Telefoanele Huawei cu servicii Google ar putea rămâne fără actualizări. O licență SUA a expirat

18.08.2020
Telefoanele Huawei cu servicii Google ar putea rămâne fără actualizări. O licență SUA a expirat

UPDATE 19.08.2020: Huawei spune că telefoanele vor continua să primească actualizări de securitate, în ciuda acestei situații:

„Declarație Huawei cu privire la Google și Android

Huawei a contribuit substanțial la dezvoltarea Android la nivel global. În calitate de partener global principal al Android, compania a colaborat îndeaproape cu platforma sa open-source pentru a dezvolta un ecosistem de care să beneficieze atât utilizatorii, cât și întreaga industrie.

Huawei va continua să ofere actualizări de securitate și servicii post-vânzare tuturor smartphone-urilor și tabletelor Huawei existente care au fost vândute – sau care sunt încă pe stoc – la nivel global.

Vom continua să construim un ecosistem software sigur și sustenabil, pentru a oferi cea mai bună experiență tuturor utilizatorilor din întreaga lume.”

Articolul original: Veștile proaste în legătură cu operațiunile companiei Huawei pe partea de smartphone-uri nu par să se oprească prea curând. Compania încă vinde destul de bine, grosul vânzărilor venind din China și reușind cu ocazia pandemiei să întreacă chiar și Samsung la nivel de vânzări pentru prima dată. Totuși, utilizatorii de telefoane Huawei s-ar putea lovi de o problemă în viitorul apropiat: o licență care permitea companiei să furnizeze actualizări de software pe modelele mai vechi, cu Google Mobile Services, tocmai a expirat.

Licența TGL care permitea Huawei să ofere suport software a expirat

Anul trecut, după ce Donald Trump a semnat ordinul executiv care punea Huawei pe Entity List, companiile americane au primit o licență numită Temporary General License, care permitea colaborarea cu Huawei pe o perioadă determinată. Această licență a fost acordată pentru a putea oferi suport software și mentenanță pentru echipamentele și telefoanele deja vândute de Huawei înainte de includerea pe Entity list. Se pare însă că de acum înainte, acea licență nu mai este valabilă.

Ce înseamnă asta pentru utilizatori? Ei bine, Huawei nu va mai putea livra actualizări de software și de securitate pentru smartphone-urile cu Android lansate înainte de data de 19 mai 2019. Cel puțin nu actualizări care folosesc aplicațiile, serviciile și îmbunătățirile de securitate de la Google. Totuși, există încă o speranță.

Licența TGL a fost instaurată pentru a asigura că operatorii telecom din SUA care dispun de echipamente Huawei vor putea să își continue operațiunile fără probleme pentru perioada de după restricții. Pe perioada licenței, guvernul trebuia să creeze un program de subvenții care să îi ajute pe operatori să elimine hardware-ul Huawei și să îl înlocuiască cu unul de la o companie din afara Chinei. Totuși, această subvenționare nu a fost încă definitivată.

Ce se poate întâmpla în continuare cu telefoanele Huawei

Astfel, există posibilitatea ca această licență să fie rapid prelungită până când se ajunge la un consens în cadrul guvernului american. Dacă Temporary General License se prelungește, și Google va putea furniza în continuare sursele, aplicațiile și serviciile sale către Huawei pentru a le integra în pachetele software pentru telefoanele mai vechi care vor primi de actualizări.

În cazul în care licența TGL nu va fi prelungită, telefoane precum Huawei P30 Pro, Mate 20 Pro și alte modele recente, care nu sunt disponibile de doi ani pe piață, vor rămâne fără actualizări software și actualizări de securitate de la Google. Desigur, Huawei ar putea oricând să ofere pe aceste modele update la Android-ul EMUI 10.1 fără servicii Google, care va putea în continuare să fie la zi, dar probabil că mulți utilizatori nu-și vor dori să renunțe la acele aplicații.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult