Sony Xperia T, un Android discret şi elegant

28.01.2013
Sony Xperia T, un Android discret şi elegant

După despărţirea de Ericsson şi preluarea integrală a fostei divizii comune de terminale mobile, Sony a început uşor să vândă mai mult şi sa obţină profituri mai mari. După primul val de terminale care au purtat doar numele japonezilor, aceştia au lansat la începutul toamnei un al doilea model de vârf. Chiar dacă acesta a ajuns cam târziu atât pe piaţa cât şi în mâinile noastre, acesta este un bun obiect de studiu pentru evoluţia companiei până în clipa în care Xperia Z va ajunge în magazine.

Construcţie, design, ergonomie

Lansată acum un an, seria NXT a oferit un design rectangular aproape perfect, iar modelele ulterioare care au purtat numele Sony nu s-au depărtat foarte mult de acesta. Pentru carcasa modelului Xperia T, Sony s-a întors însă la unul dintre cele mai frumoase terminale care au rezultat în urma colaborării cu Ericsson: Xperia Arc. La fel ca acesta, Xperia T oferă o carcasă cu un profil zvelt, curbura concavă a părţii posterioare fiind nu doar un artificiu original de design menit să creeze impresia de eleganţă, ci şi un mod de a asigura o priză superioară în mâna utilizatorului.

Spre deosebire de carcasa antemergătorului, Xperia T nu face abuz de elemente cromate sau linii curbe în exces, carcasa fiind complet neagră iar partea frontală aproape perfect rectangulară. Rezultatul este un terminal monocromatic foarte sobru, dar care reuşeşte totodată să se facă remarcat prin liniile sale particulare, unul dintre acele nu tocmai numeroase terminale care reuşesc să cucerească genuri diferite de utilizatori.

Materialul omniprezent folosit de Sony este plasticul. Capacul posterior nedetaşabil, care acoperă şi două treimi din muchia laterală curbată, este fabricat dintr-un material cu o granulaţie fină care dă senzaţia unui material cauciucat. Partea frontală este acoperită integral de sticla protectoare a ecranului, rama acestuia, care acoperă şi restul de o treime din rama laterală, fiind fabricat din plastic lucios.

Un al aspect pozitiv al terminalului este dat de dimensiuni. Având un ecran cu diagonală de 4,55”, acesta nu este în nici un caz mic, însă prin utilizarea foarte bună a spaţiului frontal, acesta este puţin mai compact decât celelalte modele din această clasă. Partea frontală, care are 129.4 x 67.3 mm, este ceva mai mică decât a celorlalte terminale din clasa 4,5-4,7”, iar acest aspect este important pentru cei care nu se prea dau în vânt după goana după diagonale tot mai mari. Eleganta curbură a capacului posterior are şi un dezavantaj, terminalul având o grosime de 9,4 milimetri dar şi un volum interior ceva mai redus, ceea ce a redus spaţiul util care ar fi putut găzdui un acumulator mai mare.

Lipsit de taste frontale, pe care Sony le-a înlocuit cu butoanele software din Android 4.0,  Xperia T oferă un aranjament interesant pentru restul elementelor pentru control. Tasta Power/Lock este amplasată la jumătatea ramei laterale, o poziţie mult mai confortabilă pentru cei cu mâini mai mici, iar camera foto are un buton dedicat. Aşezarea butoanelor pentru controlul volumului nu este însă la fel de fericită, acestea fiind amplasate prea jos pentru a permite reglajul rapid al volumului convorbirilor atunci când ţineţi deja terminalul la ureche.

Deoarece bateria şi nici capacul posterior nu sunt detaşabile, slotul Micro SIM şi cel Micro SD au fost ascunse sub un capac lateral suficient de bine conceput pentru a nu se desface accidental.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Atunci când Sony a lansat Xperia Tablet S, utilizarea panoului IPS ne-a făcut să sperăm că japonezii au avut şi ei revelaţia că pretenţiile utilizatorilor au crescut şi că panourile lor standard nu mai corespund. Din păcate nu este cazul, Xperia T folosind acelaşi panou TN pe care l-am văzut implementat pe modelele NXT. Acesta oferă un contrast bun şi negru profund, însă culorile sunt fade. Luminozitatea maximă nu este prea impresionantă iar unghiurile de vizualizare sunt slabe, o rotire cu 30-45 de grade ducând la inversiuni de culoare şi gamma exagerat.

Din punct de vedere al rezoluţie, Xperia T stă mult mai bine. Rezoluţia HD înghesuită pe un ecran de 4,55” oferă o densitate de 323 ppi, textul fiind bine definit iar detaliile imaginilor, exceptând bineînţeles pierderile coloristice generate de matricea TN, fiind bune.

Debutând în primăvara anului trecut odată cu terminalul HTC One S, platforma MSM8260A de la Qualcomm a fost una dintre revelaţiile MWC 2012, aceasta aducând prima o bună parte din îmbunătăţirile platformei Cortex-A15. Între timp însă, producătorii au trecut la chipuri mai puternice, iar dacă Xperia T este un telefon performant, utilizarea acestui chip reliefează una dintre probleme care au afectat vânzările Sony în 2011 şi 2012: mereu au fost cu un pas în urmă.

Prestaţia MSM8260A este deja binecunoscută utilizatorilor, nucleu Krait dual-core tactat la 1,5 GHz  permiţând egalarea sau depăşirea nucleelor quad bazate pe arhitectura Cortex-A9.  Performanţele procesului grafic Adreno 225 sunt doar mulţumitoare, acesta putând rula practic cam orice joc din Play Store la rezoluţia nativă, însă fiind în mod vădit inferior modelelor de la ARM sau Imagination Technologies. În plus, este regretabil că un joc pretenţios precum Need for Speed Most Wanted nu este compatibil, cum de altfel nu este compatibil nici cu generaţia următoare APQ8064, pentru că acesta ne-ar fi edificat în mod clar asupra capacităţilor grafice.

 • Ecran: 4,55”, 1280 x 720 pixeli,
 • Sistem de operare: Android 4.0.4
 • Chipset: Qualcomm MSM8260A
 • Procesor: Krait, 1,5 GHz, dual-core
 • GPU: Adreno 225
 • RAM: 1 GB
 • Memorie:  16 GB (11GB disponibili)
 • Card: MicroSD, 32GB
 • 3G: HSDPA 42.2 Mbps, HSUPA, 5.76 Mbps
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n, dual-band, DLNA, hotspot, Wi-Fi Direct
 • Bluetooth: 3.1, A2DP
 • GPS: Da, GLONASS
 • USB: microUSB 2.0
 • Cameră foto:  13 MP, autofocus, stabilizare
 • Filmare video: 1080p, 30 fps, focalizare continuă, stabilizare
 • Cameră video secundară: 1,3 MP
 • Baterie:  1850 mAh
 • Dimensiuni:  129.4 x 67.3 x 9.4 mm
 • Greutate:  129 grame
 • Altele: NFC, Micro SIM, MHL TV-Out

Din cauza spatelui concav, volumul intern nu a permis implementarea unei baterii prea consistente. Cu toate acestea, Sony a reuşit să optimizeze onorabil consumul pentru a valorifica cât mai bine cei 1850 mAh disponibili. În utilizarea intensivă cu ecranul deschis şi procesorul utilizat din plin nu există prea mult loc de minuni, navigaţia GPS, redarea video 720p sau jocurile 3D secând bateria în circa 4-5 ore, însă regimul normal de utilizare a fost nesperat de bun. Într-un regim de utilizare care a inclus 10 ore de conectivitate 3G şi 2 ore de Wi-Fi, push activat pentru Facebook, Twitter şi Gamil, o oră de convorbiri, două ore de redare MP3 şi circa o oră de navigaţie Web, Xperia T a reuşit să depăşească cu mult barieră de o zi, apropiindu-se de o zi şi jumătate. Cei care au nevoie de mai mult pot utiliza şi funcţia suplimentară Extended Standby, însă aceasta va tăia conexiunile de date când ecranul este stins.

Software, redare audio şi video, GPS

Bazat încă pe pe Android 4.0.4, software livrat de Sony nu se îndepărtează prea mult de interfaţa Android originală. La fel ca alte terminale Sony, Xperia T oferă suport pentru teme de interfaţă, aduce widget-uri noi, modifică uşor Lock Screen şi bara pentru notificări, însă, în general, interfaţa este una apropiată de original iar performanţa este şi ea foarte bună.

Printre setările particulare, unele comasate în sub-meniul Xperia, altele introduse în cadrul secţiunilor deja existente, se numără posibilitatea de descărcare sau actualizare a profilurilor pentru operatorii de telefonie, geofencing pentru modulul wireless, un server media local, deja cunoscuta integrare Facebook la nivelul întregului sistem de operare şi opţiunea deja menţionată Extended Standby.

Fără a rivaliza cu calitatea audio oferită de terminale precum Galaxy S III sau iPhone 5, Xperia T este un bun partener pentru amatorii de muzică. Calitatea redării este bună, oferind un bass bine definit şi nedistorsionat, medii puternic şi înalte clare. Puterea amplificatorului pentru căşti este mare, remarcându-se totuşi lipsa unui control al dinamicii, precum cel implementat de Samsung, menit să reducă distorsiunile ocazionale care apar când volumul este împins la nivelul maxim.

Un lucru îmbucurător este şi includerea unui headset intra-auricular de bună calitate, lucru mai rar întâlnit în ultimii ani. Player-ul audio Walkman are o interfaţa elegantă, oferind o galerie multimedia uşor de răsfoit, egalizator cu 5 benzi şi Bass Boost, spaţializare, redare DLNA şi, în cazul în care doriţi să folosiţi anemicul difuzor extern, şi amplificarea suplimentară xLoud.

Redarea video nu este tot atât de satisfăcătoare din cauza lipsei suportului pentru subtitrări şi pentru decodarea AC3 sau DTS, dar şi din cauza suportului precar pentru MPEG-4, incompatibil cu XviD HD sau varietăţi mai vechi precum Div3. După ce veţi purcede la conversia filmelor,  aplicaţia va oferi o interfaţă elegantă care plusează cu integrarea Gracenote, care va descărca automat informaţii adiţionale despre filmele sau serialele stocate.

Modulul GNSS oferă compatibilitate GPS şi GLONASS. Semnalul nu este foarte puternic, arareori văzând un SNR mai mare de 40, însă localizarea asistată se face repede, în circa 3-4 secunde, iar poziţionarea este precisă.

Captură foto şi video

Dincolo de rezoluţie de 13 MP a senzorului Exmor R, Sony nu oferă nici un detaliu suplimentar despre deschiderea diafragmei sau tipului de lentile folosite. Aceste aspect nu împiedică Xperia T să ofere o captură foto bună, deşi este trasă în jos de câteva deficienţe.

După cum se remarcă din exemplele de mai jos, imaginile capturate au un nivel bun al detaliilor, culorile sunt plăcute, postprocesarea nu se face simţită prea mult iar expunerea şi contrastul sunt reglate în general corect. Spun „în general” pentru că terminalul are obiceiul, în anumite condiţii, să ofere un white balance prea rece şi să exagereze puţin cu saturaţia culorilor, însă acest lucru nu s-a întâmplat prea des şi poate fi uşor remarcat şi corectat. Partea constant neplăcută este nivelul zgomotului, care se manifestă discret inclusiv în lumina puternică, pentru a deveni foarte vizibil imediat ce aceasta scade puţin.

Captura video este şi ea bună, fluxurile video având detalii suficient de bogate iar stabilizarea software achitându-se onorabil de sarcini. Rezultatul este un fişier H.264 [email protected] cu rezoluţie 1080p care se remarcă printr-un bitrate solid de 20Mbps, sunet clar şi o stabilitate foarte bună a numărului de cadre pe secundă, care nu a scăzut sub 24,75.

Download sample H.264 1080p, zip, 74,5MB

Galeria foto oferită de Sony preia interfaţa modernă a aplicaţiilor video şi audio, oferind o interfaţă elegantă uşor de răsfoit, maparea coordonatelor geografice salvate în EXIF şi integrarea conturile Picasa şi Facebook. Aplicaţia oferă şi un editor foto, acesta incluzând o serie de filtre şi efecte, opţiuni de ajustare a parametrilor imaginii (rotire, decupare) şi câteva unelte simple pentru controlul nivelurilor de culoare, saturaţie şi luminozitate.

Concluzii

Elegant, discret şi ceva mai mic decât modelele de vârf rivale, Sony Xperia T este un terminal solid care, chiar dacă nu dărâmă clasamente atunci când este vorba de performanţe, oferă o prestaţie generală bună la un preţ ceva mai mic decât cel al concurenţei (circa 1950 lei). Camera foto, redarea audio, construcţia şi autonomia sunt aspecte pozitive care sunt trase în jos doar de ecranul modest, care nu ar avea ce căuta pe un terminal din această gamă.

Problema majoră Xperia T este însă întârzierea cu care a ajuns în mâna utilizatorilor, şi nu vorbesc doar de review-ul nostru. Cu specificaţiile sale, acesta ar fi trebuit să fie modelul cu care Sony ar fi trebuit să-şi întâmpine concurenţii One X şi Galaxy S III pe la începutul verii anului trecut. Acesta a ajuns însă pe piaţă abia în octombrie, când rivalii deja vânduseră munţi de terminale şi se pregăteau pentru lansarea unor modele noi superioare.

Părţi pozitive

Design şi construcţie
Platforma hardware încă competitivă
Captură foto şi video
Redare audio şi căşti

Părţi negative

Panou ecran
Android 4.0

Urmărește Go4IT.ro pe Google News