Sony Xperia Z5 Premium: display 4K, cameră foto de 23 megapixeli şi senzor de amprente

09.09.2015

Xperia Z5 Premium a fost probabil cel mai aşteptat telefon de la IFA 2015. Acesta este primul smartphone care foloseşte un display UHD (4K), în ciuda faptului că Sony încă nu a lansat un telefon QHD, asemeni companiilor concurente. Diferenţele între acest model şi alte variante de Xperia Z5 sunt însă minime, hardware-ul intern fiind aproape identic, indiferent de mărimea şi rezoluţia display-ului.

Noul vârf de gamă al seriei Xperia continuă tradiţia începută în 2013 cu primul model Z, fiind realizat în jurul unei rame metalice şi acoperit în rest în întregime de sticlă. Carcasa ascunde un chipset Snapdragon 810 de la Qualcomm, o cameră foto cu senzor proprietar Exmor RS de 23 megapixeli şi vine cu un cititor de amprentă, integrat pe partea din dreapta a telefonului în butonul Power.

Pentru a putea fi mai uşor de diferenţiat, Xperia Z5 Premium este puţin mai mare decât „fratele” său Z5, folosind un display de 5,5”. Cu toate acestea, display-ul 4K nu pare să facă prea multe pentru a îmbunătăţi fidelitatea conţinutului afişat. Densitatea de 800 ppi nu oferă foarte mult detaliu în plus faţă de un display QHD la aceleaşi dimensiuni, ochiului uman fiindu-i deja greu să sesizeze pixelii individuali la rezoluţii peste Full HD.

La prima impresie Xperia Z5 Premium pare să fie un smartphone excelent din toate punctele de vedere, însă trebuie testat pe îndelete în libertate. Nu este clar cât de mult afectează noul display de rezoluţie înaltă durata de utilizare a terminalului şi nici cât de bună este tehnologia Clear Zoom integrată în senzorul foto, care ar trebui să ofere zoom 5X fără degradarea calităţii imaginilor. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult