TCL prezintă din nou telefonul său „concept” care se pliază ca un ziar şi un model care se rulează

05.03.2020
TCL prezintă din nou telefonul său „concept” care se pliază ca un ziar şi un model care se rulează

TCL se tot laudă cu diverse concepte de telefoane pliabile încă de anul trecut, însă momentan nu are niciun model anunţat în mod oficial. De curând, compania tocmai a prezentat două concepte de telefoane cu ecrane pliabile despre care am auzit în trecut din diverse surse, oficiale sau nu. Este vorba despre varianta care poate să fie împăturită folosind două balamale, similar unui ziar şi despre telefonul cu ecran rulabil, care poate fi extins pe lăţime. Ambele dispozitive sunt cel puţin impresionante.

 

 

Modelul pe care l-am mai văzut prezentat în mod oficial este modelul cu două balamale. Acesta integrează un ecran de 10” pliabil, care poate fi împăturit într-un dispozitiv normal de 6,65” în diagonală, cu raport de aspect 21:9 şi rezoluţie 3K. Ecranul va fi dezvoltat de divizia TCL-CSOT, în cazul în care acest dispozitiv va ajunge într-adevăr pe piaţă şi va folosi două tipuri de balamale: atât modelul DragonHinge, pe care l-a prezentat şi anul trecut, cât şi noul model ButterflyHinge, care se pliază spre interior.

Momentan, dispozitivele mobile pliabile din prezent sunt limitate la o diagonală de maximum 8”, precum modelul Huawei Mate X şi Xs, în timp ce Samsung are un display pliabil de 7,2”  pe Galaxy Fold. Dar TCL nu se opreşte aici. Chiar dacă unii utilizatori ar prefera să poată căra în buzunar o tabletă pliabilă cu ecran de 10”, sunt şi alţii care ar prefera să poată ascunde în buzunar o tabletă cu diagonală mai mică, apropiată mai degrabă de un… iPad Mini.

Pentru cei care au această dorinţă, compania propune un alt prototip: un model cu ecran rulabil. Acesta se extinde pe orizontală de la 6,75” în diagonală la 7,8” pe format 4:3. Procesul este motorizat şi implică un buton fizic dedicat pentru extinderea sau rularea ecranului AMOLED. Interfaţa dispozitivului se transformă automat dintr-una de telefon într-una de tabletă. Avantajul cel mai mare al acestui dispozitiv este însă altul: faptul că are dimensiunile unui telefon obişnuit. Faptul că nu se pliază de la jumătate îl ajută să rămână relativ subţire, în ciuda unor motoraşe care ajută la procesul de extindere.

 

 

Fiind vorba despre dispozitive de tip „concept”, niciunul nu are încă un nume oficial sau un preţ. Probabil că TCL nu se va arunca pe piaţa de dispozitive pliabile înainte să existe o piaţă pentru acestea. Din fericire pentru producătorul chinez, Samsung, Huawei şi Motorola deja lucrează la crearea unei pieţe.

 

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult