Sony Xperia Z5 review

12.12.2015
Sony Xperia Z5 review
Construcţie, design, ergonomie.

În ciuda declaraţiilor de anul trecut şi vânzărilor scăzute, Sony insistă să aducă pe piaţă mai multe modele de smartphone-uri de top. La jumătate de an de la dezvăluirea Z3+/Z4, compania a lansat o nouă gamă de produse sub denumirea Z5, cu trei categorii de preţ şi dimensiuni. Avem de faţă varianta Sony Xperia Z5 normală, nici „compact”, nici „premium”, noul flagship al companiei, care vine cu specificaţii comparative cu cele ale produselor concurente şi cu destul de puţine diferenţe notabile faţă de modelele precedente. Să fie acesta smartphone-ul care aduce divizia de mobile a companiei japoneze înapoi pe linia de plutire?

Construcţie, design, ergonomie.

Xperia Z5 nu iese din tiparele care au consacrat variantele din seria Z din trecut. Avem în continuare de a face cu un smartphone cu design minimalist, realizat din sticlă şi metal, care nu doreşte să iasă prea mult în evidenţă. Dacă nu ar exista logo-ul Sony în pareta de sus a acestuia, probabil că nici nu ne-am putea da seama cine l-a produs la prima vedere, însă acest sentiment dispare imediat ce îl atingi. Rama metalică şi sticla de calitate înaltă prezentă atât pe partea din faţă, cât şi pe spate, îi asigură încadrarea în categoria de produse „premium”, iar specificaţiile tehnice completează această imagine.

Pe partea din faţă găsim puţine elemente. Microfonul şi difuzoarele stereo sunt poziţionate la marginile dispozitivului, unde au fost decupate fante subţiri în sticla care protejează ecranul. Camera frontală se regăseşte în stânga logo-ului companiei, iar în colţul de sus există un LED multicolor pentru notificări. Display-ul este înconjurat de o ramă din plastic, instalată pentru a proteja sticla în cazul unui impact şi de zgârieturi fine din cauza poziţionării pe masă, însă adaugă noi locuri în care se poate strânge praful: un spaţiu foarte mic dintre componente.

Telefonul este înconjurat de o ramă metalică care are colţurile protejate de plastic. Acestea doresc să protejeze telefonul de îndoituri în cazul unui impact cu solul şi au de asemenea rol de despărţitor pentru antenele radio. Pe ramă se regăsesc câteva elemente importante precum jack-ul de căşti, în partea de sus, locaşul pentru cartele SIM şi carduri microSD în partea stângă, butoanele Power, cele pentru volum şi butonul pentru cameră în partea dreaptă şi o mufă micro USB în partea de jos. Poziţionarea butoanelor este foarte bună: butonul Power se află aproape de jumătatea dispozitivului, butoanele de volum sub el, iar jos de tot se regăseşte butonul de cameră în două trepte.

Sony nu a renunţat nici de această dată la tăviţa din plastic fragil pe care sunt amplasate cartelele nano-SIM, însă de această dată a renunţat la un locaş dedicat pentru microSD. Atât SIM-ul cât şi cardul de memorie sunt introduse pe aceeaşi tăviţă, simpla extragere a cartelei SIM în timp ce telefonul este pornit ducând la repornirea dispozitivului.

În cele din urmă, spatele este acoperit cu sticlă vopsită într-o culoare mată, foarte elegantă. În afară de logo-ul companiei şi camera foto din colţul stânga-sus, acesta este lipsit de alte elemente. Un bonus al culorii mate este faptul că amprentele nu sunt deloc evidente, spre diferenţă de Samsung Galaxy S6 edge+.

Singurul lucru negativ referitor la designul lui Xperia Z5 este marginea dispozitivului, uşor ascuţită. Aceasta poate duce la o utilizare mai puţin confortabilă, însă ar putea să nu deranjeze pe toată lumea. O senzaţie similară se regăseşte şi pe partea din faţă, din cauza ramei din plastic din jurul ecranului.

Părţi pozitive

Construcţie de calitate
Performanţă de top
Autonomie ridicată

Părţi negative

Senzor de amprentă greu de utilizat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult