Sony Xperia Z5 review

12.12.2015
Sony Xperia Z5 review
Construcţie, design, ergonomie.

În ciuda declaraţiilor de anul trecut şi vânzărilor scăzute, Sony insistă să aducă pe piaţă mai multe modele de smartphone-uri de top. La jumătate de an de la dezvăluirea Z3+/Z4, compania a lansat o nouă gamă de produse sub denumirea Z5, cu trei categorii de preţ şi dimensiuni. Avem de faţă varianta Sony Xperia Z5 normală, nici „compact”, nici „premium”, noul flagship al companiei, care vine cu specificaţii comparative cu cele ale produselor concurente şi cu destul de puţine diferenţe notabile faţă de modelele precedente. Să fie acesta smartphone-ul care aduce divizia de mobile a companiei japoneze înapoi pe linia de plutire?

Construcţie, design, ergonomie.

Xperia Z5 nu iese din tiparele care au consacrat variantele din seria Z din trecut. Avem în continuare de a face cu un smartphone cu design minimalist, realizat din sticlă şi metal, care nu doreşte să iasă prea mult în evidenţă. Dacă nu ar exista logo-ul Sony în pareta de sus a acestuia, probabil că nici nu ne-am putea da seama cine l-a produs la prima vedere, însă acest sentiment dispare imediat ce îl atingi. Rama metalică şi sticla de calitate înaltă prezentă atât pe partea din faţă, cât şi pe spate, îi asigură încadrarea în categoria de produse „premium”, iar specificaţiile tehnice completează această imagine.

Pe partea din faţă găsim puţine elemente. Microfonul şi difuzoarele stereo sunt poziţionate la marginile dispozitivului, unde au fost decupate fante subţiri în sticla care protejează ecranul. Camera frontală se regăseşte în stânga logo-ului companiei, iar în colţul de sus există un LED multicolor pentru notificări. Display-ul este înconjurat de o ramă din plastic, instalată pentru a proteja sticla în cazul unui impact şi de zgârieturi fine din cauza poziţionării pe masă, însă adaugă noi locuri în care se poate strânge praful: un spaţiu foarte mic dintre componente.

Telefonul este înconjurat de o ramă metalică care are colţurile protejate de plastic. Acestea doresc să protejeze telefonul de îndoituri în cazul unui impact cu solul şi au de asemenea rol de despărţitor pentru antenele radio. Pe ramă se regăsesc câteva elemente importante precum jack-ul de căşti, în partea de sus, locaşul pentru cartele SIM şi carduri microSD în partea stângă, butoanele Power, cele pentru volum şi butonul pentru cameră în partea dreaptă şi o mufă micro USB în partea de jos. Poziţionarea butoanelor este foarte bună: butonul Power se află aproape de jumătatea dispozitivului, butoanele de volum sub el, iar jos de tot se regăseşte butonul de cameră în două trepte.

Sony nu a renunţat nici de această dată la tăviţa din plastic fragil pe care sunt amplasate cartelele nano-SIM, însă de această dată a renunţat la un locaş dedicat pentru microSD. Atât SIM-ul cât şi cardul de memorie sunt introduse pe aceeaşi tăviţă, simpla extragere a cartelei SIM în timp ce telefonul este pornit ducând la repornirea dispozitivului.

În cele din urmă, spatele este acoperit cu sticlă vopsită într-o culoare mată, foarte elegantă. În afară de logo-ul companiei şi camera foto din colţul stânga-sus, acesta este lipsit de alte elemente. Un bonus al culorii mate este faptul că amprentele nu sunt deloc evidente, spre diferenţă de Samsung Galaxy S6 edge+.

Singurul lucru negativ referitor la designul lui Xperia Z5 este marginea dispozitivului, uşor ascuţită. Aceasta poate duce la o utilizare mai puţin confortabilă, însă ar putea să nu deranjeze pe toată lumea. O senzaţie similară se regăseşte şi pe partea din faţă, din cauza ramei din plastic din jurul ecranului.

Ecran, performanţă, specificaţii, autonomie

Ecran

Spre diferenţă de concurenţă, Sony a ales să folosească în continuare un display cu rezoluţie Full HD. Acesta pare să fie un panou similar cu cel folosit anul trecut pe Xperia Z3, fiind bazat tot pe tehnologia IPS. Diagonala de 5,2” îl recomandă ca un telefon nici prea mic, nici prea mare, utilizabil chiar şi cu o singură mână cu un minim de efort. Avem de a face cu un panou foarte bine calibrat, cu o luminozitate peste medie, ba chiar deranjantă la nivel maxim în majoritatea situaţiilor. Sistemul de setare automată în funcţie de lumina ambientală funcţionează de cele mai multe ori corespunzător, ecranul fiind utilizabil atât în beznă totală, cât şi în soare puternic fără probleme. Rezoluţia Full HD nu este obligatoriu un dezavantaj, chiar dacă modele concurente folosesc deja panouri QHD. Având în vedere dimensiunea display-ului, aceasta este de ajuns, iar consumul scăzut de energie este binevenit.

Performanţă

Având în vedere specificaţiile tehnice, Xperia Z5 este în grafic la capitolul performanţă. Majoritatea scorurilor dobândite în benchmark-uri se aliniază cu cele ale altor smartphone-uri cu hardware similar. Procesorul Snapdragon 810 pare să fie din generaţia mai nouă, care nu se încălzeşte atât de tare încât să afecteze performanţa, iar în general experienţa de utilizare este fără cusur. Trecerea de la o aplicaţie la alta este aproape instantă, iar cei 3 GB de memorie RAM par a fi de ajuns pentru a ţine multe aplicaţii deschise simultan. 

Specificaţii

Ecran: 5,2”, IPS, 1920 x 1080 pixeli

Sistem de operare: Android 5.1.1

Chipset: Qualcomm Snapdragon 810

Procesor: Octa-core 2,0 GHz

Procesor grafic: Adreno 430                   

RAM: 3 GB

Memorie: 32 GB

Card: MicroSD, 200 GB max

WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac dual-band

Bluetooth: 4.1

USB: USB 2.0 (MHL)    

Cameră foto: 23 MP, phase detection, LED flash

Filmare video: UHD (3840 x 2160/30 FPS)

Cameră foto frontală: 5,1 MP, HDR, 1080p video

Baterie: 2.900 mAh

Dimensiuni: 146 x 72 x 7.3 mm

Greutate: 154 grame

Altele: GPS, senzor de amprentă, vibraţii, barometru, NFC

Autonomie

Dispozitivele din familia Xperia Z au fost întotdeauna în top la capitolul autonomie. Xperia Z5 nu dezamăgeşte, păstrând tradiţia de utilizare timp de două zile în condiţii de utilizare normală. Folosind o conexiune 4G, WiFi selectiv şi utilizare normală de-a lungul zilei pe reţele de socializare, browsing şi câteva convorbiri pe zi, Xperia Z5 poate depăşi lejer 30 de ore de utilizare (aproximativ două zile complete de lucru). Desigur, această performanţă poate fi depăşită folosind modul de lucru economic al telefonului, care închide procesele care nu sunt necesare şi anumite funcţii precum internetul. 

Software, senzor pentru amprentă

Sony nu a inovat prea mult la capitolul software atunci când a realizat acest terminal. Avem de a face cu o interfaţă proprietară bine cunoscută pentru utilizatorii de smartphone-uri Xperia Z aplicată peste un Android 5.1.1. Spre diferenţă de Xperia Z3 de anul trecut, anumite elemente ale interfeţei au fost aduse mai aproape de Material Design, cu pictograme plate şi tranziţii animate. În rest, software-ul se comportă în mare parte identic. Alte schimbări sunt evidente în cazul meniurilor clasice Android, care sunt prezente pe toate telefoanele care dispun de Android Lollipop instalat. Mai multe detalii despre interfaţa Sony pentru Android puteţi găsi în review-ul Xperia Z3.
 
Noutatea este însă senzorul de amprentă, care la prima vedere este foarte bine poziţionat. Asta până când încerci să îl foloseşti. Fiind integrat în butonul de power, un utilizator care foloseşte telefonul cu mâna dreaptă ar trebui să aibă degetul tot timpul lângă senzor pentru a-l putea debloca. Din păcate, suprafaţa prea mică a senzorului nu poate asigura o autentificare pe care să te poţi baza. Oricât de mult am încercat să calibrăm amprentele, folosind mai multe degete, nu am reuşit să deblocăm telefonul decât odata din patru-cinci încercări. Este important de menţionat că acest lucru nu s-a mai întâmplat în cazul altui smartphone cu astfel de senzor până în prezent. 

Captură foto/video

Sony este unul dintre cei mai mari producători de senzori foto pentru smartphone-uri din lume şi a integrat în Xperia Z5 o cameră de top care să demonstreze acest lucru. Este vorba despre un senzor de 23 megapixeli, cu focalizare bazată pe detecţia de fază, care asigură timi minimi între apăsarea butonului de declanşare şi înregistrarea fotografiei. Sony este unul dintre puţinii producători care încă integrează un buton dedicat pentru camera foto, iar apăsarea sa lungă în orice meniu porneşte aplicaţia pentru captură. O apăsare până la jumătate este folosită pentru focalizare, în timp ce apăsarea completă înregistrează fotografia sau porneşte filmarea. Se pare că Sony şi-a îmbunătăţit algoritmul de procesareoferind acum fotografii mai clare în orice condiţii de iluminare, însă în continuare putem vedea rezultate mai bune din partea unor terminale concurente.

Concluzii

Sony Xperia Z5 reuşeşte să fie un telefon foarte bun care din păcate nu face prea multe pentru a propulsa seria de dispozitive Xperia înainte. Este doar încă un pas mic înainte faţă de generaţia precedentă care nu reuşeşte să repare toate greşelile din trecut. Fotografiile pot fi în continuare îmbunătăţite, rezoluţia display-ului este sub cea de pe dispozitivele concurente, iar senzorul de amprentă necesită fie un upgrade de software fie integrarea unui modul mai bun, cu o suprafaţă mai mare. Fanii telefoanelor Xperia vor primi însă un upgrade bine meritat în cazul în care fac tranziţia de la un Z1 sau Z2, însă upgrade-ul de la Z3 sau Z4 nu pare a fi justificat.

Părţi pozitive

Construcţie de calitate
Performanţă de top
Autonomie ridicată

Părţi negative

Senzor de amprentă greu de utilizat