Sony Xperia Z Ultra – cea mai subţire tabletă sau cel mai mare smartphone?

03.10.2013
Sony Xperia Z Ultra - cea mai subţire tabletă sau cel mai mare smartphone?

Sony a observat că telefoanele cu ecran mare sunt destul de căutate în anumite regiuni şi s-a gândit să vină cu o ofertă pentru utilizatorii interesaţi de un phablet. Nu a intenţionat ca terminalul să fie accesibil. Xperia Z Ultra urma să concureze cu modelele din gama Galaxy Note de la Samsung. Am avut posibilitatea să testez în ultimele săptămâni acest dispozitiv şi încă îmi este greu să dau un răspuns clar la întrebarea din titlu.

Sony Xperia Z Ultra - ecranul Triluminous de 6.4”

Construcţie

Atunci când iei contact pentru prima dată cu Sony Xperia Z Ultra eşti uimit de două lucruri: cât de mare este şi cât de subţire este. Designul a fost preluat în mod evident de la Xperia Z şi, exceptând amplasarea diferită a conectorilor, terminalul de faţă pare să fie topul de gamă de la începutul anului după ce a trecut printr-o presă. Cadrul este construit din plastic, nu din aluminiu ca la Xperia Z1. Conectorul audio este însă descoperit pe latura dreaptă, în partea de sus, iar sub el se află un capac alungit ce acoperă slot-urile micro SIM şi microSD. Pentru conectarea la calculator va trebui să desface un capac mai mic de pe latura stângă.

Am fost destul de surprins să descopăr că pe spatele lui Sony Xperia Z Ultra nu se găseşte un LED pentru camera foto. Acesta să fie oare un prim semn că terminalul este o tabletă? În partea din faţă găsim două decupaje discrete la baza ecranului şi deasupra logo-ului Sony. Ele corespund microfonului şi căştii pentru convorbiri. Deci Xperia Z Ultra este totuşi un smartphone? Sub butonul argintiu de pornire de pe latura dreaptă se află cel pentru volum, cele două fiind amplasate convenabil la prima vedere. Lipseşte declanşatorul pentru camera foto. Pe laturile inferioară şi superioară se află două decupaje simetrice. Cel de jos corespunde difuzorului, iar cel superior ascunde un alt microfon.

Sony Xperia Z Ultra - extrem de subţire pentru dimensiunile sale

În pachet

Terminalul nu a fost trimis la test cu o pereche de căşti. Xperia Z Ultra a venit însă cu o bază de încărcare ce foloseşte conectorul magnetic lateral. Ea este foarte utilă pe post de suport de birou pentru terminal. Dacă nu aveţi nevoie de ea, s-a descoperit faptul că poate fi desfăcută destul de uşor, iar conectorul magnetic poate fi folosit independent pentru încărcare.

Specificaţii

  • Ecran: 6.4”, 1080×1920, Triluminous TFT
  • Sistem de operare: Android 4.2.2 Jelly Bean
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 800 MSM8274 (3G) sau MSM8974 (LTE)
  • Procesor: 2,2 GHz, quad core, Krait 400
  • GPU: Adreno 330
  • RAM: 2 GB
  • Memorie: 16 GB, 12 GB accesibili
  • SIM: micro SIM
  • Card: microSD
  • 3G/4G: HSDPA 42 Mbps / LTE 150 Mbps
  • WiFi: 802.11a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: 4.0 cu A2DP
  • GPS: Da, cu GLONASS
  • Cameră foto: 8 MP, autofocus
  • Filmare video: 1920×1080, stabilizare digitală, HDR
  • Cameră video secundară: 2 MP
  • Altele: certificare IP58, NFC
  • Baterie: 3050 mAh
  • Dimensiuni: 179,4 x 92,2 x 6,5 mm
  • Greutate: 212 g

Sony Xperia Z Ultra - suportul şi încărcătorul din pachet

Ecranul

Fără să exagerez, Xperia Z Ultra are cel mai bun ecran oferit până acum de un terminal Sony. Singurul capitol la care nu-l depăşeşte pe cel al lui Xperia Z1 este luminozitatea maximă. Altfel, unghiurile de vizibilitate sunt foarte bune. Doar luminozitatea scade puţin atunci când este privit din lateral. Aproape că nu îţi vine să crezi faptul că acesta este un ecran TFT. Cât despre redarea culorilor, Xperia Z Ultra se laudă cu tehnologia Triluminous, ce oferă un gamut extins. Culorile nu sunt exagerate şi cu acest panou ar trebui să vedem mai multe nuanţe de verde şi roşu.

Dacă luminozitatea maximă nu este excepţională, contrastul este însă foarte bun şi ecranul se vede bine în lumină naturală puternică. Ceva mă face să cred că el este însă şi un consumator serios. Vom vedea mai multe despre acest aspect atunci când vom vorbi despre autonomie. Terminalul nu este livrat cu un stilus, însă oferă un suport avansat pentru această metodă de interacţiune. Este recomandată folosirea unor dispozitive dedicate pentru ca folia preaplicată pe ecran să nu se zgârie foarte mult.

Sony Xperia Z Ultra - latura inferioară

Sistemul de operare

Deşi rulează Android 4.2.2, Sony Xperia Z Ultra vine cu aproape toate noutăţile oferite Xperia Z1. Interfaţa este puţin modificată pentru ca pictogramele să nu fie prea mari. Ea nu seamănă cu cea de la Xperia Tablet Z, inclinând balanţa spre concluzia că terminalul este un smartphone şi nu o tabletă. Pe bara de jos sunt şase pictograme fixe, iar interfaţa se roteşte în ecranele principale şi în meniul Settings. Acesta din urmă are fundalul alb. Sertarul cu aplicaţii a primit meniul lateral pe care l-am văzut la Xperia Z1, iar mini-aplicaţiile au pictogramele noi. Poate că este de prisos, dar trebuie să spun că smartphone-ul se mişcă impecabil, având o interfaţă minimalistă şi un chipset extrem de performant.

Sony Xperia Z Ultra - slot-urile pentru SIM şi microSD

Multimedia

În cazul în care lucrurile nu erau clare, Sony Xperia Z Ultra este un dispozitiv creat special pentru a oferi o experienţă multimedia cât mai bună. Este o plăcere să te uiţi la clipuri sau chiar filme pe superbul ecran de 6.4”. Playerul video din dotare nu are suport suficient pentru codec-uri, aşa că recomandăm instalarea altuia din magazinul de aplicaţii Play.

Ieşirea audio a lui Xperia Z Ultra este bună. Nu am sesizat vreun zgomot de fond, însă volumul maxim nu este foarte mare. Pentru mine a fost suficient, dar cunosc destule persoane pentru care căştile trebuie să duduie la propriu.

Sony Xperia Z Ultra - capacul pentru mufa microUSB

Performanţe

Cu unul din cele mai puternice chipset-uri de pe piaţă, Sony Xperia Z Ultra se remarcă în testele de performanţă. În plus, în ciuda grosimii sale, el nu devine foarte fierbinte atunci când este folosit intens. Mai jos găsiţi o listă cu testele de performanţă rulate de smartphone.

AnTuTu – 33.718
GFXBench 2.7 T-Rex HD offscreen – 23 fps
3DMark Ice Storm Unlimited – 17.451
Geekbench 2 – 3.779
Vellamo – 2.971

Sony Xperia Z Ultra - folie de protecţie preaplicată pe ambele feţe

Camera foto

Din nou Xperia Z Ultra m-a făcut să cred că este o tabletă. Producătorii de smartphone-uri obişnuiesc să fie foarte atenţi cu modulul foto folosit în telefoane, însă nu pun foarte mult accent pe calitatea imaginilor realizate cu o tabletă. Pozele făcute cu Xperia Z Ultra nu arată foarte bine. Detaliile sunt şterse, iar obiectivul deformează vizibil în zonele laterale ale imaginii. Zgomotul de imagine şi artefactele de procesare sunt vizibile chiar şi în condiţii de lumină bună. Filmarea este mai mult decât decentă, iar funcţia HDR poate fi folosită atunci când cadrul nu este iluminat uniform.

Auto, ISO 40 Manual, HDR
Auto, ISO 40 Auto, ISO 320

Filmare full HD – 43 MB
Filmare 1280x 720, cu HDR – 39 MB

Autonomia

Eram foarte curios să văd cum se comportă Sony Xperia Z Ultra în testele de autonomie, ţinând cont că Xperia Z1 are acelaşi chipset şi aceeaşi baterie. Am bănuit de la început că ecranul consumă mai mult decât cel al lui Z1 şi acest lucru mi-a fost confirmat într-un fel. Atunci când este folosit intens, terminalul poate să stea pornit o zi întreagă fără a fi încărcat. În testul nostru de utilizare uşoară nu a reuşit să stea alături de Xperia Z1. Bateria s-a descărcat în două zile şi jumătate, fiind folosit câte 30 de minute pe zi pentru convorbiri, 30 de minute pentru navigare pe Internet şi o oră pentru redare audio.

În testul de redare video, Sony Xperia Z Ultra s-a oprit după opt ore şi 40 minute, fiind foarte aproape de cele 9 ore oferite de Xperia Z1. Pentru test, luminozitatea ecranului a fost redusă la 65%, iar filmul HD a fost rulat de un player cu decodare hardware.

Culorile disponibile pentru carcasă

Preţ şi disponibilitate

Sony Xperia Z Ultra nu este încă disponibil oficial în ţara noastră. El poate fi găsit însă în unele magazine, în cele două versiuni date de suportul pentru reţele de telefonie mobilă. Versiunea 3G a terminalului costă aproximativ 2.600 lei, iar cea cu suport pentru reţele 4G costă 2.900 lei.

Alte aspecte

În viaţa de zi cu zi, Xperia Z Ultra nu poate fi folosit cu o singură mână. Nici producătorul nu cred că l-am conceput pentru asta. El poate să încapă în buzunarul din faţă al pantalonilor, însă ţi-e teamă când treci pe lângă mese care sunt la acelaşi nivel cu el. Trecând peste privirile pe care le primeşti când îl pui la ureche, trebuie să ai grijă să-ţi poziţionezi bine degetele dacă vrei să ajustezi volumul. Altfel, va trebui să susţii telefonul în vreun fel pentru a-l apuca mai bine. Sony Xperia Z Ultra poate fi purtat cel mai bine într-un buzunar intern al unui sacou. Pentru apeluri, un headset Bluetooth este recomandat cu multă căldură.

La fel ca în cazul lui Xperia Z, terminalul de faţă are un difuzor cu volum redus. Casca de deasupra ecranului se aude destul de bine, dacă o plasezi chiar în dreptul urechii, însă difuzorul de pe latura inferioară nu te ajută tot timpul. Faptul că este rezistent la apă îl face mai silenţios decât altele, iar într-un mediu foarte zgomotos este posibil să nu auzi soneria. Din fericire, vibraţiile sunt puternice, iar motoraşul foloseşte turaţii variabile.

Sony Xperia Z Ultra - un mic televizor pe birou

Concluzie

Răspunsul la întrebarea din titlu a devenit destul de clar la finalul acestui review. Sony Xperia Z Ultra este un smartphone foarte mare. Atât de mare încât nu poate fi folosit cu două mâini şi va putea să înlocuiască uşor o tabletă de 7”. Ecranul superb şi chipset-ul performant sunt principalele sale atuuri. Camera foto nu impresionează însă, iar ergonomia este problematică. Autonomia poate fi considerată decentă, ţinând cont de dimensiunile ecranului. Nici preţul nu este exagerat de mare, iar cei care au răbdare îl vor putea găsi mai ieftin în curând. Dacă eşti în căutarea unui smartphone ce poate să înlocuiască o tabletă mică la nevoie, Sony Xperia Z Ultra este cea mai bună soluţie în acest moment.

Părţi pozitive

ecran Triluminous excelent
chipset foarte performant
carcasă rezistentă la apă
suport pentru stilus

Părţi negative

cameră foto modestă, fără LED
aproape imposibil de folosit cu o singură mână

Urmărește Go4IT.ro pe Google News