Telefoane HTC cu sistem Android şi Windows Phone în dual-boot

Telefoane HTC cu sistem Android şi Windows Phone în dual-boot

Potrivit unei surse rămase anonime, Microsoft ar purta negocieri cu producătorul smartphone HTC pentru includerea sistemului de operare Windows Phone pe telefoanele bazate pe Android, comutarea între cele două urmând să fie făcută printr-o simplă repornire a telefonului. În schimbul beneficiului de a-şi extinde prezenţa în sfera utilizatorilor de Android, Microsoft ar fi dispus să licenţieze platforma Windows Phone pentru folosirea pe telefoanele HTC cu Android la un preţ modic, sau chiar gratuit.

Telefoane HTC cu sistem Android şi Windows Phone în dual-boot?

Potrivit sursei citate, propunerea a fost înaintată către HTC luna trecută chiar de Terry Myerson, director peste divizia sisteme de operare a Microsoft. În speranţa de avansa mai rapid discuţiile aflate deocamdată în stadiu incipient, Myerson ar fi încercat să propună reprezentanţii HTC diminuarea sau chiar eliminarea taxei de licenţiere.

În mod normal Microsoft încasează de pe urma producătorilor OEM o taxă de licenţiere pentru fiecare smartphone cu sistem Windows Phone vândut. Similar, Microsoft încasează o taxă şi pentru fiecare smartphone cu sistem Android vândut, rezultată în urma tehnologiilor patentate conţinute în acesta. Totuşi, sumele sunt virate direct de Google şi nu producătorii te telefoane, aceştia obţinând deducerea acestor sume obligându-se să includă pe dispozitive anumite aplicaţii şi acces la servicii Google, spre exemplu aplicaţia Maps şi motorul Google Search.

Ţinând cont de cota de piaţă redusă de care se bucură în prezent platforma Windows Phone, estimată la 3.7%, disponibilitatea Microsoft de a accepta adăugarea sa ca opţiune secundară pentru dispozitive cu Android poate fi o mişcare îndrăzneaţă făcută împotriva principalului său competitor, dacă HTC va trece peste angajamentele asumate către Google. Din păcate şansele ca asta să se întâmple par tot mai mici din moment ce HTC, prima companie ce a inclus simultan în ofertă telefoane bazate pe Windows şi Android, a încetat să mai lanseze produse cu Windows Phone încă din luna iunie şi nu dă semne că ar pregăti o revenire.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult