă poartă trăsăturile caracteristice liniei de telefoane Xperia, adaptată însă la conceptul Material Design.

Meniul de blocare e ecranului lăsat fără widget-uri ne întâmpină cu un ceas digital supradimensionat, respectiv scurtături pentru acces rapid la funcţia de apelare şi camera foto. În mod normal ascunsă, lista de notificări poate fi activată cu o alunecare în jos. Mesajele de notificare nou primite sunt arătate direct pe ecran, în casete rectangulare activate cu o dublă-atingere.

Ecranul principal este împărţit în 5 pagini virtuale, selectabile prin alunecări stânga-dreapta. În funcţie de nevoi, pot fi setate până la 7 pagini separate, ultima selectată rămânând permanent la vedere. Telefonul poate fi personalizat cu ajutorul colecţiei de teme pentru interfaţă, cât şi aplicând imagini wallpaper statice sau dinamice, respectiv widget-uri şi scurtături pentru aplicaţiile instalate.

Secţiunea notificări este activată printr-o alunecare din partea de sus a ecranului şi poate fi extinsă cu o a doua alunecare pentru accesare listei cu setări rapide. Aceeaşi rezultat poate fi obţinut într-un singur pas folosind o alunecare cu două degete.

Lista cu aplicaţiile instalate este împărţită pe mai multe pagini selectabile şi pot fi sortate în funcţie de preferinţe: manual, în ordine alfabetică sau frecvenţa utilizării. Tot din meniul activat cu o alunecare stânga-dreapta putem accesa magazinul Play Store, respectiv dezinstala aplicaţiile de care nu avem nevoie.

Xperia M4 Aqua foloseşte Task Managerul implicit pentru Android 5.0, oferind listă derulabilă şi opţiune pentru închidere imediată a aplicaţiilor active. Tot din Task Manager putem schimba şi tab-urile deschise în web browser, prezentate ca şi aplicaţii individuale.

 

Camera foto, Preţ şi Concluzie

Camera foto

Echipat cu o cameră foto de 13MP, Xperia M4 Aqua oferă poze detaliate şi cu bun nivel de contrast şi culori plăcute privirii, chiar dacă un pic prea saturate.

În ce priveşte nivelul de zgomot, camera foto dă rezultate excelente atât sub lumină solară directă, dar şi cer înnorat, o pierdere uşoară a detaliilor putând fi observată doar în porţiunile umbrite din imagini.

Altfel stau lucrurile când vine vorba de poze făcute la interiorul încăperilor sau pe înserat, timpul de expunere prea mare făcând dificilă obţinerea unor imagini clare.

Prevăzută cu funcţie de stabilizare şi suport pentru formatul 1080p/30fps, funcţia de filmare dă rezultate excelente în ce priveşte calitatea imaginii, singurul neajuns fiind dimensiunea cam mare a fişierelor rezultate (aprox. 150MB/minut de înregistrare).

video sample download

Recomandată pentru apeluri video şi poze selfie, camera frontală de 5MP se face remarcată prin unghiul larg de vizibilitate, potrivit pentru poze făcute de aproape.

Preţ şi disponibilitate

Sony Xperia M4 Aqua poate fi găsit în magazinele din ţara noastră la preţuri începând cu 1400 Lei în variantă cu 8GB memorie internă, respectiv 1500 Lei pentru modelul cu 16GB.

Sony Xperia M4 Aqua

Concluzie

Elegant, cu ecran generos şi performanţe competitive, Sony Xperia M4 Aqua este un smartphone de luat în seamă, mai ales dacă suntem interesaţi de acces la reţele 4G şi protecţia suplimentară oferită de carcasa rezistentă la apă şi praf.

Autonomia bateriei nu pune probleme, iar camera foto de 13MP dă rezultate bune atât timp cât lumina ambiantă este din belşug.

Din păcate finisajele predominant din plastic nu sunt chiar la nivelul unui smartphone de top, iar ecranul cu tratament oleofobic insuficient este dificil de menţinut curat. 

Părţi pozitive

Aspect plăcut şi construcţie solidă
Ecran IPS de bună calitate
Performanţe competitive
Autonomie mulţumitoare
Android 5.0

Părţi negative

Tratament oleofobic insuficient
Cameră foto cu rezoluţie mare, dar performanţe modeste în condiţii de lumină slabă

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult