Studiu: iPhone 12 poate fi periculos pentru persoanele care au implanturi de tip pacemaker

12.01.2021
Studiu: iPhone 12 poate fi periculos pentru persoanele care au implanturi de tip pacemaker

Seria de smartphone-uri iPhone 12 pare să fie un adevărat success pentru Apple, în ciuda criticilor primite în ultimele câteva luni. Chiar și fără accesorii în pachet, dar și cu ecrane la numai 60 Hz, în comparație cu concurența din piață, Apple continuă să înregistreze vânzări record. S-ar putea însă ca noile cercetări referitoare la sistemul MagSafe integrat de noile telefoane să îngrijoreze o parte dintre utilizatori, întrucât s-a descoperit că telefonul ar putea opri un dispozitiv de tip pacemaker.

Magneții sistemului MagSafe din iPhone 12 ar putea dezactiva un pacemaker

Un studiu realizat de medici cardiologi referitor la iPhone 12 și sistemul MagSafe integrat sugerează că noile smartphone-uri pot opri un dispozitiv de tip pacemaker (defibrilator implantabil), dacă acesta este poziționat aproape de inima pacientului. Astfel, un utilizator de pacemaker și-ar putea pune viața în pericol dacă poartă un iPhone 12 la buzunarul de la cămașă din apropierea inimii, sau în buzunarul interior al unei haine sau sacou.

Testele au fost realizate în cadrul Institutului Henry Ford, iar acestea au dezvăluit că atunci când un iPhone 12 se apropia de inima unui pacient cu un pacemaker Medtronic, acest dispozitiv se oprea de fiecare dată:

„Imediat ce iPhone-ul a fost adus aproape de ICD în zona stângă a pieptului, funcționarea ICD-ului a fost imediat suspendată și a persistat pe toată durata testului. Acest test a fost reprodus de mai multe ori cu poziții diferite ale telefonului sau buzunarului.”

Apple recunoaște însă că există riscuri în utilizarea iPhone 12:

„iPhone conține magneți și alte componente precum antene radio care emit câmpuri electromagnetice. Acești magneți și câmpurile electromagnetice pot interfera cu dispozitive medicale precum pacemaker-e și defibrilatoare. Deși toate modelele iPhone 12 conțin mai mulți magneți decât generațiile anterioare de la iPhone, nu ne așteptăm ca acestea să prezinte un risc mai mare de interferență magnetică către dispozitivele medicale față de modelele anterioare de iPhone.”

Momentan, este necesară mai multă cercetare pe acest subiect, însă iPhone 12 pare să fie mai periculos pentru persoane cu astfel de dispozitive implantate decât alte modele anterioare sau concurente. O altă categorie de produse care pare să afecteze pacemaker-ele este cea a dispozitivelor purtabile, precum ceasurile inteligente și brățările de fintess, dar și vaporizatoarele de nicotină.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult