Telefoanele Pixel 4 suportă filmare la rezoluţie 4K, cu 60 fps, însă Google ar fi decis dezactivarea acestei funcţii

Autor: Aurelian Mihai 25.10.2019
Telefoanele Pixel 4 suportă filmare la rezoluţie 4K, cu 60 fps, însă Google ar fi decis dezactivarea acestei funcţii

După controversele privind retragerea suportului pentru stocare nelimitată de poze la calitate originală în albume Google Photos, seria de telefoane Pixel 4 pare că a fost vizată şi de o altă decizie arbitrară luată de Google, vizând limitarea setării maxime maxime de calitate disponibilă în modul de filmare sub capabilităţile hardware ale telefonului.

Prezentă deja la alte modele de telefoane high-end, opţiunea pentru captură video la rezoluţie 4K/60fps ar fi fost eliminată de pe telefoanele Pixel 4 cu puţin timp înainte de lansarea oficială a dispozitivului, lăsând utilizatorii doar cu setarea 4K/30fps.

Printre dispozitivele care suportă modul de filmare 4K/60fps se numără noile modele flagship din gama Samsung, telefoane high-end produse de LG, Xiaomi şi alte branduri de top. Desigur, pe lista celor „privilegiaţi” intră şi posesorii de telefoane iPhone 11.

Revenind în tabăra Google, aparent, oficialii companiei au devenit mult mai preocupaţi faţă de folosirea eficientă a spaţiului de stocare, considerând cerinţa de 500MB memorie disponibilă pentru fiecare minut filmat în modul 4K/60fps drept mult prea mare, raportat la avantajele obţinute. În plus, potrivit experienţelor observate deja la alte dispozitive care au implementat modul de filmare 4K/60fps, folosirea acestuia are un impact major asupra consumului bateriei şi poate cauza supraîncălzirea dispozitivului. Nu este clar dacă asta a fost problema şi la telefoanele Pixel 4, Google preferând să elimine cu totul acest mod de filmare din setările telefonului.
Cert este că modul de filmare 4K/30fps este perceput ca un compromis excelent între claritatea rezoluţiei 4k şi dimensiunea fişierelor rezultate, pierderea de cursivitate în filmări obişnuite fiind rareori sesizabilă.

Deocamdată, cei care vor cu tot dinadinsul să filmeze în modul 60fps vor trebui să se mulţumească cu rezoluţia 1080p, sau să aleagă un alt telefon decât seria Pixel 4.

 

Tags: