Telefoanele Pixel 6 pot fi deblocate și cu amprentele unor persoane străine

09.11.2021
Telefoanele Pixel 6 pot fi deblocate și cu amprentele unor persoane străine

O parte dintre utilizatorii Pixel 6 reclamă că telefoanele pot fi deblocate scanând amprente neînregistrate, aparținând unor persoane străine.

Recent, Google a explicat posesorilor de telefoane Pixel 6, nemulțumiți de scanarea greoaie și cu rată mare de respingere a amprentei, că simptomele reclamate fac parte din funcționarea normală a telefonului, acestea fiind doar consecința folosirii unui algoritm mai sofisticat care sporește nivelul de securitate al telefonului. Pusă în acest context, informația cum că telefoanele Pixel 6s pot fi deblocate de persoane străine prin scanarea propriei amprente, neînregistrată pentru a fi recunoscută de telefon, ar putea fi considerată o farsă, dacă nu ar fi deja confirmată din surse multiple.

Potrivit demonstrației oferită într-un clip video distribuit de un posesor al versiunii Pixel 6 cu echipare standard, telefonul protejat prin înregistrarea unei singure amprente (a soțului) poate fi deblocat și de soția acestuia folosind amprenta neînregistrată a oricărui deget.

Având în vedere faptul că foarte mulți utilizatori de Android se bazează pe autentificarea cu amprentă pentru protejarea unor funcții foarte importante ale telefonului, cum ar fi autorizarea plăților contactless, vestea că telefoanele Pixel 6 pot fi deblocate de persoane străine nu pică deloc bine.

Punând sare pe rană, la 5 zile de la apariția primelor raportări pe Reddit, Google încă nu are un răspuns oficial pentru problemele semnalate, lipsa de reacție alimentând deja speculații cu privire la existența unui defect de natură hardware pe care compania nu îl poate adresa cu ușurință.

Între timp, unele voci dau ca sursă a neplăcerilor aplicarea foliilor de protecție pentru ecran, pe care senzorul cu tehnologie optică le-ar scana în mod eronat, asociind imperfecțiunile acestora cu semnătura amprentei utilizatorului. Deși această ipoteză ar lămuri foarte ușor de ce telefonul validează amprentele unor persoane străine, șansele ca aceasta să fie explicația sunt totuși mici. Spre exemplu, înregistrarea unei amprente se face prin mișcarea și reaplicarea degetului în diverse poziții, fiind improbabil ca imperfecțiunile statice de la nivelul ecranului să fie memorate accidental.

Dacă se confirmă, existența unei probleme de natură să compromită în mod iremediabil securitatea funcție de autentificare cu amprentă ar putea lovi serios în imaginea Google și vânzările Pixel 6 în mod special.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult