Telefoanele Huawei interzise de Ministerul Apărării din Spania

28.11.2019
Telefoanele Huawei interzise de Ministerul Apărării din Spania

Încă o ţară europeană ia acţiune împotriva dispozitivelor Huawei. Spania, o ţară în care mai multe companii din China se bucură de succes (Xiaomi şi Oppo, în special), a interzis tuturor angajaţilor care lucrează la Ministerul Apărării al ţării să mai folosească smartphone-uri Huawei în scop de serviciu. Acestea nu vor mai fi permise pentru conectarea la serverele Ministerului, însă vor fi permise în continuare angajaţilor instituţiei pentru uz strict personal.

Dispozitivele Huawei vor rămâne permise la vânzare în Spania. De altfel, această decizie nu afectează în niciun fel accesul sau posibilitatea de a utiliza dispozitivele produse de compania chineză pentru publicul larg. Totuşi, Spania pare să încerce să se ferească să ofere accesul la informaţii sensibile care ar putea fi găzduite pe serverele Ministerului pe acest tip de telefoane. Angajaţii Ministerului Apărării din Spania nu vor mai putea nici măcar să îşi verifice adresele de e-mail de serviciu folosind dispozitive Huawei.

Ministerul cere tuturor angajaţilor care încă folosesc telefoane Huawei pentru accesarea datelor de serviciu să se „deconecteze imediat”. Un motiv oficial nu a fost oferit, însă cel mai probabil este vorba despre riscul securităţii datelor. Şi SUA a interzis utilizarea telefoanelor Huawei în cadrul bazelor militare ale sale din toată lumea, însă nu a interzis utilizarea lor pe teritoriul ţării, cetăţenii putând cumpăra telefoane Huawei dacă îşi doresc.

Conform La Informacion, un reprezentat local Huawei a oferit şi o declaraţie referitoare la această situaţie:

„Sistemele noastre de securitate cibernetică acoperă toate zonele procesului, de la design la asamblarea produselor noastre şi până la comercializare. Securitatea este una dintre cele mai mari priorităţi pentru companie. În peste 30 de ani de activitate, Huawei nu a avut niciodată incidente de securitate, în cele 170 de ţări în care activează.”

Huawei încă nu poate folosi serviciile şi aplicaţiile Google pe telefoanele sale, aşteptând momentul în care Google va primi o licenţă din partea autorităţilor americane. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, Huawei speră să depăşească Samsung în vânzări chiar şi fără suportul pentru software american. De altfel, vânzările companiei s-au menţinut în ciuda problemelor, urmând să termine anul fiscal cu o creştere semnificativă în vânzări faţă de 2018.

Ironic, modelul Mate 30 Pro este disponibil în Europa exclusiv în Spania, în cadrul magazinului Huawei concept din Madrid.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult