Sony Xperia Z3 review

09.10.2014
Sony Xperia Z3 review
Prezentare, construcţie, ergonomie

Spre deosebire de ceilalţi rivali din domeniul telefoniei mobile, Sony lansează anual două vârfuri de gamă, compania încercând astfel să ţină trează atenţia cumpărătorilor şi să ofere la intervale regulate de timp ceva care este sau măcar pare nou. Acest ciclu de dezvoltare cu lansări la fiecare şase luni afectează însă ritmul inovaţiei, nu puţini fiind cei care îi reproşează companiei schimbările prea mici survenite de la o generaţie la alta, si rămâne de văzut dacă noul Xperia Z3 reuşeşte să-si depăşească semnificativ predecesorul lansat în primăvară.

Prezentare, construcţie, ergonomie

La începutul anului trecut, compania Sony a lansat vârful de gamă Xperia Z şi a prezentat totodată un design nou care a fost ulterior preluat şi ajustat pentru alte telefoane sau tablete din portofoliul său. Nou lansatul Xperia Z3 foloseşte un design asemănător, însă schimbările subtile făcute de producător sunt probabil cele mai vizibile de la debutul gamei Xperia Z până acum.

Cei care îndrăgesc designul OmniBalance pot sta liniştiţi deoarece cele mai multe dintre elementele constructive favorite sunt încă acolo, pe lista acestora regăsindu-se spatele plat acoperit cu sticlă, butoanele metalice cu dimensiuni reduse, capacele emblematice care protejează conectorii sau caracteristicul buton circular argintiu Power/Lock.

Sony Xperia Z3: un design familiar

Spre deosebire de predecesorii săi, Xperia Z3 abandonează inserţiile centrale ale muchiilor laterale ale carcasei şi oferă o ramă rotunjită şi netedă care este fabricată aproape integral din aluminiu. Acest element constructiv aduce oarecum cu rama carcaselor modelelor Lumia 925 sau iPhone 6, însă Sony a evitat profilul semicilindric si a preferat o îmbinare ceva mai bine reliefată între zonele metalice şi cele din sticlă.

Sony Xperia Z3: un spate simplu acoperit integral cu sticlă

Rama laterală este fabricată din aluminiu eloxat, singurele excepţii fiind colţurile şi capacele protectoare, care sunt fabricate din material plastic. Probabil că segmentele amplasate la colţuri, care se armonizează foarte bine coloristic cu metalul care le încadrează, sunt menite să separe atât antenele externe cât şi să protejeze mai bine carcasa de eventualele impacturi dure cu solul.

Sony Xperia Z3: o ramă laterală din aluminiu fără tradiţionala inserţie OmniBalance

Cu excepţia conectorului audio jack, toate elementele suplimentare ale carcasei sunt amplasate pe cele două margini laterale. În partea stângă se găsesc conectorul MicroUSB (ascuns sub un capac protector) şi conectorul magnetic proprietar pentru încărcare, în timp ce partea dreaptă oferă butoanele pentru volum, cameră foto şi Power/Lock, precum şi locaşurile MicroSD şi Nano SIM, ascunse şi ele sub un capac ermetic. Tot sub acest capac este ascuns şi minusculul buton Reset.

Sony Xperia Z3: emblematicul buton rotund Power/Lock şi butoanele pentru volum audio şi cameră

Partea frontală este banal de simplă, remarcându-se doar implementarea diferită a difuzoarelor frontale, care acum folosesc duze mici standard în locul grilajelor de mari dimensiuni de la generaţia anterioară. Sub stratul protector de sticlă se ascund senzorii frontali, obiectivul camerei foto şi, în colţul din stânga-sus, şi un LED pentru semnalizare perfect camuflat.

Sony Xperia Z3: conectorul magnetic pentru andocare şi capacul de protectie MicroUSB

La fel ca în cazul modelelor anterioare, şi carcasa lui Xperia Z3 este rezistentă la praf şi apă. Spre deosebire de Xperia Z2 şi Xperia Z1, care au avut ataşată o certificare IP58, Xperia Z3 a fost uşor îmbunătăţit şi este certificat IP68. Aceasta înseamnă că noul Xperia Z3 oferă aceeaşi rezistenţă la apă (imersiune la adâncimi mai mari de un metru timp de cel mult 30 de minute), dar oferă în plus o carcasă perfect ermetică la praf.

Aceste schimbări de design sunt însoţite de o reducere uşoară a parametrilor fizici, Xperia Z3 fiind mai scund, mai îngust, mai subţire şi mai uşor decât predecesorul său. Aceste schimbări poate că nu par semnificative atunci când ne uităm strict la cifre, diferenţele fiind de circa 1 milimetru şi, respectiv, 11 grame, însă Xperia Z3 pare semnificativ mai puţin voluminos şi butucănos decât Xperia Z2 în timpul utilizării. În acelaşi timp, noul aspect este bine-venit, o mică schimbare a designului OmniBalance făcând din Xperia Z3 un produs mult mai elegant decât strămoşii săi.

Sony Xperia Z3: un locaş NanoSIM cam dificil de accesat

Calitatea construcţiei este foarte bună, Sony oferind o carcasă rigidă cu finisaje frumoase, capace protectoare care se închid bine şi butoane fără joc deranjant. Abandonarea ramei laterale de la modelele anterioare în favoarea uneia fabricată dintr-un singur material afectează însă aderenţa, Xperia Z3 fiind ceva mai alunecos decât acestea. În final, alte două aspecte enervate mai mici sunt modul de implementare a locaşului Nano SIM, cartela folosind o tăviţă minusculă din material plastic care este greu de extras şi uşor de rupt, si amplasarea butoanelor pentru volum, care par mereu greu de atins pentru că sunt amplasate prea jos.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Telefoanele Xperia S, Xperia T şi Xperia Z de la Sony au fost criticate pentru ecranele neimpresionante, mai ales pentru că era vorba totuşi de nişte vârfuri de gamă scumpe, însă Sony a început să reacţioneze la critici începând cu Xperia Z1. După introducerea tehnologiei TRILUMINOS, Z2 a plusat cu un ecran IPS mai bun, iar Xperia Z3 oferă, în sfârşit, un ecran cu care celor de la Sony nu mai trebuie să le fie ruşine.

Sony a ales un panou IPS care nu exagerează cu saturaţia, acesta neoferind culori atât de vii precum modelele AMOLED şi IPS remarcate la Galaxy S5 şi One M8 şi apropiindu-se mai degrabă de calibrarea văzută la Lumia 1020 sau G3. Cei care preferă culorile cât mai naturale posibil vor aprecia , de pildă, faptul că imaginile capturate şi vizionate pe ecran sunt foarte apropiate de ceea ce pot vedea şi cu proprii lor ochi. Cu excepţia nivelului de negru, care nu este decât mulţumitor, ecranul de pe Xperia Z3 se remarcă prin luminozitatea excelentă, unghiuri bune de vizualizare, contrastul ridicat şi lizibilitatea bună în lumina solară directă.

Sony Xperia Z3: în sfârşit, un ecran IPS competitiv

Rezoluţia panoului este de 1920 x 1080 pixeli, Sony preferând să rămână în lumea Full HD şi să lase experimentele QuadHD pentru cei dispuşi să rişte. După ce am fost uşor dezamăgiţi de prestaţia ecranului QHD de pe G3, această decizie nu ni se mai pare atât de conservatoare, iar densitatea de 424 ppi rămâne oricum excelentă atât timp cât nu vă puteţi lăuda cu o privire de vultur.

La fel ca Xperia Z2, noul telefon Sony foloseşte un procesor Snapdragon 801, de data aceasta setat la frecvenţa superioară de 2,5 GHz deoarece este vorba de un model MSM8974-AC. Probabil că unii potenţiali cumpărători ar fi preferat să vadă la lucrul noul Snapdragon 805, însă Sony a preferat şi aici să marşeze pe o soluţie deja cunoscută şi testată. După cum era de aşteptat, performanţele se încadrează în nota cu care ne-au obişnuit toate terminalele de vârf cu Snapdragon 801 care au apărut din primăvară până acum, Xperia Z3 fiind un terminal extrem de puternic care nu se va împiedica de nici o aplicaţie de Google Play.

Rezultate teste (3Dmark, AnTuTu 5.1, Vellamo 3 HTML, Quadrant, GFXBench 3 şi A1 SD Bench)

Specificaţii

 • Ecran: 5,2”, IPS, 1920×1080 pixeli, Triluminos
 • Sistem de operare: Android 4.4.4
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 801 (MSM8975-AC)
 • Procesor: Krait 400, 2,5 GHz, quad-core
 • Procesor grafic: Adreno 330
 • RAM: 3 GB
 • Memorie: 16 GB
 • Card: MicroSDXC, 128 GB max.
 • Date: HSDPA, HSUPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth: 4.0, A2DP
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 20,7MP, senzor 1/2.3”, obiectiv F/2.0
 • Filmare video: UHD
 • Cameră foto frontală: 2,2 MP
 • Baterie: 3100 mAh
 • Dimensiuni: 146 x 72 x 7,3 mm
 • Greutate: 152 grame
 • Altele: Wi-Fi Direct, DLNA, radio FM, certificare IP68, NanoSIM

Sony s-a lăudat că Xperia Z3 este telefonul de vârf cu cea mai bună autonomie, iar aceasta afirmaţie nu a fost doar o vorbă în vânt deoarece acesta nu a fost întrecut decât de telefoanele-gigant cu baterii mai mari precum HTC One Max, LG G Flex sau Huawei Ascend Mate. Bateria cu o capacitate de 3100 mAh a oferit o autonomie de circa 45 de ore, această perioadă fiind obţinută într-un regim mediu de utilizare care a implicat activarea conexiunilor Wi-Fi şi 3G câte 8 ore pe zi, utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Messenger, Twitter, Skype) şi utilizarea diverselor aplicaţii pentru un timp total de ecran de circa patru ore.

Cheia acestei autonomii mari este optimizarea foarte bună a modulelor radio si a procesării în standby, telefonul consumând foarte puţin cu ecranul stins şi conexiunile de date activate. Aceasta perioadă a fost obţinută fără activarea vreuneia din opţiunile de Power Management, în cazul în care aveţi nevoie de mai mult putând stoarce ceva autonomie în plus prin activarea Stamina Mode.

Software şi telefonie

Bazat pe versiunea 4.4.4 a sistemului de operare Android, software-ul de pe Xperia Z3 nu ascunde prea multe surprize deoarece nu se depărtează prea mult de ce am văzut deja la Xperia Z2. Ca noutăţi s-ar putea remarca doar modulul de înregistrare a ecranului, opţiunea suplimentară Ultra Stamina pentru economisirea bateriei şi suportul pentru gesturi care permite aprinderea ecranului printr-o atingere dublă sau preluarea apelurilor prin ridicarea telefonului la ureche.

Ca de obicei, Sony nu s-a îndepărtat prea mult de designul şi codul Android standard, iar acest lucru este îmbucurător deoarece compania poate oferi astfel un sistem de operare extrem de rapid. În plus faţă de ceea ce oferă Android s-ar putea remarca App Drawer-ul cu meniu lateral din care se poate face repede managementul aplicaţiilor instalate, suportul pentru teme de interfaţă (care nu sunt însă gratuite), serviciul de recomandări What’s New (limitat doar la aplicaţii şi jocuri în România) şi un Notification Area cu scurtături care pot fi particularizate după dorinţă.

Sony Xperia Z3 oferă preinstalată aplicaţia Lifelog, serviciul propriu care centralizează diversele activităţi din timpul zilei cum ar fi mersul pe jos, alergarea, deplasarea cu mijloacele de transport, minutele petrecute în jocuri sau browser, numărul de imagini capturate, mesajele primite şi alte detalii de acest fel. Aceste informaţii sunt apoi centralizate într-un prezentare cronologică atractivă din punct de vedere grafic pentru care sunt oferite şi informaţii pentru geo-localizare, însă unele date, cum ar fi numărul de ore dormite, necesită utilizarea brăţării inteligente Sony SmartBand.

La fel ca alte terminale Sony, si Xperia Z3 beneficiază de compatibilitatea cu gamepad-urile DualShock 3 şi 4 şi oferă astfel o modalitate superioară de control. Spre deosebire de acestea, Xperia Z3 se poate aşeza pe stativ special creat pentru DualShock 4, se poate conecta la o consolă PlayStation 4 şi poate oferi acces Remote Play la toate jocurile create pentru consola Sony. Acest sistem, similar celui folosit deja de PlayStation Vita sau de rivalul NVIDIA Shield, va fi însă disponibil abia din noiembrie şi nu a putut fi testat în acest moment.

Sony Xperia Z3 foloseşte, la fel ca modelul anterior, două difuzoare frontale care îndeplinesc funcţiile de cască, respectiv de difuzor pentru tonurile de apel. Sunetul redat în timpul convorbirilor telefonice este puternic, însă răspunsul în frecvenţă este destul de anemic deoarece difuzorul amplifică puternic mediile şi estompează joasele şi înaltele. Difuzorul identic din partea inferioară are un comportament similar: acesta oferă un volum puternic care va face să nu rataţi prea multe apeluri, dar foloseşte aceeaşi filtrare stranie nedorită, care se remarcă în special în cazul utilizării funcţiei Speaker. Microfonul oferă o atenuare foarte eficientă a zgomotului ambiental, fidelitatea şi volumul său fiind mulţumitoare.

Deoarece partea frontală este perfect plată iar carcasa nu rezonează deloc, Xperia Z3 suferă de problema care am remarcat-o şi în cazul altor telefoane cu design asemănător: aşezarea cu faţa în jos se soldează cu o atenuare drastică a volumului. Telefonul oferă un sistem de notificări luminoase, însă software-ul nu oferă nici o opţiune pentru particularizarea acestuia.

Sony Xperia Z3: difuzoarele frontale sunt puternice, dar au o fidelitate modestă

Captură foto şi video

Sony Xperia Z3 foloseşte un senzor Exmor RS de 1/2,3” cu rezoluţie de 20 MP, la fel ca predecesorii săi Z1 şi Z2. Unul dintre cele mai mari modele de senzor implementate pe un telefon mobil, acesta este depăşit doar de modulele foto din Nokia 808 PureView şi Nokia Lumia 1020. Senzorul este însoţit de un obiectiv luminos cu diafragmă F/2.0, această combinaţie promiţând o captură foto performantă.

Sony Xperia Z3: camera foto cu senzor de 20,7 MP şi obiectivul din seria G cu F/2.0

După cum se observă din imaginile ataşate, camera foto din Xperia Z3 stă bine la multe capitole. Captura se remarcă prin culorile naturale frumoase, contrastul şi luminozitatea bune, expunerea corectă şi dinamica suficient de amplă. Nivelul zgomotului de imagine este cam mare, acesta afectând din fericire doar luminanţa, nu şi mult mai deranjanta crominanţă. Obiectivul se remarcă prin distorsiunile şi aberaţiile reduse, chiar şi colţurile extreme ale imaginilor având o claritate suficient de bună.

Din păcate, Sony ratează lamentabil să exploateze potenţialul bun al perechii senzor-obiectiv şi foloseşte aceeaşi procesare mediocră ca până acum. Combinaţia dintre algoritmul nesatisfăcător de filtrare a zgomotului şi  rutinele agresive de sharpening generează imagini sub aşteptări, acestea remarcându-se negativ prin exagerarea vizibil artificială a detaliilor, prin zgomotul de imagine insuficient de bine filtrat şi, ocazional, prin apariţia unor zone în care post-procesarea dă rateu iar imaginea pare mâzgălită.

Comportamentul în lumină slabă este neaşteptat de bun, camera reuşind să obţină timpi de expunere suficient de mici fără a urca sensibilitatea mai sus de ISO 1600 si fără a beneficia de ajutorul unui sistem de stabilizare optic. Deşi claritatea imaginilor este mai mult decât mulţumitoare la o primă vedere, problemele de procesare reclamate la captura diurnă sunt mult accentuate de nivelul mai ridicat de zgomot, iar slăbiciunea algoritmilor de procesare folosiţi de Sony este şi mai evidentă.

La fel ca Nokia, Sony s-a gândit să fructifice rezoluţia mare a senzorului şi să folosească un mod de oversampling. Modul Inteligent Auto capturează imagini la o rezoluţie de 8 MP, însă, cum Sony nu a dezvăluit dacă a implementat vreun algoritm specializat de procesare, probabil că Xperia Z3 face doar o simplă redimensionare. Japonezii nu au exploatat suficient de bine nici ideea zoom-ului fără pierderi de calitate prin decuparea unei porţiuni din senzor pe care am văzut-o la lucru pe Lumia 1020 sau Lumia 930. Camera oferă o astfel de facilitate în modul de lucru Inteligent Auto, însă nivelul de zoom nu este blocat doar în gama non-destructivă, iar punctul de trecere la oribilul zoom-ul digital nu este semnalizat corespunzător şi va genera multe rateuri.

Din fericire, captura video nu suferă de aceste deficienţe, cadrele fluxurilor video fiind lipsite de agresiva procesare şi artefactele neplăcute provocate de aceasta. Fluxul video oferă culori frumoase, un nivel bun de detalii şi o focalizare continuă precisă şi rapidă, singurele deficienţe fiind supra-expunerea ocazională şi unele mici artefacte de compresie. Xperia Z3 oferă şi captură video la rezoluţie UHD şi bitrate de 60 Mbps, însă aceasta suferă de aceeaşi problemă ca la Xperia Z2: supraîncălzirea şi oprirea automată a înregistrării după 6-7 minute.

Eşantion video Full HD (ZIP, 172MB)

Eşantion video UHD (ZIP, 282MB)

Aplicaţia camerei foto se remarcă viteza bună de focalizare şi prin multitudinea de moduri suplimentare de captură, lista acestora incluzând filmare cu încetinitorul (720p/120), captură foto în rafală cu Best Shot, Panorama şi streaming direct către YouTube sau Facebook. Posibilităţile de control avansat a capturii foto sunt însă destul de limitate, aplicaţia oferind doar opţiuni pentru ajustarea sensibilităţii, a balansului de alb şi a modului de măsurare a expunerii.

Camera oferă şi o gamă variată de şabloane pentru captură (peisaj, nocturn, sportiv etc), însă acestea sunt accesibile doar atunci când camera este setată pe captura la 8 MP (cum sau fără Inteligent Auto).

Redare media, GPS şi concluzii

Amatorii de muzică vor descoperi cu încântare că Xperia Z3 este player portabil competent, calitatea redării în căşti fiind foarte bună. Sunetul redat are o fidelitate bună şi este destul de bine echilibrat, remarcându-se joasele bine definite şi mediile puternice, ca singură deficienţă putându-se remarca doar înaltele ceva cam anemice şi cam distorsionate. Cei care vor mai mult au la dispoziţie un egalizator paragrafic cu 5 benzi, un modul de sharpening, o procesare surround care imită diverse medii acustice şi normalizare în timp real a volumului. Amatorii de fidelitate cu orice preţ vor aprecia probabil ieşirea Hi-Fi prin intermediul conectorului USB, care permite conectarea unui DAC extern de înaltă fidelitate.

Aplicaţia Walkman este una bine-cunoscută, aceasta oferind o galerie media bazată pe imagini care oferă sortarea pieselor după artist, album, sau director, integrare Gracenote pentru descărcarea tag-urilor suplimentare, căutare, integrarea DLNA client/server şi liste de redare. Printre aceste liste de redare este ascuns şi SenseMe, modulul care analizează piesele locale şi le grupează în functie liste în funcţie de tempo. Suportul pentru codec-uri este banal, remarcându-se în plus doar compatibilitatea cu fişierele FLAC.

Aplicaţia pentru redarea filmelor foloseşte o interfaţă similară la fel de bogată în elemente grafice dinamice. Pe lângă procesarea audio disponibilă şi în cadrul aplicaţiei Walkman, Movies mai oferă procesarea de imagine X-Reality, un Pan and Scan slab care oferă doar opţiunea suplimentară Fit, integrare Gracenote pentru descărcarea informaţiilor suplimentare despre filme şi recunoaşterea automată a serialelor TV. Suportul pentru codec-uri include H.264, DivX şi XviD, însă dezamăgeşte prin lipsa compatibilităţii AC3 şi DTS.

Movies oferă suport pentru subtitrări, opţiunile acestui modul permiţând alegerea diverşilor parametri pentru font, culoare sau fundal. Faţă de implementarea şchioapă remarcată în vară la Xperia Tablet Z2 Tablet, Movies este acum capabil să citească atât subtitrări interne cât şi externe, suportul Unicode bun permiţând şi afişarea fără probleme a caracterelor cu diacritice.

Difuzoarele frontale ne-ar putea duce cu gândul la faimosul BoomSound de pe telefoanele HTC din seria One, însă perechea de difuzoare Sony nu poate rivaliza sub nici o formă cu acestea. Volumul este ridicat, deşi nu atât de ridicat ca în cazul sistemului audio HTC, însă fidelitatea este mediocră deoarece sunetul are o rezonanţă plastifiată, joasele practic nu există iar înaltele sunt înecate de mediile prea puternice. Acolo unde fidelitatea nu este neapărat necesară, cum ar fi de pildă cazul filmelor cu dinamică slabă sau al jocurilor cu un ambient sonor sărac, difuzoarele oferă un volum bun şi o separaţie stereofonică utilă.

Sony a împerecheat cipul GPS din procesorul Qualcomm cu un sistem bun de antene, Xperia Z3 oferind un semnal puternic şi stabil. Achiziţia asistată la cald sau rece este foarte rapidă, iar precizia localizării şi a procesării deplasării sunt foarte bune, Xperia Z3 fiind astfel un partener solid pentru cei care intenţionează să-l folosească drept navigator GPS auto.

Concluzii

Mai subţire, mai uşor şi mai elegant decât predecesorii săi din gama de vârf de la Sony, Xperia Z3 este un terminal care ne-a impresionat prin designul îmbunătăţit şi construcţia bună. Din fericire, Sony a ales de data aceasta un ecran bun, eliminând astfel criticile anterioare, şi l-a completat cu o platformă hardware puternică, un software foarte fluid şi o baterie mare care oferă o autonomie excelentă. Singurele deficienţe majore sunt, din păcate, eterna procesare foto de slabă calitate folosită de Sony, care distruge potenţialul unei camere foto promiţătoare, şi preţul puţin cam piperat.

Părţi pozitive

dimensiuni şi design
autonomie excelentă
ecran
performanţe software
redare media
carcasă rezistentă la praf şi apă

Părţi negative

cameră foto subminată de procesarea slabă
preţ
fidelitatea neimpresionantă a difuzoarelor
carcasă alunecoasă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News