Sony Xperia Z3 Compact review

13.10.2014
Sony Xperia Z3 Compact review
Prezentare, construcţie, ergonomie

În timp ce toţi producătorii de dispozitive mobile împing limitele display-urilor pentru modelele de top peste 5”, Sony pare să accepte faptul că există şi o categorie de utilizatori care doreşte telefoane performante într-un format mai mic. Astfel, odată cu modelul flagship Xperia Z3, a fost lansat şi Xperia Z3 Compact, o versiune mai mică dar la fel de performantă a acestuia, care vine printre altele şi cu un preţ mai scăzut. Dacă vă aflaţi în căutarea unui astfel de smartphone cu Android, probabil că ar trebui să luaţi în considerare un Z3 Compact.

Prezentare, construcţie, ergonomie

Z3 Compact nu este prima încercare a companiei Sony de a aduce un flaghsip miniaturizat. Acesta este precedat de Z1 Compact de anul trecut, care reuşea să ofere performanţa fratelui său mai mare, Z1, într-o carcasă mai mică. Dacă Z1 Compact a fost un simplu experiment, cu siguranţă Z3 Compact este un produs finit de excepţie, care ar trebui luat în seamă de oricine doreşte să cumpere un nou smartphone în acest moment.

În termeni estetici, Z3 Compact nu reuşeşte să fie la fel de atrăgător ca fratele său mai mare. Varianta albă pe care am avut-o la test a reuşit să picteze o imagine banală pentru un smartphone cu pretenţii de flagship. În continuare avem parte de aceleaşi elemente de calitate regăsite pe Z3 precum sticla de calitate de pe ambele părţi ale telefonului şi uşiţele bine etanjate de pe laterale, însă la capitolul finisaje, nu poate fi comparat.

Sony Xperia Z3: Tava pentru nano-SIM poate fi pierdută uşor

În timp ce Z3 este înconjurat de o ramă din aluminiu, care îi oferă o robusteţe de invidiat, Z3 Compact este îmbrăcat pe laterale de jur împrejur cu plastic transparent. Acesta îi conferă un look nu tocmai serios, însă nu total ieşit din comun, având în vedere capabilităţile subacvatice ale sale. Comparat cu Z3 însă, aceste elemente din plastic parcă „ieftinesc” experienţa de utilizare şi te fac să simţi că utilizezi un model inferior, în ciuda faptului că vorbim practic despre acelaşi model, dar cu dimensiuni scăzute. Din fericire, există şi o parte pozitivă legată de plasticul de pe margine. Acesta oferă aderenţă în plus în utilizare cu o singură mână, lucru posibil şi datorită dimensiunilor scăzute ale telefonului.

Pe partea din faţă sunt amplasate cele două difuzoare stereo, unul deasupra şi unul sub display. Difuzorul de sus este folosit şi în apeluri. În partea din stânga sus poate fi observat senzorul de lumină ambientală şi un LED pentru notificări, iar în dreapta camera frontală. Pe spatele dispozitivului este amplasat doar senzorul foto de dimensiuni generoase şi blitz-ul LED, alături de antena NFC, ascunsă în spatele sticlei.

Pe lateralele telefonului se găsesc restul de butoane şi conectori. În partea din stânga se găsesc două uşiţe care se închid etanş pentru a nu lăsa apa sau praful să pătrundă în carcasă. Cea de sus găzduieşte lăcaşul pentru carduri microSD şi mufa micro-USB, iar cea de jos maschează lăcaşul pentru nano-SIM. Asemeni generaţiilor precedente de dispozitive Xperia Z, şi Z3 Compact a adoptat un sistem cu tavă din plastic, foarte mică şi fragilă, care se poate pierde foarte uşor.

Sus avem jack-ul de căşti de 3,5mm şi microfonul secundar pentru atenuarea zgomotului de font, iar în partea de jos microfonul pentru apeluri şi suportul pentru curea de mână. Laterala din dreapta găzduieşte butonul dedicat pentru cameră, butonul de volum şi butonul circular „power”, toate trei realizate din aluminiu.

Sony Xperia Z3 compact: Camera de 20 megapixeli

Din fericire, telefonul este realizat foarte bine, construcţia sa fiind solidă din toate punctele de vedere. În ciuda aparenţelor modeste, Xperia Z3 Compact este un telefon construit la cele mai înalte standarde Sony, o companie recunoscută pentru produsele din gama „premium”. 

Părţi pozitive

Performanţă excelentă
Interfaţă rapidă şi bine gândită
Dimensiuni reduse pentru un flagship
Autonomie ieşită din comun
Rezistenţa la apă şi praf

Părţi negative

Software-ul pentru camera foto
Design modest
Luminozitatea ecranului

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult